Rodney King – Ferguson – Obama

När Rodney King misshandlades av flera poliser i Los Angeles 1991 startade det en våg av avsky över hela världen. Många harmades över hur vita poliser ser ner på svarta i allmänhet. Svåra kravaller utbröt. Fyra poliser åtalades och två dömdes slutligen för misshandeln. Misstänksamheten mot polisen och rättsväsendet har bestått i alla år sedan dess, trots den i övrigt allmänna avspänningen mellan raserna. Jo, jag skriver raserna, för i USA gör man fortfarande skillnad på olika raser i offentliga dokument.

När den vita (halvlatino) kvartersvakten George Zimmerman överfölls av den svarte ynlingen och småligisten Trayvon Martin och därför sköt honom i självförsvar, väcktes kravallerna till liv igen. Allmänhet och svarta ledare krävde ett hårt straff för Zimmerman. Men bevisning och vittnesmål friade honom.

När den vite Dillon Taylor kom ut från ett 7-eleven tillsammans med sin bror och kusin blev han skjuten till döds av en färgad polis. Inga kravaller utbröt.

När Michael Brown ertappades med stöldgods från ett larmat rån och attackerade polisen Darren Wilson som sköt Brown till döds efter att ha attackerats av honom, utbröt nya oroligheter. Nu när Wilson friats pågår kravaller, förstörelser och plundring över hela landet.

För en vecka sedan sköts en tolvåring i en lekplats i Cleveland när han viftade med en leksakspistol. Polisen kallades till platsen med beskedet att en man uppträdde hotfullt. Polisen som sköt gjorde ingen ansats att kommunicera med pojken/mannen innan han sköt. Han har uppgivit att pistolen saknade det orangefärgade stycke på pipan som visar att det är en leksak. Ett signalsystem som föreslagits även i Sverige men som tack och lov inte införts. Från början framkom inte att han var svart och protester uteblev, men frågetecken restes. Nu, när hans hudfärg blivit känd har även denna skjutning inkluderats i protesterna.

Googlar man på ”12 year old shot cleveland” får man upp dödsskjutningar som drabbat just tolvåringar enbart i Cleveland nästan vartenda år de senaste tio åren. Något som känns mer surrealistiskt än rasistiskt.

De svarta anklagar polisen för rasism och menar att i synnerhet vita poliser förutsätter att svarta är brottslingar. De menar att det är fel att tillskriva svarta människor brottsliga avsikter eller oförmåga att avhålla sig från brott och i synnerhet våldsbrott. Men om det är sant, varför är det bara svarta som orsakar kravaller, bränner och plundrar när de känner sig missnöjda?

Att det finns en frustration bland svarta i USA är alldeles uppenbart, men varför? Är det för att de förtrycks av vita? De senaste decennierna har inflödet av latinos varit stort i USA, så stort att den gruppen nu har passerat de svarta som den största minoritetsgruppen i landet. Självklart har dessa latinos också lagt beslag, helt lagligt och planenligt, på de hjälppengar välfärdsstaten erbjuder utsatta minoriteter. Det har med andra ord blivit mindre över för de svarta. De är inte längre en privligierad minoritetsgrupp. De har knuffats ett steg längre ner på den sociala skalan av latinos. Men deras vrede vänds mot den vita majoriteten.

När president Barack Obama vill göra tusentals illegala invandrare, huvudsakligen latinos, till fullvärdiga medborgare uppfattas det som ett svek. Alla som redan är legala medborgare och försöker uppföra sig som den statusen kräver, känner sig svikna av sin president. Men de svarta känner sig dubbelt svikna.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Rodney King – Ferguson – Obama

 1. Rutger skriver:

  Om de svartas situation i USA talar denne svarte Pastor. Kanske något att lyssna till.

  http://www.youtube.com/watch?v=pLdw0LKoutU

 2. Thomas Gunnarson skriver:

  Genom historien lider USA av problem som uppstod efter Henry David Thoreaus tid…
  Inbördeskriget, och vad det medförde…
  Ett samhälle av USAs modell, som Sovjet också var, håller inte….
  Amerikanarna måste skaffa sig en yttre fiende för kunna hålla ihop unionen.
  Annars blir det inbördeskrig, igen…
  Vi kommer att få samma problem i Europa.

 3. robert skriver:

  Som amerikan blir jag aldrig förvånad över förekomsten av wingnuts och idioter som uppstår over there men att det finns europeer som tar dem på allvar är definitivt mer förbryllande.

  Pastor Manning som sanningssägare?

  Här är lite om hans senaste eskapader:

  http://www.huffingtonpost.com/2014/11/06/anti-gay-church-starbucks_n_6115136.ht

  ”… what Starbucks was doing, is they were taking specimens of male semen, and they were putting it in the blends of their lattes. Now, this is the absolute truth.”

  ”Obama has released the homo demons on the black man. Look out black woman. A white homo may take your man.”

  ”Jesus would stone homos”

  Hate speech? Ja, det får man väl säga.

  /robert

 4. robert skriver:

  På tal om wingnuts och idioter…

  “Witness 40.”

  http://www.thesmokinggun.com/documents/unmasking-Ferguson-witness-40-496236

  /robert

  • mats skriver:

   Menar du wingnut McElroy eller wingnut TSG, som mer eller mindre utfärdat ett ”get out of jail, free card” för den som mördar henne?
   Puh! Vilken röra!

   Det enda som verkar vara något så när rimligt att hålla sig till i detta fall är den tekniska bevisningen. Alla vittnen verkar vara påverkade av sin egen rasism eller tolkning av rasism och därför otillförlitliga.

   • robert skriver:

    Ja, det är en riktig soppa.

    Varför tanten bekräftar att hon faktiskt är ”Witness 40” övergår mitt förstånd. Det kan inte vara bra för hälsan.

    Fox News tyckte i alla fall att hennes vittnesmål var trovärdig. (Och Fox News är icke-PK så då måste det vara sant?)

 5. robert skriver:

  Nu erkänner åklagaren att han visste att tanten var helknäpp men att han lät henne vittna och begå mened. Men han tänker inte åtala henne för det. Det är ett lagbrott av åklagaren att medvetet kalla falska vittnen men det är nog dåliga odds på att han blir åtalad för det. (På tal om get out of jail free cards ser det ut som om flera har redan utdelats.)

  För att sammanfatta… Polisen läcker Wilsons beskrivning av händelsen till St Louis Post-Dispatch en månad efter händelsen, dagen efter poppar tanten upp och säger att hon var där och såg allt och att det var precis som Wilson sa. Hon var enda vittnet som otvetydigt styrkte hans version. Vittne och vittne förresten, tydligen var hon inte ens där.

  Sen går Sean Hannity på Fox bananas och använder Witness 40 upprepade gånger som bevis för att Brown attackerade Wilson.

  Hannity har förstås stor spridning så till och med normalt sansade bloggare i Sverige köper historien hook line and sinker och slår tvärsäkert fast att Brown attackerade Wilson och därmed basta.

  http://www.stltoday.com/news/local/crime-and-courts/some-witnesses-lied-to-michael-brown-grand-jury-mcculloch-says/article_fd6effff-fc82-5df2-a248-cb93587847c7.html

  /robert

  • mats skriver:

   Robert, om du menar att jag svalt McElroys fabuleringar som underlag för det jag skrivit om fallet Wilson-Brown, så har du fel. Wilson sköt Brown den 9 augusti. Jag skrev om saken den 20 augusti, alltså långt innan McElroy trätt fram.
   redan då var det känt att Brown och hans kompis fastnat på övervakningsfilm när de stal cigarrer, de hade cigarrerna i händerna när polisman Wilson såg dem. Senare, i rättegången erkände kompisen att de stulit cigarrerna.
   Bara dagar efter händelsen dök det upp en video på Youtube där någon filmar polisens arbete medan Brown fortfarande ligger på marken. Man kan tydligt höra en person berätta för den som filmar att Brown attackerade Wilson och denne senare sköt.
   Domaren har erkänt att han ansåg flera vittnen, för båda sidor, vara opålitliga. Men ansåg att det var för stor utmaning och möjligen korruption av rättvisan att han skulle sortera vittnena i förväg. I detta fall ansåg han det vara bättre att låta respektive sidas jurister visa för juryn vilka som gick att lita på och inte.
   Som jag jag beskrivit tidigare är det ställt utom tvivel att Brown var en brottsling. Teknisk bevisning, obduktion och andra fakta stöder en friande dom av Wilson, han hade polismans befogenhet att skjuta.

   Är du upprörd över att svarta mördas i USA? Det händer cirka 7000 gånger per år. I 94% av fallen är mördaren en annan svart person. Det finns så att säga en hemläxa att göra för de svarta som inte gillar sakernas tillstånd.

 6. robert skriver:

  Nu var det rättssäkerhetsaspekten jag tänkte mest på. Det är om jag har förstått rätt av stor betydelse för dig. Stör det dig inte att en åklagare begår brott? Lagtexten har du här:

  http://www.law.cornell.edu/uscode/text/18/1622

  18 U.S. Code § 1622 – Subornation of perjury

  Whoever procures another to commit any perjury is guilty of subornation of perjury, and shall be fined under this title or imprisoned not more than five years, or both.

  Själv skulle jag inte våga påstå att jag vet exakt hur allting har gått till men att du visste redan den 20 aug bara visar att du hade ännu mer bråttom att dra förhastade slutsatser än jag trodde. Varken du eller jag var där och vi vet helt enkelt inte hur det har gått till.

  Ang det sista om dödligt våld mot svarta:

  Varenda kriminolog värt namnet kan berätta att nästan alla mordfall sker antingen inom familjen eller bland folk som redan känner varann. Det är en självklarhet och ligger i sakens natur. Den statistik har alltså exakt noll relevans i sammanhanget. Det har helt enkelt inte med det här att göra.

  Å andra sidan…

  God Jul:)

  /robert

  • mats skriver:

   Håller du inte med om att det är bestickande att en stor mängd människor anser att rånare med händerna på stöldgodset i mångas ögon anses som oskyldig om han blir skjuten av en polisman kallad till platsen med anledning av rånet? En polisman, både i Sverige och i USA har rätt att i det läget avfyra sitt tjänstevapen om han inte blir åtlydd i sin uppmaning till brottslingen att ge upp.
   Var ser du problemet med rättssäkerheten i detta?
   När sedan en svart man i en helt annan stat skjuter två poliser snett bakifrån i deras polisbil som hämnd, då har det rättsrelativistiska kulturetablissemanget fått full utdelning på sin hatpropaganda.

   Därmed inte sagt att det alltid är enkelt att göra rätt eller finna rätt svar. I princip abdikerade domaren från sitt ansvar att hålla en skarp rättsprocess, där ”sanningen, hela sanningen och endast sanningen”, tilläts påverka utslaget, när han istället tillätt allt och överlämnade till juryn att finna ut vad som var vad.
   Han bedömde tydligen att det var det mest rättssäkra under rådande omständigheter. Mediahysterin kring fallet gjorde att detta principiellt tveksamma förfarande ändå var det mest rättssäkra som just då kunde åstadkommas.

   God Jul till dig också Robert!

   • Åke Sundström skriver:

    I mina öron låter detta som ett klart tjänstefel från domarens sida, men jurymedlemmarna kan förstås likväl ha gjort en korrekt bedömning. De bortsåg förhoppningsvis från den falskvittnande kvinnans utsagor, men det kan man kanske aldrig få reda på, eftersom juryn bara svarar ja eller nej på domarens fråga, skyldig eller icke skyldig. Alternativet med skriftliga domar har sina poänger, men USA:s grundlagsfäder prioriterade uppenbarligen ett snabbt och mindre byråkratiskt förvarande, som även sentida lagstiftare tycks vara nöjda med. På goda grunder eller av överdriven respekt för historien?

    • mats skriver:

     Åke, det som är värt att komma ihåg är att det var så många som uppenbarligen vittnade falskt att domaren beslöt avstå från att själv välja ut de ärliga och låta juristerna presentera saken och låta juryn bestämma. Förmodligen sparade ha skattebetalarna en summa pengar på det viset.
     Det visar sig också att juryn huvudsakligen gick på fakta och teknisk bevisning. Därför friades Wilson.
     Att dödsskjutningen kan betraktas som övervåld kanske man kan hålla med om, men åtalet gällde mord och det var det inte.

Kommentarer är stängda.