Quebec vill sekularisera mera

Separatistregeringen i Quebec har lagt fram ett förslag om att förbjuda offentliganställda att under arbetstid bära övertydliga och uppseendeväckande religiösa symboler. Förslaget stöds av två partier, men motsätts av andra. Partierna vill värna om den sekulära staten som behandlar alla lika. De religiösa grupperna ser naturligvis diskriminering oc religionsförföljelse bakom förslaget.

I mina ögon är förslaget bra. Som medborgare i kontakt med en myndighetsperson vill jag vara någorlunda säker på att myndighetspersonen inte behandlar (diskriminerar) mig utifrån sina privata preferenser, utan strikt efter lag och förordning.

Förslaget innebär på intet vis förbud att ha en tro eller att utöva den på sin fritid. Däremot kan det ses som ett påpekande om att religiös förkunnelse eller missionerande inte är en statlig angelägenhet och det gäller även de anställda, oavsett tro, på deras arbetstid.

Det anmärkningsvärda i att det är just Quebec som kommer ett dylikt lagförslag, är att för bara några årtionden sedan var det en av Kanadas mest religiösa stater, huvudsakligen katolicism med franskt ursprung.

Quebec har tidigare varit i religiöst blåsväder för att man förbjöd fotbollsspelare att bära turban eller andra skrymmande och religiösa huvudbonader under match. Man kunde ju tro att det skulle vara en självklarhet för den som vill ha en rättvis chans att prestera väl i sin idrott. Men för de riktigt religiösa är det tydligen viktigare att skylta ordentligt med sin fromhet än att visa upp sin skicklighet i den valda sporten.

 

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.