Ingen matbrist – men ändå brist!

Dagens gästskribent är Tege Tornvall  

FN:s livsmedelsorgan FAO hävdar att världens samlade jordbruksproduktion räcker för 10 miljarder invånare. Vi är nu åtta miljarder.

FAO hävdar vidare att världens samlade skördar sedan 1961 ökat med 219 procent, medan befolkningen ”bara” ökat med 155 procent,

Detta med bara 11,4 procent större odlad yta. Det betyder att tre gånger så mycket nu odlas och skördas per hektar jämfört med 1961.

Bakom denna utveckling ligger bättre teknik och odlingsmetoder samt att mer värme och koldioxid i atmosfären har gynnat mer växtlighet och större skördar.

Att fattiga länder ändå lider av matbrist och även svält är främst ett politiskt problem. Deras regimer klarar inte – eller struntar i – befolkningens behov.

Men att medvetet minska atmosfärens halt av växtlighetens livgivande näring (koldioxid) ger garanterat alla mindre mat, i både rika och fattiga länder.

Ändå är nästan hela vårt politiska etablissemang enigt om att så snart vi bara kan dels minska vår tillförsel av koldioxid till atmosfären, dels även minska atmosfärens halt av koldioxid.

Många har som mål 350 ppm (miljondelar) koldioxid i atmosfären. Den halten mättes 1988 och är drygt 70 ppm mindre än nu rådande drygt 420 ppm.

Då producerade världens alla jordbruk knappt hälften av vad de nu producerar. För att minska atmosfärens CO2-halt vill alltså världens klimataktivister mer än halvera mänsklighetens försörjning med livsmedel.

Detta inser förstås fattiga länder och protesterar. För att avstå från den energi som kan ge deras växande befolkningar tillräcklig försörjning kräver de ekonomisk ersättning.

Det är vad klimatpolitiken egentligen handlar om: pengar. Men bara pengar ger inte tak över huvudet, kläder på kroppen och mat i magen. Utan energi blir det inget.

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Ingen matbrist – men ändå brist!

 1. Håll ut gott folk strax kommer ban av kväve dvs konstgödesl

  • Jan Andersson skriver:

   Det kanske börjar gå upp för de politiskt aktiva flumetablissemangen (dvs. regeringarna) att CO2 är fel ämne att ge sig på. Så någon viskade i deras öra att kväve är ett bättre alternativ. Snart kommer de att bannlysa syre, vilket förutspåddes i serietidningen Kalle Anka redan tidigt 1950-tal.
   Som medborgare vill jag bara veta: kommer ni någon enda gång att besluta om något som jag har någon nytta och glädje av?

  • Göran skriver:

   Så ett av de vanligast förekommande grundämnet ska förbjudas. Snacka om Stolleprojekt.

   Vi ska ta bort konstgödsel och samtidigt göra oss av med alla naturliga gödslare såsom kossor.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Tack Tege, Jag vill bidraga med ett åldrande bondeöga.
  Att försörjningen och produktion är reducerad i bonde ledet är djup allvarligt och är tyvärr helt självförvållat. Det hänger ihop med att produktionsapparaten är under STÄNDIGT förfall. Jordens möjlighet att hålla växtnäring under de senaste 40 åren är katastrofal på grund av att vi inte alls har samma form för djurhållning med anpassade besättningar och den naturgödsel som följer därmed. Miljöaktivisterna fattar inte vad vattenhållande förmåga hos vår odlingsjord innebär, det hade generationer av jordbrukare före oss helt klart för sig. Näringsbalansen vet de inget om överhuvudtaget, de vet knappt vad ett högt eller lågt pH värde innebär för avkastningen. Tillförsel av makronäringsämnen som NPK ännu mindre.
  Ekonomi byggnaderna kring lantbruket behöver man inte söka länge efter förrän v i ser förfallet och bostäderna har bönderna svårt att hålla vid like och i skick. Det har den svenska AVUNDSJUKAN hjälpt till att ödelägga. Detta tillsammans med att arbetskraften och ungdomarna försvunnit utom syn och hörhåll sedan länge.
  Socialisterna har sedan länge anlagt en dogm, en syn som innebär att självständiga skogs och lantbrukare skall fördrivas från landsbygden, till varje pris.
  Jordbruksverket, Livsmedelsverket Naturvårdsverket och Miljödepartementet kan läggas ner med detsamma. Systemet med att använda ROVDJUREN för att ta död på land och skogsbygdens folk är direkt kränkande och strider mot alla rättigheter som har med äganderätten att göra.
  Hur kommer man tillrätta med en del av dessa vansinnigheter.
  Man stryker det mest vulgärsocialistiska uttrycket ALLEMANSRÄTT ur den svenska s k ”grundlagen” och lär svenska folket att hävda äganderätten och rätten till EGENDOM.
  Som den kloka Martin Armstrong manar och frågar oss, vad gör vi när inte ens guldet kan köpa våra livsmedel? Kanske kan en socialistisk byråkrat få muslimer att försörja oss med fläsk? Vem vet.

  • Thomas skriver:

   I ett politiskt läge där man vet att sanningen blir alltför tung så ljuger man…
   Randall Carlson påpekar i en video att vädret/klimatet varierar över tid, bara med en betraktelse över ett pass i norra Italien där man konstaterat att ingen tog sig igenom utom vid vissa perioder, i hundratals år, alltså, klimatet förändrades periodvis.
   Missväxten år 1315 innebar att det regnade hela sommaren…vintern var eländig och vädret var lika uselt året efter.. Ingen lättnad förrän år 1322, men detta som var början på den medeltida ”istiden” krossade den tidens samhälle, särskilt när pesten kom 1347. Det ”uppsving” med en stor befolkning som de varma tiderna skapade var över..
   Politiskt sett så föll feodalsamhället ihop, även om Sveriges genom tiderna största markägare uppstod efter pesten.. men runt sekelskiftet 1400 så tvingades det konservativa samhället som rasade att uppfinna en ny funktion – ”löntagaren”.
   Enligt Michael Hudson så uppstod industrikapitalismen, som avlöstes av finanskapitalismen (aktiebolag och stiftelser) – vilket nu snabbt åter visar sig vara ett nyfeodalt samhälle där sådana som Bill Gates uppträder på den internationella arenan på samma sätt som Bo Jonsson Grip på sena 1300-talet…
   Den hybris som de styrande i feodalsamhället hade, som blev deras undergång, den lider även dagens feodalherrar av när de ständigt sprider villläror som enbart gynnar dem själva. Att det kommer att först ge effekter i livsmedelstillgången torde åtminstone gamla bönder inse, men resten av befolkningen fattar intet, men det är ju meningen…

   • Thomas skriver:

    Om man vill engagera sig politiskt, vad skall man då satsa på?
    Ställer man sig den frågan själv och försöker hitta ett svar så blir det givetsvis – S. Va..!?
    Själv så utgår jag från Leif Pagrotskys kommentar: ”Jordbruk är en gammal näring under avveckling”!
    Valdemar Svenssons framtidsfunderingar i Småbrukarnas Jubileumsskrift från 1948, där han utgår från 1947 års jordbrukspolitiska beslut (som innebar att landsbygdens arbetskraft skulle flyttas till industriorter och jordbruket skulle storleksrationaliseras) har egentligen idag redan förverkligats.
    Men insåg han vad effekten egentligen skulle bli?
    Jag tror inte det, då de flesta ännu inte förstått vad som skedde, det som Michael Hudson ständigt påpekar, att det idag är en Finanskapitalism/nyfeodalism som tagit över samhället…
    För jordbrukets del så var övergången från ”kontantmetoden” (1970?) till dagens bokföringsmetoder för enskild firma helt avgörande därför att kontantmetoden uppmuntrade sparande..
    Dagens system uppmuntrar skuldtagande!
    Detta är nästan övertydligt inom lantbruket, då maskinparken är en enorm kostnad, vilket inte allmänheten förstår när de ser dessa dyra traktorer som syns i rader på vägarna i dessa protesttider.
    Men förklaringen är enkel – den som har en modern, men dyr och skuldsatt, maskin tar över hela marknaden, alltså även grannarnas mark och produktion – med hjälp av skulder och diesel…
    Den bonde som försöker spara sig till en maskinpark blir dessutom ”skattad till döds”, – utgången är given.
    Det innebär att nyckelfunktionerna idag, i samhället, är kapitalkostnaderna/räntekostnader och energin/diesel.
    Så den som behärskar dessa funktioner har makten (hur var det nu med Kissingers resonemang?).
    Vill man få klarhet så är det enklaste att studera ”Fascismens doktrin”, så har man svaret..
    Givetvis så måste man ”hata” ett samhällssystem som allmänheten inte får inse att de lever i, utan kalla allt något helt annat, som ”demokrati” till exempel,….

    • Jan Andersson skriver:

     Jag tror nog att de flesta småföretagare sitter i ungefär samma klämma. Allt företagande innebär ett risktagande, så att få ihop ett litet riskkapital är första prio som alla nystartade företag inriktar sig på. Sedan behöver man i samma andetag expansionskapital men inget av detta är speciellt lätt eftersom man måste skatta bort det mesta av överskottet. De finns en anledning till att Sverige har världens mest slimmade företag, alltså mest produktiva per anställd, genom automatisering och smarta inköpskontrakt. Det finns ju bland annat en straffavgift på varje anställd som kallas arbetsgivaravgift, så det måste ha varit Statens högsta önskan att hålla ner antalet anställda. Idag är kanske situationen annorlunda, men så länge allt lutar åt automatisering istället för anställning så fortsätter kräftgången. För nu går det knappast att komma längre med dagens teknik, och framtiden ser ut som ett riskabelt kaos med tysk energipolitik, mer invandring, osäkra kommunikationer och ökande outsourcing.

     • Thomas skriver:

      Givetsvis… alla lever under samma villkor, nästan…men..
      Om man tar en bransch där allt handlar om priser och kvalitet så kan en dyrare produkt som ger bättre netto för leverantören vara vettigast, men det förutsätter att kunden inser vad allt handlar om och accepterar dubbla priset..
      När det gäller livsmedel så är det nästan enbart en prisfråga (som man kan nota i dagsaktuell press). Kvalitet på livsmedel kan inte konsumenten, vilket är något som politiken jobbat för sedan år 1947… så att informera om livsmedel och dess kvalitet är meningslöst, det är priset som gäller och att producera råvaran till industrin till lägsta pris…(känns litet konstigt att folk inte tvekar om en sådan funktion utan kan tom kalla Cola för ett ”livsmedel”).
      Jag träffade en importör av teknik som gjort sig en förmögenhet på detta, men som konstaterade att ”hur skiljer man kvaliteten på en nötstek”?
      Att förklara det, plus att berätta om att man inte kan sälja kvalitet i Sverige utan bara bulkvara blev nog allt en överraskning för honom.. (men det är nog en annan historia..)

      • Jan Andersson skriver:

       Så sant och alla förutsätter att livsmedel som säljs i Sverige är kontrollerade av Livsmedelsverket (det hörs ju på namnet vad de sysslar med) och håller högsta klass och är hälsosamma, nyttiga, smittofria och – billiga. Att de är smaklösa är inte så viktigt.

       Två av mina vänner från Argentina och Chile håller inte med, speciellt inte när det gäller nötkött…

       • Thomas skriver:

        jo, du påpekar problemet, just bara genom att nämna dina sydamerikanska bekanta…
        Jag hade en fest en gång med nötfilé.. det räckte inte så jag använde en saltrulle också… ingen märkte något.
        Var det så uselt att filén var lika seg som saltrullen, eller var det tvärtom..? Tja, allt handlade om hemslakt och egna djur… vet man vad man gör så blir det bra.. men, som sagt, det var förr det, när folk höll på med hemslakt..

    • Göran skriver:

     Jag har flera gånger sagt till folk som ha någon förändring att de ska gå med i ett politisk part. Är man höger ska man gå med i vänsterpartier, infiltrera dem och förstöra dem från insidan.

     Min dröm är en helt ny grundlag som bygger på frihet för folket och förbud mot politiska partier.

     • Samuel af Ugglas skriver:

      Min dröm är att folket skall återtaga rätten att kunna sparka ut korrupta POLITIKER och tjänstemän.
      Det är inte PARTIGÄNGARE som skall avgöra vem som skall ha offentliga förtroendeuppdrag.
      Sedan vore det hälsosamt om man tillsammans med biblar och koraner kunde elda upp PAPPERSGULDET.

Kommentarer är stängda.