Hänsynslös propaganda

För några år sedan gick vägverket ut och förolämpade sina kunder på stora svarta annonstavlor. Nu går propagandakriget mot bilisterna ett steg längre. Tillsammans med polisen går man ut och förtalar bilisterna. Man kallar dem hänsynslösa.

När man vållar skada eller uppenbar fara i trafiken kan man dömas för vårdslöshet i trafik. Ordet vårdslöshet innebär att man genom oaktsamhet eller slarv gör fel. Det förutsätter också att man inte inser vilka konsekvenser ens handlande kan få för andra. Med hänsynslöshet avses att man inser vilka (skadliga) konsekvenser ens handlande kan få för andra. Men att man likväl fortsätter eller genomför sin handling.
När polis och vägverk kallar fortkörande bilister rakt över för hänsynslösa är det förtal. Det finns ingenstans styrkt att hastighetsöverträdelse med automatik innebär vare sig fara eller olägenhet för andra. Med så många hastighetsöverträdelser som vi har per dag och så relativt få olyckor och tillbud som inträffar i samband med dessa kan man inte ens säga att det i normalfallet innebär fara eller olägenhet. Man kan tvärtom konstatera att i normalfallet innebär det varken fara eller olägenhet. Att då kalla det för hänsynslöshet fyller enligt mitt förmenande alla kriterier för förtal. Kan vi bilister gemensamt tänkas väcka grupptalan mot polis och vägverk?

Det här inlägget postades i Trafik, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.