Secessioner från EU

Hur länge består EU? Sedan Boris Jonsons valseger har det stått klart att Brexit blir av. Nu hörs redan lokala, inhemska propåer om att diskutera utträde ur unionen från Ungern, Polen och Spanien.


I Ungern är det ledande partiet Fidesz som ser det som ett alternativ om EU blir för påstridigt att lägga sig i Ungerns interna angelägenheter. I Polen är det EU-medlemmar som yttrat att de kan tänka sig utesluta Polen om inte det konservativa partiet Lag och rättvisa rättar sig efter EU och slutar utnämna domare på demokratiskt vis. Jo, du läste rätt. Man vill inte att polska parlamentet ska utnämna domare. EU förordar att det ska ske via inbördes kohandel bland domarna.


I Spanien
är det de katalanska separatisterna som vill lämna både EU och Spanien. De är nog längst ifrån att få tillåtelse att lämna. Men all denna förpostfäktning inför secession, eller är det efterdyning till Brexit, pekar tydligt på att eliten i Bryssel har tappat koncepterna. De är inte kloka, helt enkelt. Därför vore det bäst om även svenskarna på allavar börjar diskutera ett utträde.


Allt fler svenska debattörer vågar ställa frågan om Swexit. Om några år kanske vi kan stå på Nyårsafton och skåla för ett fritt Sverige! Gott Nytt År!

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Secessioner från EU

 1. Jan Andersson skriver:

  Fritt efter Groucho Marx: ”En förening som vill ha mig som medlem, men man inte kan lämna, vill jag inte vara med i”.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Den tyngst vägande skälet att Swexit genomförs är att folket måste få stopp på den tilltagande socialistiska LIVSMEDELSRANSONERINGEN.
  Om svenska folket visste hur vår ”produktionsapparat” lantbruket i sin helhet förfaller hade det garanterat givit anledning till sömnlöshet. Hur många höstsådda fält är det som inte står under vatten på grund av obefintlig eller dålig avrinning? Hur länge skall alla bönderna runt Mälaren behöva utstå Miljöpartiet och Centerns ödeläggande av god jordbruksmark tack vare vansinniga domslut i den svenska administrationen?
  Och svensk folket låter sig bli beroende av importen? Hur länge då?

  • Jan Andersson skriver:

   Jag håller med om det till fullo. Fjortisarna i Miljöpartiet får bestämma i frågor vars komplexitet de inte har en susning om.

 3. Göran skriver:

  Det finns en hemsida för Swexit: http://swexit.se/

 4. Dandersan skriver:

  Brexit har vaccinerat mig från Swexit.
  Att skriva på ett avtal där ena parten inte kan avsluta samarbetet utan att andra parten ställer upp villkoren för utträdet är problematiskt. Speciellt om ena parten vill sätta upp exempel för efterföljare. Gott Nytt 2020.

  • Mats Jangdal skriver:

   Det var defaitistiskt! Bara för att andra bestämmer något är det inte säkert att man måste bry sig om det.
   Med många fria stater finns det alltid alternativ att samtala med. Hatar monopol!

 5. Ivar Andersson skriver:

  I Sverige är det den fristående myndigheten Domarnämnden som lämnar förslag på nya domare men det är regeringen som utnämner. Men hur utses ledamöterna i Domarnämnden?
  https://www.domstol.se/nyheter/2019/12/nya-domarutnamningar2/

Kommentarer är stängda.