Lika värde?

Bland ett stort antal, framför allt borgerliga debattörer märks en tydlig ovilja, eller oförmåga att acceptera att förtidspensionerade människor inte är arbetsföra och att försäkringssystemet ger dem rätt att bli försörjda ändå. Det är väl konstigt? När någon av dessa debattörer får sin villa länsad river de upp himmel och jord om inte försäkringsbolaget är berett att betala fulla värdet av det stulna. De har ju minsann betalat tillräckligt dryga premier för att ha rätt till full ersättning. Ändå, menar de, finns värden som de förlorat som pengar inte kan ersätta.

Likadant är det med den som är förtidspensionerad. Den har betalat sina premier och är enligt avtalet berättigad till full ersättning. Och precis som den bestulne har de ändå förlorat värden som pengarna inte kan ersätta. I båda fallen är det övriga premiebetalare som får skjuta till de pengar som fattas. För inte i något av fallen motsvarar den premie den enskilde betalat, det värde han får ut när försäkringen faller ut.
Sedan är det ett helt annat problem att många människor skulle kunna lösa sin försäkring på ett för dem bättre sätt själva, istället för genom en kollektiv försäkring. Men det kan inte vara ett tillräckligt starkt argument för att diskvalificera dem som inom rådande system behöver få det stöd de har rätt till och gjort sig berättigade till genom att betala sina premier.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.