När vidskepelse får trumfa vetenskap

Superkontinenter, det vill säga när all landyta hängt ihop ett enda stycke, har inträffat flera gånger under jordens existens. Under dessa perioder har jorden varit glaciär- och isfri. Detta på grund av att havsströmmarna fritt kunnat nå polerna. Möjligen också för att jordens inre då var något varmare och därför värmde haven mer. En fråga som för övrigt sysselsatte Fourier i hans funderingar om värmeförflyttning och bevarande.

I följande uppräkning förekommer både geologiska och biologisk perioder och händelser i den ordning de inträffade. MdÅs = Miljarder år sedan, MÅS = Miljoner år sedan, TÅS = Tusen år sedan.

Jorden bildas 4,5MdÅS
Isklotet 2,4-2,1 MdÅS Helt överfrusen planet
Rodinia 1000-750 MÅS en kontinent
Sturtian 750-700 MÅS överfrusen planet
Varanger 660-635 MÅS överfrusen planet
Pannotia 700-500 MÅS en kontinent
Andean-Saharan 460-430 MÅS näst största massutrotningen av arter
Mississippian istid 359-318 MÅS
Pennsylvanian istid 318-299 MÅS
Synapsida, däggdjursliknande reptiler 320-250 MÅS
Protodäggdjur, Cynodontia, de första däggdjuren 310-220 MÅS
Pangea superkontinent 300-200 MÅS
Perm-Trias utdöendet 252,3 MÅS största massutrotningen, 70% av landlevande ryggradsdjur försvann
Dagens kontinenter 100 MÅS
Dinosaurierna dominerade faunan 247-66 MÅS
Antarktis istäckt 14 MÅS, som följd av en sänkt global temperatur om 8°C
Hominider, förhistoriska människoarter 3 MÅS
Quaternary 1,58 MÅS nuvarande istidsperiod inleds och en ungefärlig cykel om 100 TÅ inleds
110-12 TÅS den senaste istiden, vi lever nu i dess mellanistid, interglacial, i väntan på nästa istid.
Homo sapiens 0,2 MÅS = 200 TÅS
Herakleitos 2,5 TÅS

Den vetenskapliga revolutionen räknas allmänt som det tankesprång filosoferna i den hellenska kulturen gjorde med start ungefär 600 f. kr. Där Thales som levde i vad som nu är Turkiet får representera inledningen. Det unika var att dessa filosofer var vad vi idag skulle kalla ateister, eller i vart fall sekulära. De godkände inga religiösa förklaringar, utan endast det som kunde visas, observeras, beräknas och bevisas.

Herakletios var den förste som satte ord på att världen är ständigt föränderlig. Han beskrev det med orden ”en man kan inte två gånger stiga ned i samma flod”. Det har senare fått tolkningen Panta Rhei, allting flyter.

Eratosthenes kunde matematiskt-geometriskt bevisa att jorden jorden är ett klot, dessutom med ett anmärkningsvärt litet fel på mindre än 100 mil. Arkimedes gjorde flera upptäckter och beskrev dem matematiskt, inklusive infinitesimalkalkylen. Dessa vetenskapliga bragder gjordes mer än 200 år innan Kristi födelse.

För 500 år sedan kunde astronomer beräkna planeternas banor. Men katolska kyrkan tvingade dem att förneka vetenskapen, eftersom den gick emot kyrkans narrativ om guds skapelse.

I Sverige finns sedan länge uttrycket Årsmån för att beskriva naturens ständiga och naturliga förändringar som människan inte kan göra något åt. Vi kan bara anpassa oss och leva med dem.

Men idag finns det folk, väldigt många faktiskt, som inte värdesätter vetenskap, som betraktar världen som statisk och tror att alla avvikelser orsakas av oss och att vi därför har en skyldighet att upprätthålla ett av dem godtyckligt bestämt status quo i naturen.

Dessa är alltså människor som likt katolska kyrkan för 500 år sedan sätter sin obskyra tro före det som kan bevisas vetenskapligt. När ska historien för gott slänga dessa vidskepelser på sophögen?

Klicka på bilderna för förstoring.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på När vidskepelse får trumfa vetenskap

 1. Dandersan skriver:

  Antropocen -den tidsålder då vi tror att vi kan påverka jorden med vår livsstil.
  Tonga undantaget gissar jag.
  Vulkanens utsläpp kommer att kyla jorden.
  På samma sätt som våra utsläpp kylde jorden före Clean air act.
  SO2 är basen för molnbildning vilket givit oss 20% fler soltimmar(SMHI-global strålning) under tiden vi renat luften från 90% av SO2.

  • Benny skriver:

   Att klimathysterin får råda beror på att inte många vill läsa ett så komplext ämne som paleontologi och paleoklimatets historia. Det är lättare att läsa AB och titta på SVT och tro på propagandan som spys ut där. Numera få barnen i skolan inte ens den undervisning jag fick i skolan på 1970-talet i ämnet, alltså innan PK-samhället och klimatdårarna fått makt att styra läroplanen. All kunskap måste döljas för barnen så att de inte får några egna funderingar, det är bara sådant som anses PK som lärs ut idag. Och så undrar folk varför skolan gått åt skogen och att Sverige harvar i bottenträsket i PISA-undersökningar?

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Socialismens nedbrytande epok, kommer den ens att noteras i världshistorien?

  • Benny skriver:

   Tja, den har ju noterats i forna Sovjet och Östeuropa men i stället för att ta varning vill man skapa ett nytt Sovjet d v s EU denna gång styrd från Bryssel.

 3. ivarandersson skriver:

  Den klimathotsreligiösa sekten tar inte till sig vetenskapens rön utan tror på Rockström, Greta och Krösa Maja.

Kommentarer är stängda.