Ett hållbart cirkelbevis

Om man tar ett snöre av godtycklig men konstant längd och håller dess ena ände fixerat vid en likaledes godtycklig men fixerad punkt och sedan med snöret sträckt flyttar den andra änden i ett och samma plan i ett oändligt antal riktningar från punkten, då har man ett hållbart cirkelbevis. Om man istället för den rörliga änden i ett oändligt antal riktningar oavsett plan, kan man sfära på att man har ett hållbart cirkelbevis för ett klot.

Nu är jorden inget perfekt klot enligt ovan anförda bevis. Det finns en viss variation på rundheten. Ett gammalt svenskt ord som uttrycker utrymme för variation är mån. Att klimatet varierar över tid beror således på orundheten i klotet. Vanligen mäter vi dessa variationer på årsbasis. De kallas därvid för årsmån. Denna kunskap var svenskarna först i världen med att skapa ett uttryck för.

Naturligtvis är detta skrivet med en gnutta humor och alla antaganden är inte logiskt koherenta (det är det som ofta gör humor), men det finns en botten av allvar i det hela. Klimatlarmet om koldioxidens farlighet innehåller många cirkelbevis (alltså oriktiga) eller annan logisk inkoherens. Poängen är också allvarligt menad. Årsmånsvariationerna är betydligt större än de förändringar vi kunnat mäta och i synnerhet större än den inverkan mänsklig verksamhet påstås ha.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Ett hållbart cirkelbevis

  1. allemand skriver:

    “sfära” Den var god som norrmännen säger. För övrigt håller jag med om dina cirkelbevis som de goda nog har svårt att smälta.

Kommentarer inaktiverade.