Nya värmerekord på Grönland

Fast de är förstås gamla! Det är Laura Larocca och andra som undersökt bottensediment i gamla sjöar i södra Grönland. De fann då att för mellan 7100-5500 ÅS (år sedan) var det åtminstone 1,2-1,8°C varmare än nu.


För 3100-1300 ÅS blev det kallare på sommaren.
Moräner från Lilla Istiden (≈1650-1850) visar på sommartemperaturer 0,4-0,9°C kallare än nu.


Glaciärer och istäcken krympte och försvann tidigare i den norra delen av Grönland än i den södra under tidig holocen (nuvarande mellanistid).

Att Grönlands isar stundtals smälter en aning i våra dagar är alltså varken något nytt eller på något sätt alarmerande!

Som referens visas här temperaturutvecklingen i Sverige under Holocen. Ur Svenska Jordbrukets Historia
Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Nya värmerekord på Grönland

  1. Benny skriver:

    De sista vikingarna kastade in handduken på Grönland i början av 1400-talet då det blev för kallt att bedriva jordbruk och boskapsskötsel där! Endast ruinerna efter deras byggnader finns kvar! Undrar om denna historiska kunskap fortfarande lärs ut i skolorna eller har den censurerats bort för att passa klimathysterins agenda?

  2. Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans skriver:

    Allmänt känt är ju att den sannolikt varmaste perioden sedan senaste istid var Holocen optimum för ca 9-6.000 år sedan och att även bronsåldern, romartiden, och högmedeltiden var minst lika varma som nu. Känt är också att tidiga antiken, tidig medeltid och Lilla Istiden var kallare. Alarmisterna är märkligt historielösa!

Kommentarer är stängda.