Om hängslen och livrem

Turerna kring Mats Löfving, Linda Staaf och Anders Thornberg inom polisens högsta ledning, samt ÖB Micael Bydén blir allt mer osannolika. Åtminstone om man som naiv svensk föreställde sig att det råder yrkesmässig oväld inom den svenska tjänstemannakåren, och då i synnerhet på dess högsta avsatser.

Men så har det uppenbarligen inte varit. Alla detaljer är inte kända och kommer väl aldrig att bli kända för allmänheten. Materialet är väl för känsligt kan man tänka. Nu är domare Runar Viksten tillsatt av Thornberg att utreda bland annat om rikspolischef Thornberg haft för dålig koll och rent av begått allvarliga fel vid tillsättning av höga chefer inom polisen. Således i första hand Löfving och Staaf.

Men Thornberg och Viksten är bekanta åtminstone sedan Viksten i sin utredning om varför Thornberg, då Säpochef, avslutade övervakningen av Akilov innan denne körde lastbil på Drottninggatan. Borde inte justitieminister Strömmer tillsätta någon han har förtroende för och som i bästa fall kan skapa förtroende också hos medborgarna?

Allt detta har kommit upp till ytan för att åtminstone Löfving och Staaf inte kunnat behålla byxorna på i tjänsten. ÖB verkar ha varit karriärsteg nummer två eller möjligen en reträttpost för Staaf i försöken att lämna Löfving i det förflutnas mörker.

Att det hela är ytterst olämpligt för personer i yrken och positioner där de kan bli föremål för utpressning behöver väl knappast sägas. Men tydligen har ingen i vare sig utbildning eller tjänstetillsättning upplyst de inblandade om denna grundläggande codex.

Det kanske hade hjälpt om polisuniformen haft både hängslen och livrem som standard. Eller så hade det endast dolt missförhållandena ännu mer för insyn utifrån.

Med reservation för att detta ärende kan ha utvecklats ytterligare sedan jag skrev detta. Det finns polisledningar som inte lägger fingrarna emellan när de egna gör fel.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Om hängslen och livrem

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Varför har det blivit kutym att KORRUPTA utreder KORRUPTA?
  Är det ett bevis på att svensk LAG är helt avsiktligt satt ur funktion som ett led i den socialistiska destruktionen av vårt SVERIGE,
  Säger bara:
  Palmemordet
  Estonia mordet
  Energiödeläggelsen
  Invasionen av obeväpnade främlingar
  Det oförklarliga fusket vid svenska val
  Det hemliga socialistiska högkvarteret på Sveavägen 68
  Osv, osv…

 2. Pingback: Om hängslen och livrem | ulsansblogg

 3. Göran skriver:

  Det som försiggår i denna affär är inget ovanligt. Det sker hela tiden och är ganska utbrett i mitt tycke.

  Det som jag undrar över, är hur det kommer sig att just denna affär har lyfts fram. Vilka vill bli av med dem? Och varför vill man bli av med dem?

  • Mats Jangdal skriver:

   Att det förekommer och har förekommit även förr är jag medveten om. Men att det skulle vara vanligt och ”Det sker hela tiden…” är inget jag upplevt.

   • Göran skriver:

    Det går inte att se allt, men jag skulle säga att den affär du beskriver bara är toppen på ett isberg av affärer.

  • Gurra skriver:

   Håller med och varför nu? Men jag har har för mig att Stav när hon nu skulle arbeta för regeringen eller vad det var började tala om att man skulle kalla problemen I landet vid deras rätta namn. Det kan man tänka triggade media om att dra upp detta nu som borde varit känt länge.

   Sedan kan man undra om militären vill följa öb i krig? Men militära militärer är kanske redan borta?

 4. Peter Sjöström skriver:

  Vad jag tycker är anmärkningsvärt är alla dessa utredningar i parti och minut . Är inte chefer tillsatta för att med hela handen styra och ställa ? Har dagens chefer inget kurage ? Gömma sig någon tid bakom en utredning är skrattretande . Visa vem som bestämmer . Ynkryggar är vad det är .
  Mvh Sjöström

 5. ivarandersson skriver:

  Vad jag har kunnat läsa i tidningen så har ÖB agerat korrekt. Meddelat arbetsgivaren att han umgicks med Linda och fått godkännande.
  Vill minnas att Ylva Johansson fick lämna regeringen för att hon och Erik Åsbrink var ett par och bägge kunde inte sitta i regeringen samtidigt.

 6. Göran skriver:

  Ylva Johansson satt i riksdag för vänsterpartiet när hon prasslade med Erik Åsbrink. Hon fick sedan ett VD-jobb för ett fackföreningsstyrt företag med en månadslön på 100.000 kr. Under hennes VD-tid hade företaget 100 miljoner i kostnader och intäkter på 5 miljoner. Sedan blev hon socialdemokrat. Kanske för att hon kvalificerade sig som oduglig.

  • Jan Andersson skriver:

   Och – vad gör hon nu? EU-kommissionär med ansvar för migration- och asylfrågorna. Samma huvudprincip: tjugo gånger mer utgifter än intäkter.

Kommentarer är stängda.