Rasismen överskrider alla gränser

Karin Hagren Idevall har skrivit en avhandling i Nordiska språk, berättar SVT. Hon kommer fram till att vi alla är rasister, för vi gör språklig skillnad på vi och dem. Kul för henne, eller är jag rasist då?

Jag har lite funderingar kring hur det kan bli så illa med lättkränktheten att alla kan dömas som rasister. Är inte hon själv rasist som dömer oss så? Endast judar kan skämta om judar utan att vara rasister. Endast negrer kan kalla andra för negrer utan att vara rasister. Men enligt KHI kan inte vi svenskar kalla oss just svenskar, för då är vi lika fullt rasister. När vi kallar oss svenskar exkluderar vi nämligen andra och det är rasistiskt.

Jag har noterat det förut, att på svenska lärosäten är bildningsnormen sedan länge att vi måste klä oss i säck och aska för att gottgöra vår ohjälpliga rasism. Just nu pågår EM i fotboll. Gör det alla européer till rasister, för att inte medborgare från andra kontinenter får delta? Är det rasisitiskt att heja på ”sitt” landslag? Kan man lufta någon mer rasistisk tanke än att ropa ”Heja Sverige!” ?

KHI låter allt som i tal, skrift eller annat uttryck skiljer ett jag från ett annat, vara rasism. Å andra sidan är det enligt Freud jaget som definierar vår personlighet, medan det han kallar överjaget definierar vår kultur. Överjaget är det som möjliggör skam- och skuldkänslor inför jagets tillkortakommande att tygla detets djuriska natur inom oss. Så om ett jag som identifierar sig självt som skilt från ett annat jag är tecknet på vår rasism, då återstår bara detets omedvetna, självinsiktsfria djuriskhet. Det låter inte som ett bra recept för att komma till grepps med rasismen.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Rasismen överskrider alla gränser

 1. Sapir-Whorf-hypotesen all over again

  • mats skriver:

   Ja, om språk har det tänkts mycket, på olika språk. Det där var nästan en sofism.

 2. B-J Bjurling skriver:

  Avhandlingen heter Språk och rasism.
  http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:919922/FULLTEXT01.pdf

  Lite märkligt sammanträffande…
  I väntan på att datorn skulle koppla plockade jag en bok ur bokhyllan och slog upp en sida på måfå…
  ”Jag känner mig din frände, himlaborna
  Till ariskt blod, det renaste och äldsta,
  till svensk jag vigdes av en vänlig norna.”

  För övrigt anser jag Freud nog vara 1900-talets värsta charlatan. Åtminstone på det vetenskapliga området

  • mats skriver:

   Den som med sitt eget språk vill avslöja andras tankar genom att analysera deras språk, avslöjar obönhörligt även sina egna tankar.

   Visst var Freud en charlatan. Men han är bra att dra fram ibland, för att jämföra andra charlataner mot.

  • mats skriver:

   Jag är inte rasist, men tvivelsutan svensk i många släktled. Jag tycker ditt exempel med Victor Rydbergs högstämda dikt är vackert, så jag återger den här i sin helhet. Samtidigt kan jag inte låta bli att undra när lintott blir något man kan säga i nedsättande rasistisk avsikt till blonda människor?

   Himlens blå

   Du underbara
   dunkla klarhet,
   du himmelska blå,
   som leende
   sänker dig till mig
   och lyfter min själ
   till svala rymder
   och helig stillhet!
   Du ljuva Nirvana,
   där, badad i renhet,
   jag andar mig ut
   i oändligheten,
   men, samlad igen
   i en återandning,
   döpt i trånad
   sjunker tillbaka
   i jordens stoft!

   * *
   *

   Jag känner mig din frände, himlaborna!
   Till ariskt blod, det renaste och äldsta,
   till svensk jag vigdes av en vänlig norna.

   Mitt folk har till symbol av sina anor
   fått himmelsblått i väna barnaögon
   och himmelsblått i ärekrönta fanor.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Är man rasist om man kallar en socialist för socialist?
  Vi kanske snart blir tvungna att bära den ”socialistiska” rosen för att klara nacken.

  • mats skriver:

   Du och jag är bildade vita män Samuel. Det är väl klart som korvspad att vi är rasister, oavsett vad vi kallar socialisterna!

 4. akesundstrom skriver:

  Strålande sågning av svensk ankdammsidioti! Säger det inte en hel del om den djupa intellektuella kris vi genomlever, att en avhandling som denna över huvud taget kan skrivas och läggas fram? Och tydligen även godkännas? Så varför utlämna namnen på de i grunden ansvariga, lärosätets chefer och handledare? För i sådana här fall är inte regering och riksdag de enda skurkarna, utan också de professorer som i strid med sitt ämbetsansvar och sin yrkesetik låter sig styras av politiska överväganden eller av egetintresset.

 5. Göran skriver:

  I min värld är en rasist en person som går omkring och ser skillnader i allt och hittar på värderingar om dem. Exempel på detta är en vit person och en svart sitter och samtalar med varandra. En vit person sätter sig vid bordet bredvid vänder sig till den andra vit som är närmast och ber denna hålla koll på den vites ägodelar. I rasistens ögon vände sig den vite till en annan vit och inte till den svarte på grund av att den vite var rasist. I den normala människans värld är det hela bara en naturlig orsak att den vite vände sig till den person som var närmast och då råkade vara vit.

  Blir man kallad för rasist är det bara att bekräfta att man är det. Det avväpnar den anklagande direkt. Är men dessutom etiskt svensk, vit, man och heterosexuell kan man enkelt bekräfta att man är rasist per definition.

  Dessutom brukar de som anklagar andra för att vara rasister vara rasister själva utan att förstå det.

  Eller, ta hyckleriet att man utesluter någon från något med hänvisning till att denna någon inte anser att alla är lika värda och då inte inser att man själv just uteslöt någon för att man ansåg att denna inte var lika värd.

 6. Göran skriver:

  Jag förmodar att Karin Hagren Idevall har gett ut sin avhandling på alla språk som finns på jorden, för i annat fall har hon exkluderat 99,999 procent av jordens befolkning. Det om något måste väl anses vara hypersuperrasistiskt?

 7. Anders Rydén skriver:

  He, he jag kom att tänka på Söders hjältar del 20
  https://youtu.be/j85JGIiV4cw

  Ska man vara PK och antirasist lär man snabbt slå knut på sig själv.

 8. robert skriver:

  Mats och alla stamgäster här på bloggen…misstänker ni någonsin att ni själva tillhör de extremt lättkränktas skara?

  • Stefan Eriksson skriver:

   Med gjorda personliga erfarenheter om myndighetsmissbruk och dess mest verklighetsfrånvända agerande, känner jag mig som laglydig medborgare kränkt.
   Det tillstår jag bestämt.
   Stöld av innebörden av sanning, kan lätt få mig att känna mig kränkt.
   Jag erkänner !

  • mats skriver:

   Att vi, många av oss på gruppnivå är måltavlor för försämring och inskränkningar i våra friheter och rättigheter är redan belagt. Att vi finner det upprörande är väl inte så märkligt?
   Att vi blir intellektuellt kränkta av de argument som framförs, kan jag också bekräfta.
   Men blir vi personligen kränkta av det trams som framförs i allmänna media? Nej, det måste vara sällsynt.

  • Göran skriver:

   Det vore säkert ett stoiskt vansinne att inte påstå att det finns situationer där en känner sig kränkt lite väl lätt. Jag må nog vara väldigt lättkränkt när folk vill plocka pengar ur min börs under förevändning att de påstår sig veta bättre än mig vad pengarna ska användas till. Hitintills har jag aldrig funnit att det gjort något bättre av dem än vad jag själv hade gjort. Värst är att de även använder mina pengar till saker jag start ogillar.

   Men, robert, ge gärna ett exempel på något där du anser att Mats och anhängare är lättkränkta!

   • robert skriver:

    Själva tesen som ni verkar så överens om, att det är så otroligt synd om vita heterogubbar är ett exempel. Nu är det självklart synd om alla människor men att just vi skulle vara de nya niggers of the world är lite väl ynkligt självömkande. Som innejargong i gruppen fungerar det bra men för en utomstående kan det låta totalkorkat. Ynk och självömkan.

Kommentarer är stängda.