Oktober 2011

BRÅ rapporterar att allt fler över 50 begår brott. De pekar på 40-talisterna lagförs i hög ålder långt mer än tidigare generationer. När jag på 90-talet fick veta hur det nya pensionssystemet skulle vända upp och ner på pensionsvillkoren, sa jag att jag skulle bli bankrånare när jag blir gammal och att det kommer att bli pensionärernas viktigaste fritidssysselsättning. Det var drastistkt och överdrivet. Men bara en anning, Jag blir nog sanspådd mer än jag önskar.

I oppositionens motionsflod kan man läsa att miljöpartiet vill ge miljöorganisationerna rätt till inflytande över skogsskötsel och avverkningar. Vänsterpartiet vill ta ut en avgift på avverkningar, pengarna ska sedan användas till att köpa mark för reservat och liknande. Lönknyckarfonder ersatta av skogsknyckarfonder.
För oppositionen som helhet framgår det tydligt att de inte litar på det privata skogsbruket och de ser inga moraliska eller principiella problem med att köra över äganderätten.

SNF vill åt Viltvårdsfondens pengar. De anser att de själva är en laglig intressent i viltvårdsfrågor. I insändare runt om i landet påstår de att det är statliga pengar, underförstått skatt, som fördelas orättvist. Sanningen är att hela beloppet kommer från jägarnas vildvårdsavgift, där Svenska Jägarförbundet får 50 miljoner konor och SNV får resten. Jägarnas Riksföbrund, som är den mindre jägarorganisationen får inget.
Inte heller är SNF i juridisk mening sakägare. De är inte markägare, inte jakträttsinnehavare och inte en myndighet. De är kort och gott endast och allenast ett särintresse som vill öka sina inkomster och sin makt. Att SNF i huvudsak är uttalade jakthatare gör inte deras anspråk mer moraliska.

EU-kommissionen börjar tvivla på klimatmålen. Enligt en preliminär PM som Wall Street Journal tagit del av ställer kommissionen frågan om man verkligen ska driva på för nya tuffa mål om inte resten av världen följer med. Det var verkligen på tiden.

Så har Sverige än en gång fått smäll på fingrarna av Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Undersåtefiering och exkluderande är den svenska maktens främsta vapen. Denna gång är det 91-åriga Gannas utvisning och skiljande från familjen som fått Europadomstolen att reagera.

I dagens partiledardebatt berömmer sig Fredrik Reinfeldt av att Sverige har världens högsta koldioxidskatt, över 1000 kr per ton. De få länder som har en liknande skatt har mindre än 200 kr per ton. Han säger det med stolthet, utan att skämmas ett ögonblick. Man baxnar över enögdheten i den globala klimatbluffen.

Hur ska offentliga möten och andra ärenden utlysas behörigt i det digitala samhället? Tidigare har det varit dagstidningen på orten som varit regel. Men när allt färre har en dagstidning för att de hämtar sin information på nätet, vilka krav ska vi då ställa för att alla ska få en rimlig möjlighet att utöva sina demokratiska rättigheter. Farhågan väcktes tidigt, för flera år sedan, men nu är det en realitet. Så vad gör vi?

Fredrik Reinfeldt, statsministern som inte syntes. Han ligger lågt och gör ingenting. Samtidigt är oppositionen så klantig och okunnig att Reinfeldt tjänar på att inte synas, i en medialiserad värld. Sanslöst dålig demokrati!

Allt offentligt sanktionerat pensionssparande är på ett eller annat sätt kopplat till börsen, denna vansinnescirkus med datormanipulerade transaktioner och giriga mellanänder. Det måste gå att finna för staten skattemässigt acceptabla pensionsplaceringar som inte inbegriper börsen.

Tekniskt sett så skriver inte Tomas Tranströmer dikter. Han varken rimmar eller allittererar, följer inget versmått. Visst, de kallar det fri vers, men egentligen är det inget mer än typografiskt stympad prosa.

Steve Jobs död. Utan honom skulle jag kanske aldrig skrivit denna blog. Tråkigt att han dog för ung. Tråkigt att han var för censur av de möjligheter hans teknik möjliggjorde.

Allt fler kd:are vill ha Mats Odell som ordförande, har de ingen självbevarelsedrift? Man måste vara övertygad partimedlem för att gilla honom, till skillnad från Göran Hägglund.

Det här inlägget postades i Korta kommentarer och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.