Whack-a-mole ekonomi

Hela ekonomin känns som whack-a-mole, det där spelet där man ska slå ner ett murmeldjur i ett hål. Varje gång dyker det upp ett nytt i ett annat hål. Någon är på jakt efter börsföretagen på samma sätt. Börskurserna ska ner, har någon bestämt.

Egentligen vill inte kurserna ner längre nu, men analytiker och andra hävdar med övertygandde bestämdhet att de måste ner. De slår och slår, Kinnevik, Elektrolux, guldkursen, SAS, SKF, Volvo, mfl. Varje gång de sticker nosen över ytan för lite luft så slås de ner, om och om igen. För de ska tydligen ner trots alla pengar som finns i systemet. Vem har bestämt det?

Inte är det väl ”tankesmedjan” Rand i USA? Den som häromveckan fick några dokument publicerade som visade att de sedan länge planerat att locka Putin att anfalla Ukraina, för att amerikanska intressen ska kunna förlama Europa och förstöra vår ekonomi. Rand har sagt att dokumentet är falskt och ”factcheckers” håller med dem. Men vem tror dem egentligen? För det precis sådant som Rand sysslat med under hela kalla kriget.
Randdukomentet på svenska, och på engelska.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Whack-a-mole ekonomi

 1. Jan Andersson skriver:

  Enkelt, de som har råd att spela på börsen utan att deras privata livsmönster drabbas, söker alltid efter aktier som är billiga tillfälligt utan att det finns något egentligt problem med respektive företags produktion av tjänster eller varor och att deras marknadsandel skulle vara hotad på sikt. För de kommer snart att rusa igen… och då blir man rikare fortare…

  Liknelsen med hästar som skrämda rusar omkring i en hage därför att en av hästarna blev skrämd av en fjäril och började springa, är synnerligen träffande.

  Det är bara när börsen ”kraschar” som det blir svåra problem; ingen törs köpa och ingen har några pengar att riskera.

  Om något är det en sund process som vi ska vara tacksamma för att den finns, för annars skulle inget företag kunna utveckla nya produkter och tjänster eftersom ingen lånar ut riskkapital (dvs. utan säkerheter), inte staten och det finns ingen affärsbank kvar i Sverige. Fanns inte börsen blir vi Sovjet eller Nordkorea ll.

  Naturligtvis förekommer tjuv- och rackarspel när stora pengar hanteras och mycket vill ha mer, det ingår i spelet och är en sport att genomskåda. Men att kunna strunta i elpriset och köpa sin åldringvård för egna pengar och bo i en lyxvilla på Saint Barthélemy på gamla dagar är en trygghet som heter duga.

 2. Thomas skriver:

  I fråga om krig och ekonomiska tillgångar så är alla överens.. Från höger till vänster.
  Det handlar om kontrollen över naturtillgångarna.
  Och allt är beroende av oljan.
  Den som kontrollerar de sista dropparna har vunnit.
  Och om oljan är en oändlig resurs, som det troligen är, så gäller det att ta kontrollen över planeten totalt…
  Resultatet blir för enskilda medborgare detsamma oavsett vad vi själva ”tror” på…

 3. Göran skriver:

  Man behöver inte vara ett geni för att förstå att USA vill ha ett krig med Ryssland. Det är bara att backa tillbaka till några år före år 2014 och se vad som hänt sedan dess fram till Rysslands intåg i Ukraina.

  • Thomas skriver:

   Jag såg en video där Putin försökte prata förstånd med de närvarande amerikanarna, med McCain i spetsen, men det var att prata med ett gäng flinande gatugangsters…
   Så med Mc Cain och Nuland i spetsen så kunde det inte bli annat än så här..

  • Jan Andersson skriver:

   Frågan är hur Kinas ledare tänker. De är kända för att vänta och bara styra litet och slugt med små saker som ingen misstänker vara en strategi. Men de tar över allt mer hela tiden, vilket vi är väldigt tacksamma över, kolla röda gympaskor!

Kommentarer är stängda.