Att ”knäcka gängkriminaliteten” är ett monumentalt fiasko

Dagens gästskribent är Christer Nilsson

Verklighetens dödliga våld kryper in på bara skinnet på oss alla. Statistiken från polisen är skrämmande och ovedersäglig: Sedan 2017 har 1 700 gängskjutningar ägt rum. Drygt 600 personer har skadats i dessa. 262 personer har skjutits ihjäl. Bara i år till och med augusti har 46 personer mördats, dvs. mer än under hela 2021. Sprängningar (allmänfarlig ödeläggelse) har utförts 471 gånger mellan 2018 -2022.

Bara 25 procent av dödsskjutningarna har lett till fällande domar, vilket betyder att 196 mördare sedan 2017 fortfarande vistas på gatorna. Vilket i sin tur betyder att polisen har misslyckats; resurserna är hårt belastade och helt otillräckliga. Varför inte tala klarspråk? I medierna talas det förskönande om ”skjutningar”. Det mördande som nu pågår runt om i landet bör i klarspråk kallas avrättningar. Som bekant har också flera utomstående mördats, däribland en polis, Andreas Danman 33 år gammal.

Våra fängelser är knökfulla, redan dömda får gå lösa långa tider i väntan på en plats. Beläggningen var redan år 2020 över 100 procent både i häkten och på anstalter. 30 procent, och klart överrepresenterade, är utländska medborgare; 14 procent av dessa med utomeuropeisk bakgrund. Källa: Kriminalvård och statistik. Det är obegripligt att regeringen inte förmår utvisa personer utan svenskt medborgarskap som begått svåra brott – som att mörda – eller är ett hot mot rikets säkerhet, muslimska imamer och återvända IS-krigare, (enligt Säpo) och som trots allt prat om hårdare tag tillåts stanna i landet.

Hur avskyvärt är det inte att läsa om mördandet i Sveriges alla utanförskapsområden, även om man inte bor där själv. Och hur uppgivna och rädda är inte de som tvingats bo där för att Sverige har övergett dem. För det är exakt vad regeringarna Reinfeldt (M) och Löfven –Andersson (S) gjort: (”Vi såg det inte komma, vi har varit naiva”). För Magdalena Andersson och hennes socialdemokratiska regering, som har haft åtta år på sig att göra något åt allt detta elände, är det inget annat än ett monumentalt fiasko.

Det är rent pinsamt att ständigt höra att Magdalena Andersson ”ska vända på alla stenar för att knäcka gängen”. Alla utom hon vet vad vi har framför ögonen: 200 nätverk i 60 områden med 5 000 kriminella i parallella samhällen som styrs med ett våldskapital som inte står polisens efter; med egna lagar, egna banksystem, egen rättskipning och aggressiva attacker mot blåljuspersonal. Hur barn i 10-årsåldern hämtar vapen och narkotika till äldre kriminella och hur de tidigt skolas in i kriminellt beteende. En tandlös lagstiftning med hårdare straff, avskaffande av ungdomsrabatter, konfiskering av bankkonton och statusprylar är bara slag i luften. Socialdemokraternas valmanifest klingar nu tomt och ödsligt: ”Vårt Sverige kan bättre”. Du hade åtta år på dig att göra något åt detta, Magdalena Andersson. Nu begär du mandat för en ny S-regering. Du hade chansen att göra något, men misslyckades. Mördandet fortsätter i accelererande takt. Så ser det ut.

Christer Nilsson

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Att ”knäcka gängkriminaliteten” är ett monumentalt fiasko

 1. Jan Andersson skriver:

  Utvisning. Hård gränskontroll så att de inte kan vända tillbaka under annat namn som asylsökande. Svenskar köper in sig i välfärdssystemet med livslånga skatteinbetalningar som ofta begränsar ens livsval och möjligheter, men vi har fortfarande en bra sjukvård, även om den är ansträngd på många håll. Samt mycket bättre polislöner för det tuffa jobb de har. Kostar inget om vi stänger en del av alla dessa myndigheter med tvivelaktiga uppdrag. Och det viktigaste: Swexit EU. Våra exportföretag har aldrig haft några större svårigheter att skriva sina handelsavtal själva.

 2. ivarandersson skriver:

  Med Morgan Johansson som justitieminister hände inte mycket inom brottsbekämpningen. Att justera lagarna hjälper föga. Varför finns straffrabatt och förtidsfrigivning fortfarande kvar? Och varför saknas ungdomsfängelse? En inlåst brottsling gör inga brott utanför fängelset men det förstår inte det rödgröna regeringsalternativet.

  • Jan Andersson skriver:

   Vi kan bygga ut fängelserna och låsa in många fler, men det kostar, inte bara i pengar. I USA satt det förr tolv gånger fler i fängelse per capita än i Sverige. Bättre för alla är att inte släpoa in kreti och pleti i landet, en lika tuff gränskontroll som de flesta andra länder har blir väsentligt mycket billigare och säkrare, för innan en dissident buras in har han förstås först utfört ett allvarligt brott.

   Gustaf II Adolf förde krig i Europa och dog i Lützen 1632, men hans långsiktiga motiv var att skapa lättare försvarbara gränser runt Sverige, vilket man nog kan säga att han lyckades med. Ändå har de hjärtnupna och alla drömmare med rosafärgade glasögon fått bestämma att vi inte ska ha några gränser i Europa, vilket i praktiken saknar betydelse för resande men har skapat en gigantisk follkvandring, helt utan koppling till någon plsnering eller försiktighet, vilket i de mest dystopiska ögonblicken ser ut att rasera allt som hittills gjort med blod, svett och möda för att ge oss själv och främst våra barn en rimlig framtid på svensk mark.

   Det är godhetens mörka baksida, många gånger större än framsidan. Samt det allra värsta: dräneringen av hitflyttarnas ursprungsländer från individer som skulle kunnat förbättra levnadsvillkoren där, men som här använder sin energi till kriminalitet, för det finns inget annat att göra här som innebär den utmaning som alla driftiga är födda med.

   En realist gör det som är praktiskt möjligt under rådande förhållande, alla aspekter beaktade. Svaret på frågan om vi ska ha fri invandring är alltså nej, eftersom de negativa konsekvenserna överväger kraftigt.

   Samma gäller medlemskapet i EU, mänsklighetens eventuella påverkan på klimatet på jorden, inklusive elbilar och utspädd bensin med något som inte finns, samt anslutningen till elbörsen – allt utan att de negativa konsekvenserna beaktats i tillräcklig grad. ”Försiktighetsprincipen” är ett heligt svenskt mantra i andra sammanhang – varför har den inte beaktats i de största och viktigaste sammanhangen?

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Varför kan inte befolkningen avpollettera politiska missdådare?
  Varför denna liknöjdhet med tillståndet när så pass många är drabbade?
  Vilken typ ”bomb” skall initiera sammanbrottet och den totala upplösningen?
  Vill svenska folket verkligen ha KRIG?
  Lyssna på Katerina Janouch och Gunnar Sandelin under ”valvaka Del 2“ på SwebbTv.se

 4. Thomas skriver:

  Det mesta beror på ren feghet…
  ”Tänk positivt, så blir allt bra..”
  Men allt är enbart ren feghet.
  Ett exempel… Hur många har nu tagit 4 injektioner?
  Jo, en majoritet på 80%…
  Snart kommer höstens ”booster”…
  Kopplingen mellan olika feghetsfenomen är tydlig…
  80% fegisar, som inte vågar yttra det minsta…
  Då blir det som det blir.

 5. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Den organiserade brottsligheten och gängkriminaliteten försvinner inte pga. ökat antal poliser och strängare straff, så länge som vi har en lukrativ drog-./narkotikamarknad. Dvs så länge som vi har välmående droganvändare, som använder droger för att njuta och koppla av.

  Mvh,

  • Jan Andersson skriver:

   Kunde vi få bort drömmarna från alla beslutsfattande församlingar, så vore det njutning nog. Då kunde man överlämna sig till evigheten nöjd med sitt liv och sin gärning. Nu måste man istället bli en osalig ande som i evighet kommer att hemsöka de ”som inte gjorde något när det begav sig” och kan helst inte gå hädan förrän man sett hur det har gått.

  • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

   SEEKING VALUE, AVOIDING BULL TRAPS

   https://www.crescat.net/seeking-value-avoiding-bull-traps/

   Mvh,

Kommentarer är stängda.