En fundering om Sverige (och världen)

För varje dag som går blir samtiden allt mer obegriplig. Inte för att jag redan är på väg in i senilitet eller liknande, nej enbart för att en viss sorts verklighetsuppfattning och principiell hållning för varje dag får allt mindre inflytande. Vi var sällan eller aldrig mer än 50% av befolkningen, men när vi var det var samhällsdebatten ofta på rätt och saklig köl.

Det som istället får ökat inflytande varje dag är bristande insikt i historia och dito brist i förmåga att dra slutsatser om samtiden ur dessa insikter. Logik och förmåga till egna slutsatser får stryka på foten för kollektivistisk konformism och majoritetsdiktatur. Min uppfattning är att det är människor som i mycket liten grad eller inte alls har någon erfarenhet av världskommunismen och det kalla kriget som vinner inflytande över dagsfrågorna. Vi talar alltså om människor födda från cirka 1975 och senare.

De har inte utbildats i vårt utbildningsväsende, de har skolats och indoktrinerats i vad som närmast är ett inbillningsväsende. De har hela sina liva fått höra om feminismen, patriarkatet och homorörelsen. De har även fått höra om klimathotet, ekologisk mat, djurens rätt, miljöhot, med mera. Migration, mångkultur, rasism, kränkthetskultur och världssamvete har också ingått i denna fullständigt absurda vänsterpropaganda.

För det som mer än något annat binder ihop dessa olika ämnesområden och frågor är just hur vänstern, socialism och kommunism med bistånd av den gröna rörelse som fick luft under vingarna när muren föll, har dominerat all samhällsdebatt och all utbildning.

Så länge konservativa människor med sin eftertänksamhet var en naturlig del av samhällsdebatten avslöjades många falska narrativ och propåer. Det finns ännu ungdomar med gott förstånd och de är ofta bättre pålästa än vi var. Men de är för få, kanske 10%, och deras röster släps inte fram.

Nu har vi djupt okunniga människor, varav många fått sin okunnighet fördjupad på universitet, som kommer ut som myndighetspersoner och aktivister och de anser sig ha fullständig koll på hur allt ska skötas.

Konservativa resonemang och insikter stämplas som högerextrema och stängs aktivt ute från debatten, deplattformeras. Principer som frihet, äganderätt och annat bryr de sig inte om. För sådant gammalt skräp står i vägen för deras reformering av världen till ett drömsamhälle.

Att de är på god väg att ruinera den civiliserade världen kan de inte inse, inte ens när man tålmodigt och pedagogiskt förklarar det för dem. För de är indoktrinerade att de vet bäst och att gamlingar inget vet av värde idag. Till sin hjälp har de värvat ”godhjärtade” liberaler som inte kan se skillnad på höger och vänster eller hitta sin egen näsa med förbundna ögon.

En sak till. Dessa människor är uppvuxna med data och it-världen. De är de första generationerna urinvånare i denna kultur och it-lingo är deras modersmål. De är därför vida överlägsna tidigare generationer i att använda alla denna teknologis möjligheter. Det får dem att känna sig överlägsna på ett moraliskt plan, bara för att de på ett praktiskt plan är det när det gäller att samla och sprida data och åsikter. Data och åsikter som allt för ofta saknar stöd i verkligheten.

Så världen som vi något äldre känner den kommer att gå under. Fallet har redan inletts. Ekonomi, teknologi, infrastruktur, och inte minst matförsörjning kommer att kollapsa i ett rus av hybris. Det enda vi kan göra är att berätta för barn och barnbarn något om hur de kan försvara sig, försörja sig och överleva tills världen varit nere på botten och driftiga, kunniga människor kan börja bygga upp den igen. Det finns inte tid att lära dem allt, men några viktiga saker kan vi lära dem. Att inse värdet av de så kallade dygderna och förstå fallgroparna med synderna. Att känna igen och sky socialismen oavsett den marscherar under sin klassiska blodröda fana, eller en rosa, grön eller regnbågsfärgad.

När uppbyggnaden tar vid är vi borta sedan länge och vilken nivå arvingarna får börja uppbyggnaden på beror på hur djupt raset blir innan det tar stopp.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

42 svar på En fundering om Sverige (och världen)

 1. Jan Andersson skriver:

  Äsch, det finns säkert en app att ladda ner.

  Men allvarligt talat har du alldeles förbannat rätt, åtminstone när det gäller storstädernas ungdomar. På bondlandet finns nog en kvar en viss andel gammalmodiga ungdomar som har sett med egna ögon hur orimligt oväsentliga vänsterns hotbilder är och att det aldrig finns någon praktisk lösning på vänsterns problemställningar. Men det är alltid högerkrafter som har orsakat dessa ”ytterligt allvarliga” problem. Man kan tillägga att det bara är dessa högerkrafter som har lösningen på hur vi kan gå vidare, inte alls kul för vänstern att förhålla sig till. Så det gäller för dem att gapa och skrika ännu värre, vilket de gör per automatik. Bottnen är inte nådd.

  Jag ser (oavsiktligt) just nu en diskussion i rikstelevisionen om hur det ”kändes” när Facebook försvann för några timmar. Det borde inte ha känts något alls för någon enda användare på hela Jorden eftersom Facebook bara är en tvivelaktig förströelse. Men för många rasade tydligen tillvaron samman.

  Man tar sig för pannan, är det jag eller världen som är galen? Läser just nu Ulf Nilssons ”Sluten Anstalt” som även om bara hälften är sant är rejält avslöjande hur maktutövning tillämpats i Sverige i modern tid. Tyvärr blir man bara ännu mer deprimerad.

  Men det finns säkert en app att ladda ner mot sådana tankar också.

 2. ivarandersson skriver:

  Historielösheten är enorm. Sunt förnuft är en bristvara eftersom man måste ha lite kunskap och tänka på egen hand. Kollektiva beslut är bara bra om alla beslutsfattare har satt sig in i frågan och fattat egna beslut. Idag är det en eller ett fåtal som föreslår beslutet och resten bara hänger på. I politiken korrigeras avvikare mha partipiskan.

 3. Göran skriver:

  Frågan är om de driftiga kommer att bygga upp igen för alla eller för bara dem själva, ty de andra vill bara förstöra det som de driftiga bygger upp.

  • Mats Jangdal skriver:

   Och en än mindre angenäm fundering är om de historielösa kommer att ge bort oss till islam, utan att begripa det, så att vi aldrig kommer rätt igen.

   • Thomas skriver:

    Det gick ett program på SVT om Incas och hur det kunde rasa så lätt… Parallellen till vår tid var övertydlig.
    Incas, dvs kungen, som var Solens son, var alltså av gudomlig ätt.. Folket hade en enorm respekt för honom och hans ego var därmed enormt också…
    När folket skulle hylla ”Solens son” så vågade de inte se på honom utan blundade…
    När spanjorerna, 200 man, kom för att kolla Eldorado, där de trodde det var, så fanns Solens son med sina kanske 10 000 -100 000 soldater och Solens son trodde sig vara säker så han lät de vantrogna spanjorerna komma ända fram till honom.. hans ego var enorm, och/eller en usel insikt i hur annorlunda allt kan vara… Spanjorerna tog Inca till fånga direkt, för vad var deras alternativ? Att bli övermannade av tusentals soldater, visserligen bara utrustade med stenklubba eller pilbåge, men ändå… men då Incas trodde sig ha skydd av sina soldater, så misstog han sig för de blev totalt förvirrade för hur skulle de agera när de inte kunde se på Solens son, för det hade ju varit att häda…
    Alltså, så sprack alltihop…

    Så fungerar särskilt Sverige idag. Vi hänvisar till en massa ”religiösa” floskler, som t.ex. ”allas lika värde”, feminism, med mera… När allt är ett religiöst korthus som faller ihop hur lätt som helst då alla hänvisar problemlösningar till ”Någon Annan”…

    • Göran skriver:

     När det diskuterades om rösträtt för kvinnor i Sverige var en fråga för nej till det, att det kommer att förstöra familjebildningen och grundläggande värden. Tänk så rätt de fick.

 4. Thomas skriver:

  Senila blir vi alla, men kanske inte drabbas av demens…
  Demens är ett problem där hjärnan drabbas av punktvisa förluster där skallen blir vattenfylld istället.. En del av dessa problem kan vara ärftliga, andra miljöskapade.. Som nervgifterna av cyanobakterierna i Östersjön som ingen tydligen alls vill diskutera (givetvis politiskt känsligt) vilket troligen borde vara lätt att konstatera bara genom att studera demensutvecklingen hos infödda gotlänningar.. men då problemen i Östersjön troligen är skapade av den storskaliga vattenkraften så är det alldeles för stora ekonomiska värden som måste skyddas…

  • Jan Andersson skriver:

   Den optimala tillvaron kommer aldrig att kunna skapas därför att folk har olika åsikter om vad den innebär för deras egen del, och att de även kommer att ändra ståndpunkt helt vid olika faser i livet. En del vill inte jobba, andra kan inte tänka sig att sluta jobba, och så vidare. Sedan inträffar ibland ”Vi såg det inte komma-situationer” som ställer ett befintligt och behagligt status quo helt på skallen.

   För t.ex sjukvården i Sverige (eller för den del hela världen) skapade pandemin nyligen ett jätteproblem: alla nya oväntade patienter fick inte plats, och specialutrustningen för att behandla alla fanns inte i tillräckligt antal. Svettigt nog för alla som tagit som sitt livs kall att bota lidande och död.

   Men det är långt ifrån hela sanningen; de patienter som sjukvården var dimensionerad för och vars åkommor den hade lärt sig att behandla med befintlig utrustning fick inte plats. Och de var många fler, och hade förväntat sig den vård i rätt tid de hade betalat för, och skulle vid utebliven behandling bli ännu sjukare eller invalidiseras till ökade kostnader för samhället, eller avlida, fast relevant vård egentligen fanns innanför glasdörrarna de inte längre fick passera.

   Vad göra? Finns ett botemedel mot pandemin! Nej, tyvärr. Finns ett medel som ger ett lindrigare sjukdomsförlopp hos de flesta och kanske (om man kunde hoppas på det) gör att folk inte behöver vård av den nu dimensionerade vårdapparaten i tillnärmelse så stor omfattning och som tillåter oss att behandla de ”normala” patienterna som vanligt? Ett medel som skyddar hjälpligt om man blir smittad tills den dag kroppens egna antikroppar hinner ta över? Nej, inget som vi känner till i dagsläget och som inte måste administreras av en läkare. Alltså, samma problem, det hinner vi ändå inte med om varje person först måste utredas.

   Vänta! Jo, kanske, men vi jobbar på det! Efter pandemins utbrott i mars 2020 dröjde det till december samma år innan de första vaccinerna nådde Sverige, så vi hann att se de mycket stora och besvärliga konsekvenserna av en obehandlad pandemi inför öppen ridå.

   Tyvärr blev en del ännu sjukare av vaccinerna, och några har tyvärr dött, men om vi räknar in antalet räddade individer totalt (alltså även bland de konventionella patienterna) så har nog vaccinationskampanjen varit en framgång, totalt sett.

   Men några siffror på det är svåra att få fram. Men betänk alternativet, att vårdapparaterna tvingades att lämna tusentals sjuka helt utan vård överallt – det är alternativet som mycket väl kunde ha inträffat. Siffror på det är lika svåra att få fram, men de bedömningar som gjorts har trots allt gjort att pandemin har avklingat, och det ska vi vara oerhört tacksamma för.

   Och vi kanske alla nu också skulle fundera på en sundare livsföring, eftersom kunskapen om vad våra delvis självförvållade ohälsoproblem garanterat leder till är väl etablerad, även utan någon pandemi.

   Doktorn och hans systrar behöver ta det lugnare nu några år.

   • Thomas skriver:

    Sjukvård är enbart en fråga om ekonomi…
    om inte ekonomin finns så behövs ingen sjukvård.

    Det är också ett faktum i nuvarande situation.
    Det sägs att för tio-femton år sedan så fanns det 4500 akutplatser, medan vi idag, i ”pandemin”, har 450 kvar..
    Alltså, ett ekonomiskt mått.. inget annat!

   • Göran skriver:

    Svårt att påstå att sjukvården blev överbelastad eftersom det ingå går att se det i statistiken över antalet vårdade på IVA. Möjligen kan det ha varit överbelastning på grund av brist på utrustning.

    Vaccinationen har inte varit någon succé utan mer ett misslyckande. Till exempel har fler personer dött under de första 9 månaderna i år i USA än vad som dog i USA under hela år 2020. Alltså. Inget vaccin år 2020. Vaccin under år 2021.

    Effektiviteten på Pfizer vaccin är nu ner på 46 %. Per capita mellan gruppen vaccinerade och ovacinnerade är smitta av covid-19 lika stor.

    Antalet skadade av covid-19-vaccinen är större än alla andra vacciner i världen tillsammans under 30 års tid.

    Antalet cancerfall har ökat i gruppen vaccinerade. Antalet hjärtinfarkter i gruppen vaccinerade har ökat. Antalet dödsfall i gruppen vaccinerade har ökat. Bland tonåringar i USA är antalet dödsfall de senaste månaderna i år 28 gånger större än samma månader förra året.

    Israel har idag fler fall av covid-19 per dag än vad Israel hade innan de började vaccinera befolkningen.

    Förmodligen skapar vaccinen mutationer och så länge som vaccinationerna körs i stor skala tar det aldrig slut.

    Låt naturen har sin gång i stället.

    • Benny skriver:

     Problemet är att fulmedia som styrs av globalisterna målat in sig i ett hörn med vaccinerna! Nu kan fulmedia knappast backa efter att ha varit en del av propagandan för vacciner och precis samma sak med klimathysterin. Media har redan låg trovärdighet och skulle de plötsligt backa om sina lögner så försvinner väl de sista som läser skiten!

     • Göran skriver:

      Ja, det är sant. Det är inte bar media som har målat in sig utan även politiker, forskare, lärare och stora delar av näringslivet.

      • Åke Sundström skriver:

       Sant, Göran, även näringslivet medverkar till diverse underliga beslut, som klimatnojan och snabbtågen.

       Men de har inget medansvar, deras enda uppgift är att vara lönsamma för sina ägare. Och dessa gynnas förvisso när Andersson gödslar med miljarderna till alla dessa dåraktiga projekt i klimathysterins fotspår. .

       • Jan Andersson skriver:

        Enligt Ulf Nilssons ”Sluten anstalt” så har ”staten och kapitalet” fram till finansminister Strängs avgång levt i symbios, till fromma för sysselsättningen i Sverige. Marcus Wallenberg var de facto Sveriges verkliga näringsminister under lång tid, inte minst under andra världskriget då vi utan att skämmas försåg Nazityskland med allt de frågade efter och kunde leverera och arbetslösheten i Sverige var –noll.

        Överklassgrabben Olof Palme var 68:ornas 68:a och ville skapa en socialistisk drömstat av Sverige, med Fidel Castros Kuba som förebild. Han avskydde USA och sa det högt, samtigt som han nästlade in sig mer och mer i den Sovjetiska nomenklaturan. Lyckligvis hade ryssarna bättre förstånd och höll honom på armlängds avstånd, men han fick gärna vara en brygga till USA och amerikanska förbjudna importvaror, vilket fungerade utmärkt även till USA:s goda minne.

        Följaktigen skulle även allt privat näringsliv konfiskeras med början i Löntagarfonderna, men man tvingades ändå till akuta hjälpåtgärder (som näringslivet var vana vid) men som alla havererade totalt (Svenska Varv med flera).

        De smarta företagen drog utomlands men behöll rötter i Sverige så att ingen skulle märka att de hade flytt fältet.

        I Sverige har den tekniska utveckligen stått tämligen stilla sedan 1970, men i omvärlden har utvecklingen gått snabbt. Det var en svensk som uppfann mobiltelefonsystemet, men hur har Sverige tjänat på det? Vi har nu bara skog och malm kvar som långsiktig inkomstkälla, men regeringen har undertecknat ett EU-dekret som ger EU all makt över dess utnyttjande.

        Förnuftiga svenskar vill något annat, men finns inte på plats i tid för att stoppa de mest vansinniga beslut som smattrar i backen som druvhagel runt våra medborgare.

        En rejäl omstuvning i svenskt beslutsfattande är akut nödvändigt gärna enligt Schweizisk förebild.

        Allt annat leder till eländes elände, ingen tvekan.

        • Åke Sundström skriver:

         Korrekt historieskrivning. Men jag delar inte din accept av beslutet att under kriget bistå Hitler-Tyskland med svensk järnmalm. Det räddade oss kanske från att själva bli anfallna våren 1940, men till ett högt moraliskt pris.

         Om Sovjet höll Palme på ”armslängd avstånd” kan väl också frågasättas.

         Men i övrigt är dina slutsatser välgrundade. Att vi bör stoppa EU:s försök att styra våra inre affärer och att Schweiz borde vara en förebild, med sin välskötta ekonomi och en sant demokratisk författning, byggd på folkomröstningar.
         Ett liberal-konservativt ideal.

         Andra vägar leder till elände, det är sant.

     • Jan Andersson skriver:

      Alldeles korrekt! Men folkhälsomyndigheten har nu börjat informera själva på ett alldeles korrekt sätt.
      Vaccinet skyddar de allra flesta tillfälligt mot sjukdomens fruktansvärda fas två, kärlblödning, tills de egna antikropparna har tagit över. Det går inte att vaccinera effektivt mot grundsjukdomen influensa för då hade det givetvis gjorts en gång för alla när vi blev vaccinerade mot både TBC och polio på femtiotalet. Så att vaccinerade blivit smittade och sjuka i covid-19 är inte det minsta märkligt, eftersom ingen har påstått (men de flesta inbillat sig) att vaccinet skulle skydda någon från själva grundsjukdomen, en ganska harmlös influensa, som inte behöver bekämpas med allmän vaccinering. De jag känner till som blivit sjuka har bara ”blivit lätt förkylda” några dagar (vilket kan vara sant, eftersom covid-testerna även visade positivt resultat på förkylningsvirus).

      • Åke Sundström skriver:

       Är det verkligen sant att covidtesterna reagerat positivt på vanligt förkylningsvirus? Hur många dödsattester har då inte blivit felaktiga, liksom hela den medicinska statistiken?

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  Om det till äventyrs skulle bli allmänna val till ”Sveriges Riksdag” den 11 September 2022 och röstredovisningen går rätt till kommer muslimerna med partiet ”Nyans” eller under annat namn att få min 20 mandat.
  Då får svenskarna verkligen besked på situationen för nationen Sverige.
  Dagens tillstånd med den redovisningen Mats och övriga kommentatorer har gjort på FRIHETSPORTALEN kan besvaras med ett enda ord: ”ALLEMANSRÄTT”!!!
  Denna vulgärsocialistiska uppfattning står skarpt stämplat i nästan varje svensks panna till åskådning och påminnelse för var och en. Det är det ord, det påstående som finns inskrivet i RF Kap 2 § 15 sista stycket (från 1974) och som har förorsakat Sverige större skada än något annat socialistiskt tilltag och ingrepp i den enskilde svenske medborgarens FRIHET. Vi kan bli påminda i dag hur man har kommenterat Lars Vilks i framför allt PK media.
  1980 når bråten (Nimis) byggdes på stranden vid KULLABERG var det en klar kränkning av EGENDOMSRÄTTEN. Då höll sig bl a ”världsjuristen” Krister Thelin i bakgrunden och var inte direkt behjälplig med att skydda ägaren Krapperup. Nu efter döden inträtt och Vilks blivit förvållat offer för muslimhanteringen av svenska politiker, begråter även Thelin med stöd av en allmän OPINION förlusten av Vilks. Uppfattningen om ALLE MANS rätt att Nimis skall bevaras som minnesmärke över tilltaget att kränka den enskildes RÄTT är plötsligt som bortblåst. Förklara det någon som kan.
  Hoppas författaren till följande inlägg inte misstycker till att jag citerar:
  konstnären Bengt Adlers, som med egna ord, som jag till fullo delar, i förordet till boken ”Nimis” skriver följande,
  ” En tanke är att naturen tar tillbaka verket när konstnären gått ur tiden. Tänk om man kunnat följa en långsam process där verket hugar sig mot grunden under väders och oväders framfart för att till slut föras ut i havet i vågornas svall.”
  Kanske var det en av anledningarna till egendomen inte längre tillhör Krapperup men i stället staten med ALLE MANS RÄTT?
  Det finns massor att tillföra Mats klara konstaterande, vi får ta en detalj åt gången i redovisningen.
  PS Min uppfattning om den s k ALLEMANSRÄTTEN har jag hämtat från bl a Gunnar Wiktorsson fantastiska redovisning i boken ”Den grundlagsskyddade MYTEN om ALLEMANSRÄTTENS lansering i Sverige”. DS

  • Thomas skriver:

   Du menar att man skall rösta på Nyans?
   Hmm.. kanske det…
   Då kanske det blir litet aktion i lådan..

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Behövs inte, muslimerna ordnar socialisterna på egen hand.

   • Jan Andersson skriver:

    Man kanske skulle börja hoppas på ett rejält valfusk från myndigheternas sida, till den dag politisk Islam förbjuds i Europa, med de enade östeuropeiska länderna som epicentrum. Det har förresten redan börjat eftersom de har begärt att EU skall finansiera höga gränsmurar överallt mot den okontrollerade invandringen.

 6. Åke Sundström skriver:

  Spännande tidsdokument, liknar nästan ett testamente.

  Men att världen kommer att gå under tror jag inte att du på allvar menar. Inte ens klimatnojan klarar av den uppgiften – fast närapå, Däremot helt sant, att sönderfallet i Sverige har gått längre än i omvärlden. Men närmare stupet kommer även den blindaste gräsrot att vakna och sätta stopp – so oder so.

  Ty förr eller senare sparkar sanningen – nästan alltid. Palmes och Reinfeldts starka stat är hotad av samma dödliga diagnos som gamla Sovet. En gång stormakt, nu i grus och aska, men på väg att likt Fågel Fenix resa sig ur ruinerna. Sverige kommande Fenix-moment blir stillsammare men i lika hög grad en radikal kursomläggning, när nog en helomvändning.

  Att tro annat är att betrakta väljarna som obotliga idioter – och så illa är det faktiskt inte. Och i vilket fall är det en alltmer korrupt kunskapselit som är problemets kärna – inte Greta och hennes patetiska hallelujakörer. Med andra ord och återigen: skjut på rätt pianister!

  Folket är oskyldigt, ansvaret vilar helt och fullt på våra 349 riksdagsmän och på det toppskick av byråkrater, korrupta ”forskare” och maktlojala mediechefer som bygger nutidens Potemkinkulisser.

  .

  • Samuel af Ugglas skriver:

   De 349 s k riksdagsledamöterna är ju inte FOLKVALDA.
   De är PARTIVALDA!!!
   Moderaterna har vid några tillfällen gjort halvhjärtade försöka att i de olika valkretsarna tilllåtit medlemmarna nominera kandidater.
   Har jag fel?

   • Benny skriver:

    Ja, Sverige är i praktiken en partidiktatur med en låtsasopposition som kallas SD. Det komiska är att politikerna kritiserar andra länder för att vara odemokratiska när Sverige i själva verket är djupt odemokratiskt och auktoritärt! Egen skit verkar inte lukta hos politikersvinen!

  • Mats Jangdal skriver:

   Inget testamente.
   Jag får klaga på vem jag vill oavsett vilka pianister du gillar. När hela västvärlden går åt pipsvängen är det inte den svenska riksdagens fel.

   • Åke Sundström skriver:

    Att något ”nästan liknar” betyder inte ”är”. Och vem har påstått att det är riksdagens fel att västvärlden går åt pipsvängen. En rättelse, tack – en ursäkt tycker du kanske år för mycket begärt.

    Men bemöt gärna mina motargument om denna din huvudtes – att västvärlden går mot sin undergång. Jag tror inte heller att du på allvar vill hävda att Greta & Co har ett större ansvar för denna eventuella katastrof än världens regeringar och alla dessa korrumperade klimatforskare? Som du tycks mena. Alla dina i övrigt välgrundade kommentarer förbleknar i ljuset av sådana obegripliga antydningar.

    • Mats Jangdal skriver:

     Att skriva testamente är att förbereda sig att dö. Det gör jag inte.
     Västvärlden går åt pipsvängen på grund av den samlade effekten av samtliga medborgares olika val.
     Vem är väl Greta, Riksdagen eller Nobelkommittén i det sammanhanget? Bara stuckatur. Samma för Åke Sundström och Mats Jangdal.

     • Åke Sundström skriver:

      Ånej, Mats. det är inte ”samtliga medborgares olika val” som dödat demokratin, utan våra politiska partier med stöd av kunskapseliten och pressen.

      Medborgarna har i praktiken berövats allt inflytande, det är vi helt eniga om, men vi är tydligen oense om var ANSVARET ligger. Ingalunda hos väljarna utan i knät på våra riksdagspartier. Du underkänner vår grundlag som tydligt stadgar att ”regeringen styr landet”.

      Själv har du röstat med fötterna genom att tröttna på KLP. Instämmer i att även dessa förmenta frihetsvänner sviker, inte minst i klimatfrågan. Men att du likväl fortsätter att skylla på gräsrötterna, i motsats till Benny, förblir obegripligt

      Din tidigare så oantastliga debattetik svajar också, när du avstår från att förklara varför andra än de 349 i Sveriges riksdag är ansvariga för det sönderfall vi bevittnar. Via sitt röstandet i FN och i EU har Löfven och Kristersson även ett visst globalt medansvar, vida större än dina favoritskurkars (globalisterna). .

      • Mats Jangdal skriver:

       Mina idioter till medmänniskor har röstat på bedragarna, trots god tillgång på bättre vetande har låtit sig köpas av löften om trygghet och lättja för att låta sig ledas skurkarna.
       Jag är grymt besviken på dem och ger dem utan pardon skulden för vår civilisations sammanbrott.

       Du får sitta i ditt rosenskimrande principtyckande om du vill.

       • Åke Sundström skriver:

        Nej igen! Det är nog bara mot bättre vetande som du kan tala om en ”god tillgång på bättre vetande”.

        Sanningen är förstås av väljarna bombarderas av en konstant ström av fake news (som du ibland nämner men nu verkar ha glömt) och politiskt korrekta läroböcker, som formar människors attityder och åsikter.

        Hur menar du att Nisse i Hökarängen kan vara något annat än vilsen och felinformerad, när han går till valurnan? Och därmed må vara ursäktad, trots att ger sina värsta fiender fullmakt att fortsätta förstörelseverket. . .

        Däremot bör vi INTE ursäkta de makteliter som aktivt skapat dessa falska föreställningar med sin fingerfärdiga manipulation i klass med Orwells Storebror. .

        Som nu det falska diagrammet i IPCC:s klimatrapport, som inte ens skeptikerkåren protesterat mot, medan du själv kallat det enorma svenska elöverskottet för elbrist, för att kunna tala med bönder på bönders vis. I stället för att använda dina insikter till att berätta en helt annan och sannare historia för dina läsare och lyssnare.

        Den här nya passiviteteten i kretsen av sannliberaler och klimatrealister kan förvåna även den som känner till indoktrineringens räckvidd och intensitet. Har du inte funderat över varför inte heller Elsa Widding med sina YouTube-föreläsningar eller WEBB-Teve förmår bryta igenom det hårdvinklade mediebruset? Vad säger inte det om maktelitens grepp om en apatisk och beljugen väljarkår?

        • Benny skriver:

         Ja, nog bombarderas folk av fake news alltid! Ynkeman förklarade i SVT att den dyra elen i Sverige minsann är Rysslands fel som är fräcka att ta betalt för gasen man levererar till EU. Och jag som i min enfald trodde att Ryssland numera är kapitalistiskt!!?? Ägarna till Gazprom både de ryska och utländska är nog mer intresserade av att tjäna pengar än att skänka bort gasen för att rädda idioten Ynkeman som har stor skuld i att det blivit så dyr el. När det inte blåser så måste man ha backupkraft vilket idioten Ynkeman först nu verkar förstå!

         • Åke Sundström skriver:

          Jo, fast mekanismen är primärt att efterfrågan på el ökar – liksom priserna,- när våra politiker överröstar varandra med krav på ”utfasning” av alla fossila bränslen. En oslagbar dårskap.

          På en fri marknad skulle elpriset vara mycket LÄGRE än i dag. Så allt är dirigerat av IPCC, korrupta forskare och AB Löfven & och Kristersson. Inte av Vattenfall , ryssarna eller några oligarker.

        • Mats Jangdal skriver:

         Så du vet vilket som kom först, hönan eller ägget?
         Var det dåliga väljare som tillsatte dåliga politiker, eller dåliga politiker som skapade dåliga väljare?

         Alla bedragare säger att deras offer ville bli lurade, för det var så enkelt att lura dem att det måste de förstått från början.

         Jag försöker resonera och ge nya perspektiv på samtiden och du kan endast låta som en trasig grammofonskiva, 349 pianister på Helgeandsholmen är de skyldiga.

         Nästa gång du avviker från ämnet på det viset tar jag bort kommentaren.
         Klart?

         • Åke Sundström skriver:

          Ursäkta att jag stört upplägget, men ”avvikelse från ämnet”, ånej.

          Fast jag förstår att du irriterats av att jag frågasätter din demokratiska grundsyn.

          Den som överges om man vägrar ge ett klart besked om var ansvaret – det reella, inte bara det formella – ligger för besluten i Sveriges riksdag.

          Hos de 349 ledamöterna eller hos de oligarker som du föredrar att skuldbelägga?

          Om du vidhåller din åsikt, så kan jag omöjligen känna mig hemma i detta forum. Där går en gräns…hur eniga vi än må vara om den idiotiska klimatpolitiken och mycket annat. .

 7. Thomas skriver:

  Det avgörande för en Demokrati måste vara politikens ansvar för vad som sker..
  När Hamilton en gång sade att: ”Sverige har inte ministerstyre!”, så blev det ett frågetecken hos mig.. Vad menade han?
  Vad jag har kommit fram till är att de valda politikerna, som blir ministrar, inte har kraften att ”styra”.. Vad gör dom då?
  Regeringen vill utöka sin makt angående coronaproblemet, tycks det, och folk protesterar.. varför det? Om regeringen får mer makt så innebär det väl mer ansvar? Och då kan väljarna ställa krav – och deras röstande får mer betydelse… Demokratin stärks!!
  Så.. varför vill då folk att regeringsmakten skall minskas? Och makten överföras till byråkratin – än mer?
  Är folk inte på det klara med vad demokratin innebär..
  Att det innebär att det måste vara Ministerstyre! Vilket innebär Ansvariga politiker!
  Vill vi inte ha det..?

  • Mats Jangdal skriver:

   Bra fundering, du är inte ensam om den.

  • Åke Sundström skriver:

   Ansvar kan utkrävas enskilt eller kollektivt. Vår grundlag föreskriver den senare metoden, Den skillnad du tycker dig se finns inte. Ministerns ”kraft att styra” blir formellt något svagare, men den reella kraften är i stort densamma. I praktiken sker ansvarsutkrävandet oftast genom att en minister som utsätts för befogad kritik blir entledigad, via beslut av regeringschefen. Ingenting tyder på att den ordningen skulle innebära att demokratins försvagas, som du försöker hävda.

   Nej, problemet ligger i ställe i att folkstyrets så kallade vakthundar, universiteten och pressen, inte sköter sina uppgifter lika bra nu som förr. De tiger när de borde protestera. Vilket i sin tur beror på att staten/regeringen numera styr våra tidigare självständiga universitet och högskolor. Och i viss mån även pressen, via tidningsstödet.

   Med gläfsande vakthundar hade dagens dåraktiga klimatpolitik knappast gått att lansera. Men ett bekymmer är att organisationer som FN och EU inte har några vaktkonstaplar alls. Växthusspöket har ju invaderat Sverige via FN:s klimatbyrå. IPCC – dock med aktiv svensk medverkan i starten. Olof Palmes torped, professor Bert Bolin, var dess förste ordförande. Strategin var (och är) att dölja förlusterna i det svenska reaktorprogrammet genom att straffa ut de fossila konkurrenterna. Den process som nu pågår.

   • Mats Jangdal skriver:

    Bland det första man lärde sig i idéhistoria var att redan i antiken sysselsatte sig filosoferna med frågan: Vem vaktar väktarna?
    Alltså, de styrande i samhället var dess väktare, vem vaktar dem så att folket går säkert? Hur vaktas de väktarna i sin tur?

    Problemet har aldrig fått en definitiv eller permanent lösning, inte ens med demokratin.

    När man berättar detta för svenska sossar kan man få två snarlika reaktioner. Den ena är totalt oförstående för frågan. Den andra är: Vi är socialdemokrater! Därmed anser de problement vara löst.

    Därmed är Stalins utsaga att det är inte så intressant vem som röstar, eller ens hur de röstar. Det intressanta är vem som räknar rösterna.
    Också en frågeställning sossarna inte förstår.

    Det återstår en lång marsch mörker i svensk politik. Vi får göra det bästa vi kan att på olika sätt sprida ljus över anrättningen.

    • Åke Sundström skriver:

     Se där, en högst relevant fråga, men återigen ett konstigt svar som enbart handlar hur oförstående socialdemokrater reagerar.

     Och en omotiverat negativ slutsats om ”lång marsch i mörker”. För att förkorta den är det bra att ställa rätt grundfråga, om var ansvaret ligger. Absolut inte enbart i sosselägret, som du antyder.

     Våra förment borgerliga partier kan också klandras för att så oskickligt försvarat den frihetliga svenska modellen. Eller medvetet, i taktiska syften, valt bort den.

     I mina ögon är därför folkpartiet under kapten Björklund och M under Reinfeldt större skurkar än den pragmatiske Löfven, Han som en gång vågade trotsa LO:s heligaste principer. Och överlevde den fajten!

     • Mats Jangdal skriver:

      Det är bra att du hjälper till att sprida ljus över anrättningen!
      Men jag behöver inte polemisera med dig varje gång.

    • Jan Andersson skriver:

     Fundamentala läror som islam och socialism innebär att hövdingarna då och då låter ideellt skarpslipade svärd svepa över menigheten på en bestämd höjd över marken. Den som hamnat för högt blir ett huvud kortare.

     Frågan som en del av dem som hukar sig ställer är vad makthavarnas ideologer inbillar sig att någon skulle tjäna något på. Varje nytt svep med svärden förflyttar mänskligheten tillbaka och aldrig framåt.

Kommentarer är stängda.