Kinesisk expansion

Kina köper mark i Afrika och på andra håll. De bygger en konstgjord ö på ett rev i Sydkinesiska sjön. Ön har redan en 3 km lång landningsbana. De gör anspråk på kinesiskt territorialvaten långt in mellan Filipinerna, Vietnam, Malaysia och Indonesien. De uppmanar att Filipinerna att överge ett gammalt krigsfartyg som filipinerna bemannat sedan det strandat 1999. Kineserna hävdar fartyget utgör en militär provokation. De klagar på att Australien inte tar emot tillräckligt många kinesiska invandrare. De träter med Japan om en liten ögrupp i Östkinesiska havet och har uppmanat japanerna att begränsa sin militärs verksamhetsområde till försvar av det japanska fastlandet. De öppnar en handelsstation på gränsen till Nordkorea. De köper rätten att rusta upp sidenvägen till Pakistan. De söker bättre handelsavtal med Ryssland, i synnerhet det närbelägna Sibirien. Kina har ambitionen att kontrollera internet, inte bara i Kina, utan i hela världen.

Med cirka en femtedel av världens befolkning känner Kina stort behov av att expandera sitt territorium. Rent ut krig är lite inopportunt, men andra mobbingmetoder anser de går an. I deras ögon är den kinesiska kulturen världens äldsta och förnämsta. De verkar anse att det ger dem bättre rätt än andra människor till territorium och välstånd.

Kinas territorialkrav

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kinesisk expansion

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Och förruttnelsen i Obamas Amerika går fram med stormsteg, kanske snart på randen till inbördeskrig? Allt självförvållat med hjälp av den värsta destruktiva socialistpropagandan landet upplevt någonsin!
  Det blir fritt fram för både kinesen och Putin, och kinesen vinner kapplöpningen.

  • mats skriver:

   I konkurrens med Indien och Brasilien.
   Men precis som i en krutladdning är det interna trycket avgörande för kraften i expansionen. På den punkten leder Kina stort.

  • robert skriver:

   USA’s nedgång började långt innan Obama.

   Nåja, det blir väl en Bush till…

   • mats skriver:

    Jo, grundlagsfäderna uttalade faktiskt att en framgångsrik republik förutsatte en välutbildad och intresserad allmänhet. De första hundra åren, ungefär, blev det bättre och bättre.
    Nittonhundratalet fram till korekriget är svårbedömt, på grund av alla krig. Men det fanns lågvattenmärken då och då under denna period.
    Kalla kriget och framåt har otvivelaktigt inneburit avsteg från de höga ambitioner nationen startade med. Tråkigt nog. Hela världen hade behövt goda föredömen under denna tid, när kolonialismen bröts upp och nya fria nationer skulle finna sin väg.

Kommentarer inaktiverade.