Vem hotar vem?

I SVT har man gjort en ”dokumentär” om hoten mot våra folkvalda. I den efterföljande debatten hör jag en statsvetare säga att det verkar som om allt fler inte vill acceptera att vi har demokrati i Sverige. För säkerhets skull lägger han till den hjärndöda definitionen att demokrati innebär majoritetsbeslut och det som majoriteten beslutat ska gälla. Det är bara att gilla läget.

Men, hjälp! En statsvetare som fullständigt försvarar statens övergrepp på medborgarnas integritet, som helt legitimerar majoritetens stöld, konfiskation av individens självbestämmande. Det är klart att denna ja-sägare lyftes fram i SVT när man ska försvara pappa statens rätt att förtrycka oss.
Men han hade i alla fall helt rätt när han konstaterade att allt fler medborgare inte längre vill godta denna situation. De vill ha mer egenmakt och mindre vanmakt. En livlig och insiktsfull debatt om försvaret av rättsstatens inre gränser är minst lika viktig som den nu pågående debatten och riksdagsmanglingen av försvaret av rättsstatens yttre gränser.
För varje dag blir det allt tydligare att vi måste minska den stora staten. Vi måste begränsa majoritetsbeslutens självpåtagna diktatur. Vi måste sluta lägga all vår tillit till kollektivets försvar av individens integritet. Det går inte längre att låta bekvämlighetsutflaggade medborgare kräva underkastelse av dem som fortfarande har drömmar och drivkraft
Vi måste återupprätta individens eget val och ansvar. Vi måste myndigförklara medborgaren. Vi måste låta kollektiva beslut vara frivilliga och endast gälla dem som frivilligt gått med.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.