Säkerhet med kluven tunga

Jag upphör inte att förvånas över den märkligt kluvna inställning till säkerhet som såväl myndigheter som den oroade allmänheten har. Å ena sidan har vi knivförbud och extremt hårda krav på licens för skjutvapen. Den som har en liten fickkniv av ordinär modell, praktiskt tillhands för allehanda små göromål med civilisationens äldsta artefakt, betraktas som en potentiell seriemördare, eller värre. Den som tycker att det är trevligt med skjutvapen för deras konstruktion, för att det smäller eller för att man vill skjuta prick betraktas som en särskilt svårartat psykopatisk vettvilling.

Å andra sidan tillåts vem som helst i sin lägenhet hysa obegränsat antal giftormar av en kaliber som kan döda en människa på några minuter efter ett bett. Inga krav på säkerhetsklassade ormskåp, ingen dokumenterad skicklighet i handhavande eller visat behov av innehav krävs. Nej, det går bra att skaffa orm lite hipp som happ och låta dem drälla omkring i våningen. Vissa anser att det kanske skulle vara förbjudet i flerfamiljshus men tillåtet i villor på landet. Jamen, så gulligt då! Då kan hyreshusboende människor känna sig säkra ända tills de utnyttjar sin allemansrätt och tar en promenad i vår fria natur. Inte kan man väl förvänta sig träffa på förvildade mambor och skallerormar, som rymt från villorna på landet, där inte?  Men till Skansen och andra djurparker kommer varje år folk med ormar av främmande arter som de funnit i naturen.
Inte en tanke heller på de internationella avtal som Sverige skrivit på om artskydd och faunakonservering. Vad kul för rådjur, harar och utrotningshotade groddjur när det kommer främmande ormarter i vår natur!
Överdriver jag? Icke! Ett flertal ormar skulle säkert kunna överleva i vår natur. Särskilt sådana som har sin naturliga utbredning i områden som har årstidsväxlingar, till exempel nordamerika. Vi har redan ett antal förrymda arter i mer eller mindre framgångsrik spridning över landet, bisam, dovhjort, mink, vildsvin, mårdhund.
Men det är klart att myndigheternas dumhet och allmänhetens flathet är inget att förvånas över. I flygplatsernas säkerhetskontroll beslagtas obönhörligt nagelsaxar resenärerna glömt ta ur necessären. Den kan ju gubevars användas till att hota personalen med så att man kan kapa flygplanet.
Sedan kan den avvisiterade passageraren utan vidare gå in i taxfreeshopen och köpa en flaska billigt vin och ta med om bord. Att en avslagen flaska är ett mycket läskigare vapen att bli hotad med än en nagelsax har ingen tänkt på. Eller är det helt enkelt så att förtjänsten av denna försäljning är viktigare för flygplatsen än flygsäkerheten? Santa simplicitas.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.