Akademisk examen sjunker i värde

Vi har berört det tidigare, i bland annat serien om karriärismen. Akademisk utbildning är ingen garanti för att man har kvalifikationer som efterfrågas på arbetsmarknaden. Där är det helt krasst folk som verkligen kan något, som efterfrågas. Att teoretisera om något som saknar relevans för jobbet blir man inte efterfrågad på.

Med det pensionssystem som gäller idag är det dessutom extremt viktigt att komma ut på arbetsmarknaden tidigt i livet och tjäna så pass bra att man får sina pensionspoäng. Det betyder minst halvtid i vanliga yrken med kollektivavtal.

Från anställning i yrken med efterfrågad kompetens är steget inte långt till eget företagande. Så bygger man ett starkt land med stark ekonomi.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Akademisk examen sjunker i värde

 1. Göran skriver:

  Exempelvis. Bli rörmokare. Noll studieskulder. Bra betalt. Starta eget. Ännu mer betalt.

  Jämför med att bli läkare. Mycket studieskulder. Bättre betalt än rörmokaren, men frågan är om läkaren kommer ikapp rörmokaren då rörmokare börjat arbeta minst 3 år tidigare och inte har några skulder. Är rörmokare dessutom ekonomiskt sinnad, då kommer läkaren aldrig ikapp.

  En gång i tiden, på 1800-talet, var utbildning av allmogen praktiskt utbildning, dvs. folk studerade det som de behövde. Var det en dräng som behövde sälja saker på marknaden åt sin husbonde, då gick drängen i helgskola hos kyrkan och lärde sig vad som behövdes för att vara affärsman på marknaden.

  Sedan tog staten över och utbildningens huvudsyfte blev att indoktrinera.

 2. Thomas skriver:

  Det som gäller framöver är nepotism och liknande fenomen..

 3. Dandersan skriver:

  Antalet som studerar och får en akademisk utbildning har ökat enormt.
  ”Det totala antalet studenter ökade med 18 000 studenter till 428 800, vilket motsvarar en ökning med knappt 5 procent. Det totala antalet kvinnor var 262 600 personer medan antalet män var 166 100 personer.”
  En årskull ligger väl kring 100 000.
  Men det är bra att flickor utbildar sig längre, då föds färre barn med längre mellan generationerna.

  • Benny skriver:

   Ja, men det stora problemet är ju alla obildade migranter som väller in i Sverige! Deras huvudsakliga religion är ju islam och barnkullar på 8-10 barn är det vanliga då kvinnorna inget har att säga till om när det gäller deras egen kropp! Feministerna i Sverige bryr sig dock knappast om dessa kvinnor som nog får finna sig i sitt öde! För feministerna är det viktigare att klaga på att män vann deltävling i den löjliga melodifestivalen som SVT envisas med att sända varje år! I andra länder bryr man sig inte mycket utan väljer snabbt ut någon wannabe-artist som man skickar till Eurovision!

  • Göran skriver:

   Alla dessa kvinnor utbildar sig till ett liv med psykiska problem.

   Problemet med färre barn per kvinna är att de ska göra karriär i yrkeslivet. Dock visar studier i USA att de kvinnor som mår bäst är kvinnor som har få sexuella partners, gifter sig tidigt och skaffar barn, stannar hemma med barnen och i stort tar hand om hemmet och familjen och därtill har en maskulin man.

  • Mats Jangdal skriver:

   Unga föräldrar får den friskaste avkomman. Gäller för i princip alla däggdjur.
   Unga vuxna kvinnor har de lättaste förlossningarna som förstföderskor, helst före 25 års ålder.

 4. Niklas skriver:

  Tidigare var universiten och högskolorna till för den intellektuella eliten. Nu är universitet och högskolorna mer till för att förvara vuxet folk och dölja dem i arbetslöshetsstatistiken. Möjligtvis också för att kompensera för flumskolan med dess stadigt sjunkande kunskapsnivån.

 5. Benny skriver:

  Att bli jurist verkar numera inte ställa några högre krav…I alla fall inte på intelligens!
  I Uppsala blev en amfetaminpåverkad fortkörare friad förra veckan från att ha kört påverkad eftersom han påstod att han fått i sig amfetaminet genom att dricka sin frus urin under en uppenbart vild sexakt…Han fick dock betala böter 4000kr för fortkörningen! Då ställer sig vän av ordning följande frågor…
  Hur mycket urin måste man dricka för att det ska ge utslag i drogtestet?
  Varför blev inte frun åtalad för amfetamin-innehav?
  Sen kan man undra hur korkad man måste vara för att platsa i en svensk dumstol?

Kommentarer är stängda.