Lennart Bengtsson svaret skyldig, igen

Dagens gästskribent är Åke Sundström
Vår värderade trätobroder Lennart Bengtsson, skriver ofta på Engellaus blogg, DGS – men svarar aldrig på kritik här på Frihetsportalen. I dag kommenterade han ett inlägg som kritiserade fenomenet Greta.
Jag replikerade: Rätt i princip, men inte i realiteten. För problemet är inte Greta utan den klimatnoja som sprids av korrupta ”forskare”. LB redovisar själv fler korrekta fakta än resten av vårt meteorologi-skrå, men tiger – liksom majoriteten – i det politiskt avgörande ämnet om människans förmenta skurkroll. Han väljer också att skylla på våra ”stupida media”, när i varje fall SVT (i programmet Ekdal & Ekdal) gjort ett försök att berätta sanningen genom att ställa den enkla frågan: ”När var det senast lika varmt som nu?” Och av en klimatprofessor i Stockholm fått svaret, ”DET MINNS JAG INTE”. Vad kan bättre än den episoden illustrera Sveriges intellektuella och demokratiska kris?
Kopierar här i händelse att jag på nytt blir censurerad. Engellaus egna inlägg är nästan alltid läsvärda och refuseringarna få, vad man kan se, men när hans finansiärers åsikter ifrågasätts sträcker han sig ibland, inte alltid, efter rödpennan.
Åke Sundström
Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

32 svar på Lennart Bengtsson svaret skyldig, igen

  1. Thomas skriver:

    Givetvis är det så… Man biter inte den hand som föder en..
    Vem betalar kalaset?
    Den som betalar kalaset bestämmer också agendan, så ”follow the money”…
    Om ”klimatnojan” har en ekonomisk-politisk orsak så är det själva förklaringen..
    Och vem vill gå emot det?

    • Åke Sundström skriver:

      Vill eller borde? Jo, både LB och Patrik Engellau borde vilja gå protestera emot klimatnojan, om de gör anspråk på att leva upp till sina egna ideologiska övertygelser och/eller intellektuella förpliktelser.

  2. Jan Andersson skriver:

    Jag läste DSG förr, men sidan fungerar inte sedan en längre tid på min läsplatta (android). De har också tidigare raderat en av mina kommentarer, som tydligen inte passade in i deras något mästrande och lätt överlägsna tonläge. Utan skarpa kommentarer är varje blogg värdelös, ensidig propaganda är vad mainstreammedia redan producerar i övermått.

    • Åke Sundström skriver:

      Så även du har drabbats av Engellaus´ åsiktscensur. Förklaringen till hans agerande är förstås att han backas upp av en grupp företagare, som – utan att tillhöra de stora spelarna – ändå är lika blint kärnkraftstroende som Svenskt Näringsliv. Eller har personlig vinning av den statsstyrda, planekonomiska energiagenda som inte bara vänstern utan även våra förment marknadstänkande moderater bejakar. Ofta i ren okunnighet om hur skadlig den är för vårt land. .

      Precis som den förvirrade lorden Keynes uttryckt saken: ”In the long run we are all dead”. Det är konsekvenserna av den devisen som kommer att hemsöka våra barn och barnbarn under många decennier framöver, troligen ett helt sekel. .

  3. Dandersan skriver:

    Lennart B är en auktoritet som borde göra mer för att minska klimatalarmisternas framfart.
    Han är bra när han tonar ner oron för klimatet men han förmår inte lyfta debatten.
    Hela tiden hänvisar han till sin lärdom trots att han gång på gång blir motbevisad.
    Klimatet är kaotiskt-FEL
    Solens inverkan är låg på variationerna-Tveksamt
    Modellerna gör bra simueringar-Knappast

    Han riskerar att platsa i gruppen upplysta och oroade och därmed nyttig för alarmisterna!

    • Åke Sundström skriver:

      Nej, LB är inte mer auktoritet än en vindflöjel. Genom att vägra berätta sanningen om sitt dubbelspel inom KVA (kungens vetenskapsakademi) har han förlorat all trovärdighet.

      Som många kanske minns, har inte inte ens haft kurage att anta Mats jangdals debattutmaning. Intellektuellt är han en nullitet, vilka alla initierade vet (men tiger om). Engellau kan möjligen skylla på sina klimatologiska kunskapsluckor, om nu inte särintresset skulle anses räcka som förklaring till hans omfamning av LB. En annan LB, nämligen Lars Bern, har likaledes ett och annat att förklara om sitt val av (den andre) LB som sin nya guru.

      .

  4. Lars Mellblom skriver:

    Lennart Bengtsson har också som stående tema att orsaken till klimatpolitiken är att politikerna är lågutbildade och ointelligenta. I Sverige stämmer det väl, men vad ska man då säga om Tyskland och Frankrike? Merkel studerade fysik, matematik och kemi vid Karl Marx universitetet i Leipzig och doktorerade i kvantkemi. Macron har examen från ENA, École Nationale d’Administration, där endast la crème de la crème av franska och utländska toppstudenter antas via utslagstester. F.ö är nästan hela den franska regeringen och administrationen besatt av högutbildade personer. Likväl, fransk energi-och klimatpolitik liknar i allt väsentligt den svenska, så även invandring och rättsväsendet.

    I flera år har vi hört i franska statliga media att “folk måste förstå att de dramatiskt måste lägga om sina levnadsvanor för att rädda planeten” och att lösningen är att avskaffa kapitalismen. Under senare tid med tillägget att “folk lever alldeles för bekvämt”, och att det måste det bli slut med. I franska statliga media yttras inget som inte har överhetens välsignelse. Den enda slutsats man kan dra är att makthavarna med berått mod vill dramatiskt minska undersåtarnas levnadsstandard och kanske också deras antal. Lennart Bengtssons förklaring om dumma politiker som orsaken till dum politik håller inte. Makthavarna,vare sig de är intelligenta eller ej, drivs av andra motiv när beslut fattas.

    Beträffande relationen mellan makthavarnas liv och undersåtarnas välstånd, se länken nedan.

    https://duckduckgo.com/?t=ffab&q=african+presidential+palaces&iax=images&ia=images

    • Åke Sundström skriver:

      Överens, självklart har klimatpolitiken ingenting med politikernas låga utbildningsnivå att göra. Det handlar däremot i högsta grad med den förmenta intelligentians tigande, däribland LB:s egen flykt från alla sakdebatter. Hans medansvar är uppenbart och kan nog bara överträffas av DN-chefens beslut att porta alla s k klimatskeptiker från tidningens debattsidor.

    • Thomas skriver:

      Det snurrar ju en del på facebook som kallas ”grön omstart”.. Det som i Bryssel benämns ”The Green Deal”. Och mycket mer.. Skall man vara med och diskutera så måste man fundera ett steg längre.. Möjligen att kolonisatörerna i USA flydde från en spekulationsekonomi i Europa, där allmogen gjorde jobbet och överheten skodde sig. Allt från tulpanspekultionen till dagens bitcoin. Striden böljade fram och tillbaka, medan spekulationsekonomin sakta tog över även i USA, trots motstånd från olika medborgare, som Thoreau och Lincoln. 1913 var en bankartell bildat som kallas FED. Slaveriet blev då helt omvandlat till en ekonomisk funktion. För svensk del hade emigrationen skapat en brist på ”arbetskraft”, som gjorde att ”slavägarna” tvingades vara generösa mot sina slavar, och den processen kallas ”Folkhemmet”. Nästa steg, när ”Folkhemmet” inte längre fungerade, infördes ”nyliberalismen” för att sortera fram de slavar som var arbetsnarkomaner, som då skulle tycka att alla andra slavar var lata.. Men processen stannar inte där. När nu spekulationsekonomin börjar svaja så används nästa moment, miljöångesten, därför att en försämrad situation för slavarna framöver, med mycket högre krav, skatter och längre arbetspass, ingen pension (det utlovade marxistiska paradiset – före döden – pensionen – kommer inte att bli av – ”jobba till 75”). För att presentera denna framtida negativa slavtillvaro på ett orwellskt sätt så kallas fenomenet ”Nedväxt” och miljömässigt riktigt… Precis som Marx och de tankarna som präglade frihetstankarna på 1800-talet, men som var ett sätt att lura folk att tro att paradiset kunde nås före döden, så är miljörörelsen dagens lurendrejeri för att slavarna skall anpassa sig till spekulationsekonomins nya grepp, ”The Great Reset”.

      • Benny skriver:

        Pensionsfondernas pengar räcker givetvis inte när man tar in massor av folk som aldrig jobbat i Sverige och ger dem pension! Det är därför som svensken måste arbeta till över sjuttio års ålder! Rheinfeldt var den som skickade upp en försöksballong om höjd pensionsålder för något år sedan där han på någons order startade den debatten, troligtvis på order från sosseregimen! Till saken hör att Rheinfeldt aldrig haft ett riktigt jobb och själv pensionerade sig vid 51 års ålder! Påminner mycket om klimatskojaren Al Gore om alla skulle leva som han skulle krävas hundratals jordklot!

        • Thomas skriver:

          Pensionsfonderna skall ha en avkastning, oftast i procent, vilket idag är runt 0% så pensionsfonderna är också en bluff från ”Folkhemmets” tid…

  5. Åke Sundström skriver:

    En sakupplysning: jag klarade mig undan Patriks rödpenna den här gången, men några genmälen blev det förstås inte heller. Det är precis lika illa.

  6. Jan Andersson skriver:

    Det vore ett ämne för resten av livet: att finna roten till denna överlägsna hybris och varför vanliga medborgare i allo land har så förtvivlat svårt att förstå alla ihåliga svepskäl, bisarra beslut och galna penningrullning. Är det EU som har dolda påtryckningmetoder? Om man ser bakåt genom historien, var Karl den tolfte verkligen en galen krigare eller en realpolitiker i den tidens Europa?

    • Thomas skriver:

      Sven Hedin gjorde flera resor österut. Bland annat reste han genom Turkiet och som den nationalist han var så diskuterade han Karl den tolfte med turkarna.. Jodå, som en stram militär så framstod han som ett ideal för turkarna..
      Jag diskuterade detta med min pratsjuke muslimske frisör som jag var kund hos förut. Och han kunde just påpeka hur man alltid beundrat en stram ständigt nykter uniformklädd hög militär i den muslimska världen.
      Är det kanske något att ta upp idag…?

      • Jan Andersson skriver:

        Man kan ju stanna upp ett ögonblick och fundera över varför man har rest minnesmonument över Gustaf II Adolf i flera olika europeiska länder, och varför Den Heliga Birgitta är EU:s skyddshelgon?

        • Thomas skriver:

          Ser man på… Att Borås har Gustav mitt på torget är naturligt då han ”grundade” Borås för att skapa en spärr mot Danmark och knäcka de motsträviga sjuhäringarna som till och från körde ett ”eget race” genom att driva en bonderepublik och inte betala skatt till varken svensken eller dansken, men hur kommer Heliga Birgitta in i bilden? Visserligen var hon den tidens skarpaste feminist, men ändå…

    • Åke Sundström skriver:

      Fast inte behöver vi väl grubbla över roten till det onda?

      Är inte historien full av galna ideologier, folkfientliga regimer och snurrig politik? Alla med rötter i feltänkta idéer och starka särintressen, ofta i dödlig kombination. Staten (vänstern) och kapitalet i samma båt, som proggens trubadurer så riktigt skaldade. Klimatnojan är ett bra exempel på slagdängans relevans: Vänstern fixar extra skatteinkomster för egna ”välfärdsprojekt” och företagen uppskattar subventionerna (men kritiserar men andra mungipan systemfelet) .

      Det enda underliga är väl att borgerligheten med sådan liv och lust deltar i detta falskspel, trots att de påstår sig företräda frihetliga och marknadsekonomiska principer. Därför är det Kristerssons, hans borgerliga kollegor och direktörerna i Svenskt Näringsliv som är de värsta skurkarna. Med draghjälp av DN, SvD och horder av korrupta ”experter”, som i sin tur frodas på grund av bestickning och mutor i form av tjänster och lättvunna miljarder till politiskt korrekt ”forskning”.

      Inte särskilt gåtfullt, Jan, men förvisso förfärande och än mer förfärande genom att så lätt gå att korrigera om bara viljan skulle finnas. Dessvärre har inte ens våra ”sannliberala” småpartier (Med eller KLP) mer än marginella synpunkter att tillföra. Klimatnojan frodas även där, i det senare fallet trots Mats Jangdals fleråriga lobbande. Men ett nej till EU lyckades han fixa, ett av alltför få frihetliga glädjeämnen).

  7. Jan Andersson skriver:

    Du har nog tyvärr rätt fast det är svårt att ta in. Vi genomled två världskrig för inte så längesedan, och knappt någon nu levande svensk har föräldrar eller farföräldrar som inte påverkades mer eller mindre negativt fast Sverige ändå i hög grad förskonades från det värsta. Jämfört med den tidens problem är pandemin en bagatell, klimatnojan också, medan migrationen är ett växande problem och ett krig som aldrig kommer att ta slut om man bara härdar ut ett tag och väntar på att allt skall återgå till det normala igen.

    Det är ändå något allvarligt fel på dagens rekrytering till de viktigaste posterna i politiken, inte bara i Sverige utan i stora delar av Västvärlden. Staten och Kapitalet har för stor nytta av varandra och medborgarna som körs över genomskådar inte de enkla tricken utan litar på att media granskar och informerar. Nu ska de multinationella företagen beskattas hårdare men de berörs knappast själva eftersom de bara höjer priserna till oss gräsrötter som inte kan vältra över kostnaden på någon annan. Vi kan aldrig välja fritt utan måste anpassa och ta det som finns.

    Om politiken främjade en ökad produktivitet och sysselsättning vore det en annan sak men i stort sett allt som gjorts sedan femtio år är mer eller mindre kontraproduktivt men desto mer aktivistigt och känslostyrt, ofta käpprätt åt fel håll. Det är fel slags utmaningar som unga måste bemöta och glädjen att lyckas med något blir sällan långvarig. Konst och kultur förfaller, skolan som kunde vara fantastisk för sina kostnader ska vi inte ens tala om.

    Jag har privat åtskilliga gånger försökt att förklara sådant som ligger inom min yrkessfär men blir snart tystad om det är kvinnor närvarande: ”Hur kul är det där då?”. Männen brukar nicka bifall, men lyssnar inte, och sneglar nervöst på sina fruar om de är med.

  8. Samuel af Ugglas skriver:

    ”Staten och Kapitalet har för stor nytta av varandra och medborgarna som körs över genomskådar inte de enkla tricken”?
    Vad är det så kallade ”saltsjöbadsavtalet”
    Först förslavades bönderna och därefter sålde de stora företagsledarna ut resten av dem som byggde SVERIGE!!!

    • Åke Sundström skriver:

      Sant, men sötebrödsdagarna är nog räknade för i varje fall klimatskojeriet, kanske också för övrigljugande. Har väl folk i gemen, Nisse i Hökarängen, börjat tvivla på all vinklad propaganda, stundar kärvare tider för partierna och för övriga manipulatörer.

      Men inte är det väl ”företagsledarna” som sålt ut ”dem som byggde Sverige”? Eller syftar du kanske på att överraskande många företagsledare stämmer in Gretas och det genomkorrupta forskarsamhällets gängse jeremiader?

      • Jan Andersson skriver:

        Marcus Wallenberg den äldre hade som princip att inte lägga sig i politiken. Men han gjorde mycket för Sverige på sitt sätt, kanske mer än folk minns och förstod. Men till sist blev han ändå tvungen att ge sig in i debatten.

        Dagens företagsledare har nog inte samma överblick, men borde protestera högljutt med stor kraft och emfas mot att jobb så lättvindigt tas från Sverige (och svenskar som planerat för sitt yrkesliv sedan småskolan) av sådana som Fredrik Reinfeldt (och ”mästaren” Olof Palme på sin tid).

        Leif Östling försökte men gav upp, men all heder åt honom och hans långa framgångsrika chefskap.

        • Åke Sundström skriver:

          De som med viss framgång protesterat är väl i första hand det omaka radarparet Ian och Bert. Östling var säkert en bra chef på Scania, men kunde inte förhindra att bolaget numera är i tysk ägo. Mig veterligt har han varken då eller i efterhand riktat någon kritik mot det beslutet.

          Än mer genant är att Marcus Wallenbergs arvtagare varit så snabba på att sälja ut våra bästa företag, välståndsbasen. Vilket inte går att skylla på Löfven & Co, eftersom industrins villkor knappast är sämre än i Tyskland, nu när den starka D-marken inte längre ger tyska företag samma finansiella försprång som förr.

          Euron och SEK är samma skrot och korn, instablia ”pappersvalutor” utan uppbackning av guld eller ens D-markens strikta tak för sedeltryckandet. Man kan dock förstå att Kohl och hans generation tyckte att återföreningen trots allt var viktigare än D-marken. Och utan euron hade socialisterna i Paris sagt nej.

          Men med EU-projektet i gungning kan den stabila tyska valutan mycket väl återuppstå – och bli styrande också för andra länder i norra Europa. Det vore en välsignelse, genom att – inte en dag för tidigt – stänga dörren för moderatsocialister som Reinfeldt och Anders Borg.

          • Samuel af Ugglas skriver:

            Konstigt nog Åke, det var Marcus som blev den svaga länken den gång det begav sig. Brodern Jacob försökte stoppa Olof Palmes framfart.

            • Åke Sundström skriver:

              Jo, svag länk i bemärkelsen apolitisk fixare och förhandlare. Ett gott förhållande till Gunnar Sträng m fl underlättade tillstånd och finansiering. På den tiden ett villkor för framgång. Och det är ju en senare generation som sålt Scania. Kanske rätt timing men inte i dynastins anda.

        • Jan Andersson skriver:

          Det är ägarna som bestämmer, styrelsen som styr och tillsätter en VD. Det är långt mellan ägarna och VD ibland (eller ganska ofta). Ingvar Kamprad behåll företaget och gick aldrig till börsen.

          • Åke Sundström skriver:

            Förvisso, men Marcus W regerade som ordförande i sitt ägarbolag Investor, inte som VD i de berörda industriföretagen.

            Låt mig också tillägga, lite off topic, att han aldrig ens tänkte tanken att försöka styra de många forskare som avlönades av hans bolag och organisationer. bl a IUI, min första arbetsplats.

            Den etiken verkar onekligen ha gott förlorad med honom. I dag fuskar IUI (numera under nytt namn) lika ogenerat som andra maktlojala (korrupta) vetenskapsmän och -kvinnor. En hederligare epok har gått i graven.

            Fast visst kan den goda forskaretiken återuppstå, om bara viljan finns. Kanske via nya generationer ledare av samma skrot och korn som Marcus Wallenberg.

            • Jan Andersson skriver:

              När finska staten någon gång före 1970 införde sina generösa tioåriga statskrediter för de som köpte finska exportvaror, lär Marcus Wallenberg d.ä. ha sagt: ”Jaha, och vad tillverkar dom i Finland?

              Någon svarade på den retoriska frågan: ”Ja, dom är duktiga på pappersmaskiner och sådant”.

              Beslutet kom omedelbart: ”Då ska vi bygga ett pappersbruk! Var finns det ett överskott på skog?

              Resultatet blev att det gamla trötta, tidvis avställda Hylte Bruk i västra Småland inte långt från Hallandsgränsen byggdes om till ett modernt tidningspappersbruk med fyra nya pappersmaskiner, den första kördes igång redan 1972.

              Jag var med då, och jag kom sedan aldrig mer att få uppleva maken till positivism och framtidstro och effektiv projektledning.

              Miljörörelsen protesterade vilt (även i SVT) mot en ökad försmutsning av Nissan, men sanningen var att inte ett enda samhälle efter Nissan heller hade någon (effektiv) rening på sina sanitära avlopp, vilket de i småländsk anda passade på att fixa samtidigt medan Bruket fick ta all smutskastning i media.

              När fabriken körde igång med egen ny modern avloppsrening, var allt klart och laxen kom snart tillbaka.

              Samtidigt invigdes Ringhals (jag var där den dagen också) och det fanns inga bekymmer i världen.

              Idag är Hylte inte att förvåna halverat och Ringhals nedlagt. Men Hylte bruk har tjänat in åtskilliga miljarder till ägarna under åren och gett utkomst till tusentals människor i bygden.

              Idag tjänar man bara pengar på kinaimport och hasardspel. Miljörörelsens nya mål är bilindustrin i Väst som snart är ett minne blott. Hur många svenska killar har inte valt teknikyrken efter att ha skruvat på sina första gamla bilar?

              Vad är det som gått mest snett? Är det att Marcus Wallenberg aldrig fick någon värdig ersättare, eller är det miljörörelsen som hittade nya ”suckers” som var mycket lättare att blåsa?

              • Åke Sundström skriver:

                Din avslutande fråga är nog felställd. Det är ingalunda miljörörelsen som är dagens värsta ”suckers” utan okunniga företagsledare som spelar med i klimathyckleriet och likt blinda hönor predikar de falska budskapen från horderna av fuskande ”forskare” och maktlojala tidningschefer. .

                • Jan Andersson skriver:

                  De skulle inte göra det om de inte tjänade på det. Tyvärr känner även de sina grannar dåligt.

                  • Åke Sundström skriver:

                    Så är det förstås, Men de förblir värre ”suckers” eftersom man kan vänta sig bättre av forskare och företagsledare än av grundlurade miljömuppar.

  9. Mats Jangdal skriver:

    Jag har för närvarande förlorat möjligheten att logga in som admin på Frihetsportalen. Vet inte när jag får till det igen.
    Jag kan alltså inte posta nya inlägg, tyvärr.

    /Mats

    • Jan Andersson skriver:

      Säg nåt snällt om Löfvén, EU, Biden och BLM en gång i veckan så kanske bloggen får vara kvar…

Kommentarer är stängda.