Talibanernas vapenbutik

När USA och koalitionen mot terrorism nu lämnat Afghanistan lämnar de en massa spår efter sig. Bland befolkningen lämnar de vetskap om och erfarenhet västerländsk livsstil och värderingar. Precis det som talibanerna återigen vill motverka. Till sin hjälp talibanerna efterlämnad militär utrustning värd över 85 miljarder dollar! Eller drygt 10 svenska försvarsbudgetar i värde.

Det handlar inte minst om följande:
75000 fordon
Över 200 flygplan och helikoptrar. Bland annat fler Black Hawks än 85% av världens länder.
Över 600000 lätta vapen. Det är allt från pistoler till fordonsmonterade kulsprutor.
Night Vision-goggles för mörkerseende, skottsäkra västar, medicinförråd i ej redovisad mängd.
Utrustning för att scanna biometriska data samt biometriska register på alla som jobbat för US Army de senaste 20 åren.

Det sistnämnda gör att talibanerna i lugn och ro kan låta folk lämna landet. Bland de som blir kvar kan de gå från dörr till dörr och plocka dem som de vill straffa.

Det är tveksamt om de har kunskap att sköta efterlämnad materiel. Men det finns garanterat köpare som kan tänka sig överta en del av den mot tillhandahålla kunskap. Tänkbara spekulanter är naturligtvis terrorister, motståndsrörelser och kriminella av diverse slag. Hamas i Palestina, någon muslimsk rörelse i ett eller annat muslimskt land. Kanske någon muslimsk rörelse i Europa eller knarkligor någonstans i världen.

Jag kan inte se annat än att det är en draksådd som amerikanerna lämnar efter sig.

Det är inte alls osannolikt att en del av dessa vapen letar sig till Sverige. Här finns ju goda kontakter mellan vissa kriminella personer och Afghanistan. Allt medan regeringen gör vad den kan för att förhindra att laglydiga svenskar äger vapen.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Talibanernas vapenbutik

 1. Jan Andersson skriver:

  Amerikanerna tog kanske med sig startnycklarna? Sedan finns det nog mängder med kläder och skyddsutrustning vilket gör att talibanerna kan klä ut sig till amerokanska soldater…

 2. Thomas skriver:

  Kan det varit medvetet? För att talibanerna skall vända sig mot kinesernas hantering av uigurerna…?

  • Göran skriver:

   Jag funderar också på om allt är medvetet, men att talibanerna ska börja slåss mot kineserna. Har de inte hjälp att vänta från kineserna? Kineserna verkar ha en annan taktik. De är konfrontativa när de behöver. De är medgörliga när de behöver. Kineserna behöver inte planera i valperioder. De kan infiltrerar ett land långsiktigt, vilket de även gör.

   • Thomas skriver:

    Det tycks som att bangladesh-folk söker sig till Afghanistan för att få slåss… Det finns ju mycket att slåss med, så att säga…

 3. Göran skriver:

  Det mesta av materialet tillhörde Afghanistans så kallade krigsmakt. Jag skriver så kallade för den fungerade inte utan amerikanskt befäl. Jag har läst att de flesta som rekryterades var analfabeter. Många lät utbilda sig för att sedan åka tillbaka till talibanerna.

  Många av de tolkar amerikanarna hade var spioner som rapporterade till talibanerna.

  Det som sker i Afghanistan är ett skådespel av gigantiskt inkompetens. Många ställer sig frågan om USA:s krigsmakt är så här dålig i dagsläget. De kan göra små operationer på patrullnivå men de kan inte koordinera en hel bataljon eller arme.

  Kina ställer sig säkert frågan om USA klarar av att försvara Taiwan, dvs. har tillräcklig kompetens för att skrämma Kina?

  Många undrar säkert om den högsta ledningen, generaler, är inkompetent? Det man ska veta är att generalerna utses av politikerna så de är bara utsedda för att rösta på rätt parti eller ha rätt politiska åsikter. Man kan göra en karriär på meriter, men sedan blir det stopp för högre befattningar om man inte slickar rätt åsikter.

  Sedan är det så att man får sparken eller pension om man uttrycker åsikter mot vad politikerna vill. Exempelvis var det väldigt många befäl i toppen som motsatte sig en invasion av Irak efter 911. Aldrig tidigare har så många generaler och amiraler pensionerats i USA:s historia som under George W. Bush presidenttid.

  • Dandersan skriver:

   Det är väldigt svårt att skapa en kulturell omvändning i ett muslimskt land.
   Land efter land misslyckande efter misslyckande.
   I Vietnam lyckade de trots förlust i kriget.

  • Benny skriver:

   USA klarar nog inte av att försvara sig själva, det finns alldeles för många i USA som skulle hjälpa de förmodade invasionstrupperna mot Washington i stället! Den militära inkompetensen är numera monumental precis som slöseriet med skattepengar på krigsmaterial. Detta betyder ju att ny material måste beställas av krigsindustrin och aktierna kommer antagligen att rusa uppåt…Uppdraget är därmed utfört. Påminner om den famösa ”attacken” för att ”straffa” Syrien 2017 när USA skickade 50 iväg Tomahawk-missiler. Man ringde och meddelade ryssarna innan ”attacken” för säkerhets skull så att de hann rikta sina missiler och skjuta ner nästan allihop! Ingen större skada skedd alltså! Sedan fick tillverkarna både i USA och Ryssland beställningar på nya missiler och alla var glada. Krigshetsarna var nöjda, Trump som motvilligt godkände attacken för att slippa jagas av Deep State för sin ovilja att fortsätta kriget i Syrien, krigsindustrin osv. Det är så det fungerar numera, håll krigen igång, det är inte viktigt vem som vinner bara pengarna rullar. Cynismen regerar och att det stryker med lite folk här och där får man räkna med..

 4. Göran skriver:

  Men kan tycka synd om alla civila utlänningar i Afghanistan som har svårt att lämna landet. Samtidigt kan man ställa sig frågan vad de har i Afghanistan att göra från första början? Således inget något ansvar för någon regering att lösa. Finns det svenskar där, är det inte Sveriges ansvar. Definitivt har Sverige inget ansvar för några afghaner.

  • ivarandersson skriver:

   Det finns flyktingar från Afghanistan som var på semester och ville/vill ha hjälp från Sverige att fly från talibanerna.

 5. Göran skriver:

  Ett exempel på den politiska inkompetensen i Sverige. Nu säger regeringen att de inte ska ge några pengar till talibanerna. Talibanerna har klarat sig i 20 år utan bistånd från Sverige. Tror någon att de inte klarar sig i 20 år till utan den humanitära stormakten?

  Som påpeka ovan. Talibanerna har lite vapen att sälja.

  • Göran skriver:

   Kan tillägga att mycket av vapnen klarar de inte av att hantera och det de kan hantera kommer de inte att kunna laga när det går sönder.

 6. Stig Hallengren skriver:

  Det skulle inte förvåna om det så småningom dyker upp amerikanska instruktörer som hjälper talibanerna komma igång. Utrustningen räcker till en hel arme. Afghanistan är den geografiska länken Iran/ Kina. Härifrån kan talibanerna och IS utöva terror under amerikansk ledning.

  USA vill nog ogärna släppa den godbiten. En annan bit som är attraktiv, knarket.
  Det är känt att amerikanska militären är den stora införselkällan till USA.
  Det kan ordnas genom hemliga avtal med talibanerna.
  Inget är i dag vad det ser ut att vara.

  PS, är inte släkt med någon minister.

 7. Samuel af Ugglas skriver:

  Lutar mer åt att marxisterna i den amerikanska nuvarande statsledningen försöker avleda/vilseleda världsmedia från fusket vid det senaste valet. Överallt kommer det avslöjanden fram även om det är i små portioner.

 8. Göran skriver:

  Det mesta av helikoptrar och flygplan är satta ur bruk av amerikanarna. De går inte att använda.

Kommentarer är stängda.