Orgasm – en vällustig historia

Eller Moder Jords evolutionära genidrag

Dagens gästskribent är Christer Nilsson

Bakom hela människans utvecklingshistoria ligger önskan att para sig – där orgasmen och den sexuella njutningen är den överlägset kraftfullaste driften och instinkten i vår överlevnadshistoria. Det nav kring vilket världen vrider sig och den belöningsmekanism som uppmuntrat oss att lämna vårt genetiska arv vidare.

För cirka 66 miljoner år sedan träffades jorden av en asteroid som utrotade merparten av dåtidens växter och djur, inklusive dinosaurierna.  Däggdjuren drabbades hårt, endast de mörkerlevande överlevde, men enligt en studie i Journal of Evolutionary Biology återhämtade sig dessa oväntat snabbt. På 300 000 år lyckades däggdjuren fördubbla artrikedomen jämfört med före katastrofen. Av klassen däggdjur finns i dag cirka 5 400 arter. Frågan är: har orgasmen spelat roll vid dessa arters instinkt att reproducera sig? Mycket tyder på att åtminstone människoapor upplever någon sorts orgasm under akten. Och då oftare hos hanarna. Och precis som människan parar de sig inte alltid för att fortplanta sig. Men båda arterna är parningsberedda året runt, till skillnad från i praktiken alla andra däggdjur.

Kvinnan
Hos människan är den kvinnliga orgasmen något av ett mysterium, eftersom den inte fyller någon tydlig biologisk funktion (som hos mannen vid sädesuttömningen). Så varifrån kommer den då? Kaninerna kan ha svaret, anser forskarna i en studie presenterad i september 2019 vid Proceedings of the National Academy of Science, USA. Den kvinnliga orgasmen är en ”biologisk rest” med sina evolutionära rötter i en reflex vid parningen sammankopplad med ägglossning som finns bland annat hos kaniner. Dessa behandlades med fluoxetin, ett antidepressivt läkemedel, känt även för att hämma kvinnans förmåga att få orgasm. Antalet ägglossningar vid parningen var 30 procent lägre för de medicinerande kaninerna jämfört med kontrollgruppen. Eftersom fluoxetin hämmar denna reflex såväl som orgasmen hos kvinnor, ansåg forskarna att de båda var samma mekanism med ett gemensamt evolutionärt ursprung.

Mannen
Hos mannen är sädesuttömning och orgasm två skilda företeelser, även om de upplevs som en och samma sak då de vanligtvis inträffar samtidigt. Men de kan också uppträda separat. Sädesuttömning kan ske utan orgasm och kan uppstå i samband med en del neurologiska sjukdomar; libidon försvinner då såväl som erektionen och kan vara ett stort problem för den drabbade mannen, då orgasm är viktig för att uppleva sexuell tillfredsställelse.  Orgasmen verkar däremot inte ha några negativa effekter på libido och erektion. Man kan träna på och lära sig att skilja på sädesuttömning (då erektionen försvinner) och orgasm och därmed få orgasmer utan sädesuttömning – och kan då få multipla orgasmer. Detta har utvecklats till vällustens sköna konst och har praktiserats i årtusenden inom kinesisk taoism, indisk tantra och arabiska traditioner. Inom taoismen anses det att mannen förlorar kraft och energi genom uttömning av sin sperma och därför bör han vara sparsam med den.

Män kan således få multipla orgasmer, precis som kvinnor. Kinsey-rapporten (1948 och 1953) beskrev att hälften av alla prepubertala pojkar, tolv år och yngre, kunde uppleva två orgasmer i följd, eftersom de inte hade någon sädesuttömning, en tredjedel kunde få fem eller fler orgasmer efter varandra. Denna unika förmåga överträffar avgjort tonåringarnas.  Generellt är forskarna eniga om att ändamålet med mannens orgasm är att sprida sin säd och garantera sin avkomma. En kvinna kan mycket väl bli gravid trots att hon inte fått någon orgasm. Det kan vara en förklaring till varför män har lättare att uppleva den storm av belöningshormoner som en orgasm innebär (oxytocin, dopamin, endorfiner) – även om kvinnor har dubbelt så många nervändar, 8000, i klitoris som män har i sin penis. Eller annorlunda uttryckt: mäns sexlust startar mellan benen medan den hos kvinnan framför allt uppstår som sexuella fantasier i hjärnan.  I en koreansk studie (PubMed januari 2013) visade hjärnskanningar att kvinnor tänder mer på romantisk erotik än på ren fysisk erotik eller pornografi. Hos männen förhöll det sig precis tvärtom.

Den kvinnliga orgasmen kan sägas vara mer varierad än den manliga. Orgasmen kan upplevas på olika sätt beroende på vilken kvinna som beskriver den. Det talas om orgasm efter klitorisstimulering, om stimulering i slidan (G-punkten), om anal orgasm, om bröstorgasm, om multipla orgasmer, men också om orgasm utan fysisk stimulering med enbart fantasins hjälp. Även kvinnor kan släppa ifrån sig olika vätskor. Fontänorgasm och ejakulation är två olika fenomen. Ejakulation är en mjölkaktig vätska från den kvinnliga prostatan, medan fontänorgasm är klar och tunn och kommer från urinblåsan (Monet 2016).  Det finns också en direktkontakt mellan kvinnans bröst och könsorganen, både hormonellt och genom nerver. Stimulansen aktiverar samma del av hjärnan – sensoriska cortex – som närkontakt med klitoris och vagina gör.

Människan
Människans sexuella vanor och lust till orgasm har studerats på längden och tvären. Insektsforskaren Kinsey har kallats den moderna sexologins skapare. Rapporten visade att barns sexualitet, sex före äktenskapet, utomäktenskapliga förbindelser, onani och homosexualitet var vida vanligare än man  kunnat föreställa sig. Kritiken var hård, med rätta, vad gällde alla grova fel vid urval och metodik. 60-talets dominerande sexprofeter var Masters and Johnson vilka med stor genomslagskraft introducerade den ”Sexuella responscykeln” enligt följande: Upphetsningsfas, Platåfas, Orgasmfas, Återgångsfas. Genom laboratoriemätningar av kvinnors sexuella reaktioner kom M & J till den revolutionerande (och felaktiga) slutsatsen att det endast fanns en sorts orgasm: via stimulans av klitoris. Men man fann också att många män och kvinnor var kapabla till sex och orgasm långt efter 70-årsåldern.  70-talets milstolpe i branschen var Shere Hites rapport, 1976, om hur tretusen kvinnor spontant berättade hur de uppfattade sin egen sexualitet. Senare kom också rapporter om mannen och familjen. Hite fick även hon utstå hård kritik för ”ovetenskaplighet”. Hennes urvalsmetoder underkändes av forskarvärlden. Men som informationskälla om kvinnans sexualitet är ändå hennes rapporter epokgörande och oöverträffade.

RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, är en ideell medlemsorganisation med syfte att sprida sexualupplysning, också till skolorna, samt att vara opinionsbildande.  Man har lyft fram en rad ganska okända fakta, däribland en viktig studie från 1998, publicerad i Journal of Urologi, av australiensiskan Helen O’Connell vilken hade ”återuppväckt” gamla glömda kunskaper om kvinnans klitoris: ”Den gömmer sig under huden som ett isberg”, och först genom henne har forskarna insett hur stor klitoris är och hur den egentligen ser ut. Den som lade en våt filt över denna gamla kunskap var ”önsketänkaren” Sigmund Freud med sin tes att ”den enda sanna orgasmen var den som kvinnan fick i slidan av mannens penis”. RFSU redovisar också en del aktuell statistik: Att det finns ett ”orgasmiskt glapp” mellan män och kvinnor. 60 procent av kvinnorna får i genomsnitt orgasm vid de tillfällen de har sex, medan männen ligger nära 100 procent. Att lesbiska kvinnor får betydligt fler orgasmer än heterosexuella kvinnor. Att av alla kvinnor behöver 80-90 procent stimulans direkt på klitoris för att uppnå orgasm. Att kvinnan kan uppnå orgasm lika snabbt som mannen, i genomsnitt fyra minuter för båda att få orgasm vid onani.

Hälsan
Sex och orgasm som njutbar medicin? Man har konstaterat att dödligheten bland män som har regelbundna orgasmer är lägre än hos män som sällan får orgasm av att onanera eller har sex och att män som ejakulerar ofta även tycks löpa mindre risk för prostatacancer (Rider m.fl.) Sex tycks också för både män och kvinnor vara bra för hjärtat därför att det kan sänka blodtrycket och även verka förebyggande mot stroke. Detta eftersom stressnivån sänks (Hall 2010 och Banks 2002). Vid orgasm frigörs en mängd endorfiner och då känner vi oss lyckliga och harmoniska. Orgasmer stärker immunförsvaret och ökar också blodflödet till huden och sägs resultera i en vackrare hy (Urbani 1999)

Filosofin
Idéhistorikern Karin Johannisson tar i sin bok ”Den mörka kontinenten” (1994) ett elegant grepp om kvinnan och sexualiteten. ”Allt hos kvinnan är en gåta”, hävdade Nietzsche, ”och allt hos kvinnan har en enda lösning: den heter havandeskap”. ”I konst, litteratur och vetenskap möter vi samma kluvenhet, samma förfrämligande. Kvinnan var mer gäckande, mindre genomskinlig än mannen. Hon var kroppsligare och samtidigt bräckligare. Hon var tung som jorden och flyktig som elden”, skriver Karin Johannisson. Enligt det sena 1800-talets medicinska litteratur hade den normala kvinnan ingen eller svag sexualdrift. Avsexualiseringen inledde det borgerliga kvinnoidealet. Orgasmen som tidigare betonats så starkt för en lyckosam befruktning, försvann spårlöst ur den medicinska litteraturen. Priset var högt i form av sjukdom, depression och utanförskap. Emily Dickinson, Viktoria Benedictsson och Virginia Woolf är välkända exempel. Detta i kontrast till sexualhandledningar från 1700-talets slut som betonade att kvinnans sexualitet var lika stark som mannens och uppmärksamheten på klitoris behandlades med godmodig saklighet (”denna del är hufwudsätet för nöjet hos qwinnorna under sammanlaget”)

Slutligen bör vi nog sända en tacksamhetens tanke till asteroiden som träffade jorden. Utan den hade antagligen dinosaurierna varit världens härskare och inte som nu Homo sapiens som varje dag vällustigt fortsätter sin evolutionära ödesbestämmelse att lämna sitt genetiska arv vidare.

Christer Nilsson
Omvärldsanalytiker och författare med medicinhistoria som specialitet

Det här inlägget postades i Gästlistan, Jämlikhet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Orgasm – en vällustig historia

  1. Dandersan skriver:

    Alltid lär man sig något gott här.

  2. Mats Jangdal skriver:

    Kan tillägga att den kunskap om klitoris nervtrådar och utbredning som Helen O’Connell beskrivit finns omsatt till en modell i plast. Det är en sådan som vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk delar ut i EU-parlamentet. Vilket väckt en del uppmärksamhet.

    Noterar också motsättningen mellan Taoismens uppfattning att det främjar mannens hälsa att undvika utlösning och den medicinska forskningens fynd att regelbunden utlösning minskar problem med prostata. I filmen Dr Strangelove från 1964 avslöjar en misogyn general att han undviker kvinnor och vägrar utlösning, eftersom det försvagar honom. Feminister på 60- och 70-talen hävdade att det finns ingen medicinsk nytta med mannens utlösning och att därför det var rimligt att kvinnan reglerar mannens sexliv. Tror den slutsatsen var mer ideologiskt motiverad än medicinskt eller relationskopplad.
    Verkar också som att man från i stor utsträckning slutna manliga församlingar som fängelser och militärförläggningar, där tillfällen till utlösning och orgasm är få, noterar en ökad förekomst av frustration och aggressioner.

  3. Niklas skriver:

    Jag har hört att det egentligen bara är människan + någon ap-art) som har samlag för nöjes skull. Alla andra djurarter har bara sex för fortplantning, alltså enbart vid brunst, löpning etc.

    Dessutom visar ju inte kvinnorna exakt när de är fertila. Andra däggdjurarters honor har ju en tydlig brunst, löpning etc, där de tydligt signalerar att nu är de i en fertil fas.

    • Mats Jangdal skriver:

      Det är nog inte helt korrekt. Åtmonstone handjur bland däggdjuren söker sex utan fortplantning i sikte. Tänk hundar. Bland nöt är även hondjur aktiva så.

  4. Jan Andersson skriver:

    Vi fick lära oss i folkskolan att människan (mannen) hade fyra drifter: fortplantning, sömn, hunger och törst. En drift kunde man inte fullt ut kontrollera med viljan. Alkoholism liknar ganska mycket en genetiskt betingad drift. En av västvärldens viktigaste manliga egenskaper är att kunna styra sina drifter, till exempel genom hårt koncentrerat arbete (substititionl.

  5. Samuel af Ugglas skriver:

    Konstigt, Sverige förblöder och håller på att gå under. Vem vågar sig på en förklaring?
    Kvinnors underliv är naturfråga. Vad med muslimer som skär halsen av sina motståndare med blodspillan och små vidriga socialister som plundrar dig på LIV och EGENDOM? Snacka om blod och död!

  6. Lars Mellblom skriver:

    På min gårdsplan håller ett 50-tal tama och halvtama vildkaniner till. Jag har lagt ner mycket tid och tålamod på att tämja dem.

    Vid ett tillfälle observerade jag ett kaninpar som parade sig. Under uppskattningsvis tre minuter kopulerade de 22 gånger. Efter 22 gången satte sig hanen ner för att slicka pälsen. Honan, hon fortsatte att lyfta på svansen…

    En speciellt tam hona, Friendly, födde 2013 sex kullar i garaget. Jag hade full koll på när hon födde ungarna och när hon diade dem, eftersom jag måste öppna dörren för att hon skulle komma in. En kaninhona är dräktig under 30 dagar. I allmänhet föds ungarna vid niotiden på morgonen. Friendly fick de sex kullarna med exakt 30 dagars mellanrum. Sålunda parade hon sig vid samtliga tillfällen på kvällen samma dag hon fött ungarna.

    Det finns alltså fullt fog för talessättet: ”Rabbits, they breed like the Irish!”

Kommentarer är stängda.