Höger och vänster fungerar inte längre.

De motsatspar som ofta används för att beskriva olika saker, verkligheten om man så vill, fungerar inte längre. De fungerar inte alls som skalor längre, eftersom ändpunkterna fått sina innehåll blandade. Det gäller vilken som helst av dessa: höger-vänster, gal-tan, manligt-kvinnligt, stad-land, arbetare-tjänsteman, miljö-industri, anställd-företagare, kött-grönsaker, feminin-macho, förnuft-känsla, hat-respekt, propaganda-fakta.

Gal-Tan har aldrig fungerat, för den var fel och falsk redan från början. Klimatfrågan delar både höger och vänster även tron på klimathotet är starkare till vänster. Men jag bedömer det mer som en artefakt av generell attityd hos vänsterfolk, kollektivt agerande.
Pandemin har visat på intressant splittring i alla befolkningar. Min bedömning är att cirka 80% av de flesta människor är redo att göra som staten säger. Att vaccinationsgraden i de flesta länder stannar där ger stöd för den tanken. En färsk dansk internationell studie representerande ett urval av 58% av jordens befolkning, visar de vaccinerade är mycket hatiska mot ovaccinerade. De anser ovaccinerade vara smittspridare, farliga, onda, dumma, mm. Trots att de är vaccinerade är de också mycket mer oroliga att bli smittade än de som inte är vaccinerade. Studien jämför med hat mot invandrare från mellanöstern och konstaterar att de vaccinerade är 2,5 gånger så hatiska mot ovaccinerade som de är mot dessa invandrare.

När Ryssland invaderar Ukraina, efter mycket spel bakom kulisserna och spel för gallerierna under lång tid, har folk en bestämd uppfattning som inte tycks grundad i fakta eller kunskap. Öppet hat kommer i dagen. Enkla lösningar, ofta motiverade utifrån mycket gamla och inte längre giltiga föreställningar omfamnas av stor majoritet. De förnuftiga rösterna drunknar i larmet.

Jag kanske är gammal och därför har hängt med dåligt. Men jag uppfattar dagens samhälls- och debattklimat som att unga människor, under 40 eller så, i allmänhet inte har varken tid, ork eller kunskap att delta i en djupare konversation eller göra välgrundade analyser. Det ska gå fort, allt ska vara svart eller vitt, ute eller inne. Jag skyller det väldigt mycket på sociala medier. Den där moderniteten som skulle göra oss mer i kontakt med varandra och få oss att acceptera varandras olikheter bättre. Det har blivit precis tvärtom. Folk letar efter en etikett man snabbt kan klistra på något man kan hata.

Den som hatar rätt person eller företeelse är god, i sina egna och likasinnades ögon. Jag vill inte hata, undviker det så gott jag kan. Jag försöker förstå, fast det inte alltid är lätt. Fördömer en del som oönskat eller förkastligt, men hata, nej. Hat låser in mig i ett rum, i en kontext eller sinnesstämning jag inte vill befinna mig i. Många tycker dock att det är fint att hata, särskilt när man kan hata i grupp. Nu är fint att hata Ryssland, igen, det är det nästan jämt.

Att jag är gammal, en boomer, används ofta som avfärdande argument mot allt jag har att säga, av yngre personer. Jag skyller också på den skräpkultur som hela medielandskapet är nerlusat med; Mello, Paradise Hotell och mycket, mycket annat som bara är ytlighet, men som unga människor tagit till sig som en del av det som upptar deras tid och uppmärksamhet. Då blir det inte tid över för djupare tankar. Till och med skolundervisningen får svårt att tränga fram. Vad det ger för förutsättningar för välinformerade demokratiska val gör mig faktiskt lite mörkrädd.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Höger och vänster fungerar inte längre.

 1. Dandersan skriver:

  De unga sitter och leker krig i datorerna.
  Realistiska bilder och mycket bättre än verklighetens krig.
  Putin borde fås intresserad!

 2. Pingback: Höger och vänster fungerar inte längre. | ulsansblogg

 3. Göran skriver:

  Angående skräpkulturen. Det bara dräller av program där så kallade kändisar sitter och pratar. Men vad har dessa individer att tillföra? I stort ingenting. Lyssnar man på intelligenta människor då lär man sig något. Men skådespelare eller artister i allmänhet, vad kan de förmedla? Någon enstaka har något vettigt att säga. Det är dock det allmänt stora svamlet, som inte för något framåt.

  Jag har totalt misslyckats med att prata med folk om Ryssland och Ukraina. Det jag åtminstone har konstaterat är att alla tar sin information från SVT och annan PK-media. Hur många läser något på Russia Today (rt.com) för att få en balanserad syn på saken.

  Jag har aldrig förstått mig på hatet mot Ryssland när vi borde bli vänner med Ryssland. Vänner krigar sällan mot varandra.

  Hur många har sett videos där ukrainare berättar att de stöder Ryssland i denna konflikt, ukrainare som är trötta på den stora korruptionen i Ukraina, ukrainare som vill ha träsket dränerat.

  Inte nog med att västvärldens ledare vill ha ett storkrig, de tycks även vilja ha ett kärnvapenkrig.

 4. afugglas skriver:

  Snacka om HATFABRIK ! ! ! https://etidning.hd.se/p/helsingborgs-dagblad/2022-03-02/a/e-som-vurmar-for-utin-risken-finns-att-sd-ar-kremls-trojanska-hast/2845/504149/26667581

  ”De som vurmar för Putin”. Risken finns att SD är Kremls trojanska häst.
  Att Jimmie Åkesson för två veckor sedan vägrade välja mellan Vladimir Putin och Joe Biden i SVT:s ”30 minuter” var ingen slump, men likväl ett så fatalt politiskt klavertramp att Sverigedemokraterna kommer att få svårt att reparera det.
  PETTER LARSSON

  Man undrar varför dessa människor finns./SU

  • Mats Jangdal skriver:

   Ja, det är ett bekymmer att ukrainakrisen får återverkningar politiskt i Sverige ett valår när så mycket står på spel här hemma.
   Sossarna är som vanligt mästare på intriger, desinformation och regelrätt trollning.

   • Göran skriver:

    Är de mästare, eller är det bara som det framstår genom att de som går på sossarnas ljugande inte är de skarpaste knivarna i lådan?

  • Göran skriver:

   Hade SD varit en trojansk häst för Ryssland då hade Jimmy Åkesson direkt valt Joe Bidén och undanröjt alla tvivel om att SD är en trojansk häst.

   Ju var det en sosse som kommenterade så någon direkt intelligent slutsats kan man inte vänta sig.

Kommentarer är stängda.