Jean-Baptiste Fourier!

Det är dags att redovisa min översättning av Fouriers text till Franska vetenskapsakademiens årsskrift 1824. Jag har översatt den själv, med hjälp av Google och en engelsk utgåva. Har även inhämtat synpunkter från svenskar som kan franska bra. Tror ändå att det fattas något lite, troligen mest i korrekt översättning till dåtida vetenskapliga uttryck på svenska. Jag tar gärna emot synpunkter på såväl helhet som detaljer och inför dessa i min egen text. Om det blir bra byter jag senare ut denna PDF mot en bättre.
Att denna text av Fourier måste publiceras på svenska står utom allt tvivel, eftersom så många hävdar att Fourier var en av de första att beskriva växthuseffekten, när verkligheten är den att han tydligt säger att ingen sådan finns!
Kanske är detta något för skolans läsvecka som nu inletts.

Fourier-1824-svenska

Fourier-Mem-1824_p569_604

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Jean-Baptiste Fourier!

 1. Gunnar Littmarck skriver:

  Hur förklarar de som anser att det inte finns någon växthuseffekt att jorden utstrålar ett annat spektra över atmosfären än i dess botten?

  Å andra sidan är 33C på tok för hög effekt då den utgår från att atmosfär inte isolerar för att konvektion påstås hindra det, men då skulle gasplaneter i vårt solsystem ha temperaturen 3 Kelvin.

  Till det har jordens utstrålade spektra mätts sedan 1970 från satellit och det är helt klart att energiutstrålningen av de band koldioxid påverkar inte ändrats d.v.s. ökad växthuseffekt som funktion av ökad halt CO2 i jordens moderna atmosfär är inte detekterbar => koldioxidhotet är vetenskapligt avvisat.

  • Mats Jangdal skriver:

   Att det finns en atmosfärseffekt är det ingen som förnekar. Men att kalla den för växthuseffekt är en “misnomer”, för det är inte samma fysikaliska effekt som i ett växthus.

  • Jonas skriver:

   Intressant ! Finns det dokumenterat att man inte har registrerat nån ändring av utstrålningen inom koldioxidens absorption/emissionsband ?
   Om du har någon referens så är jag intresserad.

   Håller med dig – om man inte mäter någon förändring så finns det ingen effekt av koldioxiden.

   • Mats Jangdal skriver:

    Om jag förstår din fråga rätt, så undrar du om man på toppen av atmosfären, eller utanför, har mätt utstrålningen från Jorden och om det då saknas strålning i frekvensband där koldioxid absorberar.
    Jag känner inte till någon sådan jämförande mätning.
    Men som du säger, det vore ett ganska enkelt sätt att verifiera om koldioxidens strålningsabsorption har någon betydelse för planetens temperatur.

 2. Ivar Andersson skriver:

  Koldioxiden måste förstärka effekten av vattenångan annars finns inget klimathot. Vad jag vet finns inga mätningar som visar förstärkningen utan bara modeller.

Kommentarer inaktiverade.