Randinistas?

Randisterna är kapitalismens trotskister. De vill tvinga alla att vara solitärer utan att kunna organisera sig i grupper. Därmed säkrar de att den som har mest makt och pengar kan tillförsäkra sig total makt genom att ständigt höja insatsen mer än vad solitärerna kan matcha. Riggad poker helt enkelt.

Cynism är den gemensamma nämnaren för randister och trotskister. Att Ayn Rand ville vända på begreppen egoism och altruism är väl ett enkelt men fungerande bevis på att hon genom begreppsförvirring ville göra motargumentation fruktlös.
Hennes axiom om att förnuftet eller logiken utgör det enda verktyget för människan att hantera verkligheten understryker denna cynism. Strikt logik utesluter nämligen humor. Samma sak kan möjligen även sägas om kärlek.
Ett system som använder objektivismen och förnuftet, men även lyckas inkludera humor och kärlek, låter däremot mycket tilltalande.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.