Klimatopportunisterna

I ATL nr 8, 1 februari kan man läsa om en ekonomisk förening i Halland som heter Green Carbon Captures. http://www.atl.nu/Article.jsp?article=65013
De säljer, ja, vad då? Kolsänkor, påstår de. Klimatkompensation till andra företag för deras resursanvändning. Ett dövat samvete skulle jag påstå, avlat, geschäft och bondfångeri är andra termer som skulle kunna passa in. Men klimatnytta, icke! Kolets kretslopp bryts inte på något vis med skogsplantering.
Affärsidén är att skogsägare ska få betalt för att plantera skog och gödsla den så att den växer fortare och därigenom tar upp mer koldioxid. Skog som de ändå enligt lag är skyldiga att plantera. Gödsling som ändå ger ekonomisk lönsamhet. Nu får de andra att betala för detta. Samtidigt har jag inte sett någon redovisning vad det så kallad ekologiska fotavtrycket för plantorna och gödslingen är.

Tidningen gör också en helt osaklig koppling mellan skogsbruk och klimateffekt utifrån en rapport från FN. http://www.atl.nu/Article.jsp?article=65123&a=FN:%20Skogsbruk%20kan%20lindra%20klimateffekter

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.