EPA – miljöförstöraren

Colorado blev ett attraktivt område i USA när man insåg att det fanns brytvärda mineraler i bergen. Idag finns där förmodligen tusentals nedlagda gruvor, från små hål i marken till stora gruvor. Några är fortfarande aktiva. Gamla gruvorter som Durango och Silverton har idag ett nostalgiskt skimmer över sig. Viktiga inkomstkällor är numera de turister som kommer för att uppleva atmosfären från 1800-talet, ta en tur på den gamla järnvägen, etc.

Den amerikanska miljömyndigheten EPA, visste att det fanns en gammal nedlagd gruva, Gold King, från vilken ett visst läckage av vatten innehållande giftiga ämnen såsom arsenik och tungmetaller förekom. Det har varit känt länge att förorenat vatten bräddar av med 200-1000 liter i minuten. Slammet av tungmetaller ligger dock på botten och endast en mindre del följer med avbräddningsvatten ut i naturen.

I ett försök att avleda detta vatten så att det skulle kunna behandlas och gifterna separeras för att förvaras på ett säkert sätt, lyckades de förstöra invallningen och hela invallningen brast och dess 4165 kubikmeter förorenat vatten och slam rann ut i en takt av 4500 liter i minuten i Animas river, ett biflöde till Coloradofloden.

EPA har beklagat det hela och förklarat att det var ett olycksfall i arbetet. Man beklagar också att man inte hade förutsett konsekvenserna av det egna handlandet och inte hade någon beredskap för ett sådant scenario. Staden Durango har redan förlorat 150000 dolar i intäkter. Cirka ett tusen brunnar befaras förgiftade.

Förutom kritik mot EPAs klantighet förekommer nu misstankar om att EPA avsiktligt gjorde fel. Bara en vecka innan blamagen hade en pensionerad geolog med 47 år i yrket, Dave Taylor, en debattartikel i lokaltidningen Silverton Standard, där han varnade för EPAs aktiviteter i området. Dels för att de inte anlitat kunnig expertis, dels för att de kunde misstänkas skapa miljöproblem för att motivera högre anslag till sin verksamhet. Taylor varnade allmänheten att de skulle kunna drabbas hårt och uppmanade dem att omedelbart ta prover på sitt vatten, så att de vid en tvist kan visa hur bra det var innan EPA ”skyddade” miljön i området.

EPA har haft en behandlingsanläggning för gruvavfall på önskelistan länge, men de har aldrig haft budget till det. De har inte heller kunnat presentera någon kalkyl för vad det skulle kosta och vad miljövinsterna skulle vara. Bland experter och journalister som kommenterar saken går gissningarna från 200 miljoner dollar till en miljard dollar. Som luttrad skattebetalare, van vid att offentliga investeringar blir väsentligt dyrare, skulle jag vilja påstå att den högre siffran, dubblerad och med lite extra påslag för oförutsedda kostnader, troligen kommer verkligheten närmast.

Såväl EPA som Obamas regering har avslöjats med den ena skandalen efter den andra. Skandaler som de inte tar något ansvar för. Nämnas kan Benghazi, Fast&Furious, underblåsande av rasmotsättningar, konstitutionsvidrig hantering av vapenfrågor, olaglig markkonfiskering, vattenhanteringen i Kalifornien.

Iain Murray listade 2008 de sju värsta miljötabbarna som EPA medverkat till. Till dessa räknar han skyddet av utrotningshotade arter, vilket leder till hot mot äganderätten och motågärder för att inte riskera att få sådana arter på sin mark. Vidare listar han förbudet mot DDT, klimathotet, subventionerna till utfiskning av vissa arter, skogsbranden i Yellowstone nationalpark, mm.

Ett företag som gör sig skyldigt till miljöbrott tvingas betala ur egen ficka för att ställa till rätta. Deras personal omorganiseras för att sköta detta. Dessutom skulle de dömas till såväl höga skadestånd till de drabbade som höga böter till staten. När en myndighet begår ett miljöbrott belönas de med högre anslag för att ”hantera” skadan. Ytterligare ett argument för ökad privatisering på alla områden.

Jag har tidigare skrivit om amerikanska myndigheters översittarfasoner mot invånarna i de stater som ligger mellan Mississippi och Stilla havets kustberg, alltså inkluderande Klippiga bergen. Det område som enligt de tidiga avtalen med indianerna skulle avsättas för indianernas framtid och fredas från de vitas expansion och exploatering. I dessa stater äger den federala staten över 50% av allt land. Den federala staten trotsar sedan 1850-talet öppet den egna konstitutionen vad gäller äganderätt. Man har i över 150 år uppträtt som en kolonialmakt i dessa områden.

Precis när jag tänker publicera detta får jag ett meddelande att EPAs chef, Gina McCarthy, troligen kommer att åtalas för mened när hon vittnade inför en Kongresskommitté rörande EPAs överträdande av sina befogenheter. Detta blir jag nog tvungen att återkomma till.

 

Det här inlägget postades i Äganderätt, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på EPA – miljöförstöraren

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Mats, du är ett under! Tänk om det fanns möjlighet att kräva skadestånd av svenska media och den socialistiska i synnerhet för undanhållande av ”väsentlig” information som berör oss alla.
  Fantastiskt avslöjande artikel. Jag skrev till en av SvD’s tunga skribenter med all för stor makt och han ansåg att han var specialist på händelsernas USA och att han viste bäst därom. God natt Sverige!
  Stort tack!

  • mats skriver:

   Tack för översvallande beröm Samuel! Det borde inte vara så svårt för svenska media att hitta dessa nyheter. Kan det handla om skygglappar?
   Dessutom finns det tydliga kopplingar mellan svenska myndigheter och amerikanska. De erkänner öppet, ibland nästan skryter om, att de samarbetar och lär varandra hur man kan göra för att lura både politiker och allmänhet. Det är bara att fråga någon chefstjänsteman när de senast hade något utbildningsutbyte med motsvarande amerikanska myndighet. Men det vill inte svenska media tro på, än mindre belysa.

 2. Jan Suhr skriver:

  SR P4 har ju ett program på eftermiddagarna där underhållning blandas med samhällsfrågor och intervjuer av intressanta personer. Stefan Sauk var ett sådant intervjuoffer för några veckor sedan och han sa något intressant som fick programledaren Erik Blix att baxna och tappa talförmågan för en stund.

  Stefan Sauk sa ungefär följande: ”– Svenska nyheter och media går inte att läsa, vill man få reda på vad som verkligen händer i världen ska man läsa utländska nyheter. Jag har slutat lyssna på och läsa Svensk media!”

  Han har så rätt i det!

  Tack vare nätet kan vi idag läsa vilken tidning som helst i världen och lyssna på vilken radiostation som helst, det gäller bara att hitta till rätt ställe…

 3. Jan Suhr skriver:

  Här är en länk till en blog som återger hela intervjun.
  http://rogerlindqvist.blogg.se/2015/july/stefan-sauk-erik-blix-p4-extra.html

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Så här knådar Obamas socialistiska lakejer ”torkan” i Kalifornien för sina egna syften, ”The Obama Desert in California Central Valley”
  Är det bara jag som ser kopplingen?
  http://www.breitbart.com/big-government/2015/08/18/california-to-seize-farms-for-jerry-browns-water-tunnels/

Kommentarer är stängda.