Jordens klimat på en sida

Dagens gästskribent är Tege Tornvall

Oavsett vem som sagt eller skrivit något och var något står att se eller läsa gäller följande enkla fakta om klimatet. De sammanfattar den vetenskapliga rapport som FN:s klimatpanel IPCC utgår från och illa förvränger i sina förhandlingar om hur utlovade 100 miljarder USD per år skall finansieras och fördelas.

Klimatet är hur varmt eller kallt det är i den marknära atmosfären (där vi lever) över längre tid med vindar, moln och nederbörd som effekter. Enda yttre värmekälla är Solen.

Den marknära atmosfärens temperatur beror på hur mycket kortvågig solvärme som når jordytans land och särskilt hav. Hinder för detta är moln och stoft i atmosfären, mörka dygns- och årstider samt minskande solvinkel mot polerna.

Därtill komprimerar Jordens gravitation atmosfären med värmande effekt nedåt. Varm luft stiger, kyls, sjunker igen och fyller ut från stigande varm luft i ständigt växelspel. Så skapas vindar.

Från värmda hav kommer vattenånga, som bildar moln. Haven som värmetermostat och molnen som skylande resp. kylande genom nederbörd styr klimatet i ett kaotiskt samspel, omöjligt att modellera i aldrig så kraftfulla datorer.

Atmosfärens sammansättning har knappast med saken att göra. Venus och Mars har 95-96 procent koldioxid i atmosfären. På Venus närmare Solen är den 93 gånger tätare än vår med 480 graders medeltemperatur. På Mars längre bort med mindre massa är atmosfären bara 0,006 procent så tät som här med 68 minusgraders medeltemperatur.

På Jorden är atmosfären 78 procent kväve, 21 procent syre, 0,9 procent argon samt 0,1 procent andra gaser. En av dem är koldioxid med 0,04 procent – som nu påstås kunna farligt värma atmosfären.

Tege Tornvall

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Jordens klimat på en sida

 1. Benny skriver:

  När man ser klimatdårarna i lekstugan som kallas riksdag försöka tysta förnuftets röst Elsa Widding så inser man hur långt klimatfascismen har gått. Verkligheten har inte längre någon som helst bäring i deras värld! Och någon debatt vill man inte veta av för de inser ju själva att de redan förlorat den utan nu gäller det att dölja att man ljugit och friserat fram klimatbluffen. IPCC:s överbetalda klimatskojare kommer aldrig att erkänna sin inkompetens utan fortsätter att överdriva och förvanska till det bittra slutet.

 2. Pingback: Jordens klimat på en sida | ulsansblogg

 3. Jan Andersson skriver:

  Mycket bra sammanfattning av det väsentliga om förhållandet mellan jorden och solen! Mer behöver man inte för att en gång för alla bestämma sig för att CO2 inte har med något klimat att göra.

 4. Göran skriver:

  Insekter ska ersätta kött för kött producerar metan. Men, insekter producerar mer metan i förhållande till sin kroppsvikt än vad en ko producerar i förhållande till kons vikt.

  En köttbit kan du äta som den är: rå eller tillagad. Inga tillsatser behövs för att du faktiskt ska kunna äta köttbiten rent smakmässigt.

  Insekter kommer alltid att vara producerad med en mängd kemikalier för att få rätt konsistens och smak för att du ska kunna äta dem rent smakmässigt.

  Det följer samma mönster som vindkraftverk eller batteribilar. Miljöförstörande.

  • Thomas skriver:

   Insekter måste äta något… det blir spannmål då..
   Idisslare föder sig själva.. det var poängen som folk insåg när de domesticerade idisslarna..
   Kor och får har en skördeapparat i fronten..
   en processapparat på mitten och en avfallsfunktion i ändan…
   Både kor, getter och får har en avdelning för färdiga produkter med två till fyra avtappningskranar, sk spenar…
   Själva processen – från gräs till färdig produkt (mjölk) går på två dagar… (utan tillskottsenergi..)
   ja, inte att glömma transportapparaten, fyra ben….
   Slå det, den som kan…
   Inte en insektsfarm i alla fall.

   • Jan Andersson skriver:

    Efter att ha sett ett BBC-program för många år sedan om bland annat gräsets betydelse för allt levande på jordytan så fick man sig sig en rejäl tankeställare. Gräs växer på jättelika arealer både i regn och sol som det alltid gjort och oftast utan mänskig påverkan, men föder massor av betande djur, även de tusentals vildgäss som vår och höst kan ses på det sista gräs som växer innan frosten eller på det första gräset som spirar på våren. Hur många gäss behövs sedan för att föda en familj i tre månader varje år?

    Kalla både gräset och gässen Guds gåva till människan, för jag har ingen bättre benämning.

  • Mats Jangdal skriver:

   Naturens basala funktioner kommer man inte undan. All nedbrytning av biologiskt material alltså att omsätta födointag till byggstenar i den egna kroppen ger också restprodukter, även om det görs av så mikroskopiska nedbrytare att de inte ens syns med bltta ögat.
   Många insekter är ruminanter (idisslare). IPCC har erkänt det när det tillskrivit att termiter är en stor naturlig metankälla. Men det finns alltså fler och de är väldigt många.

   • Thomas skriver:

    Ur ekonomisk synpunkt så är idisslare oslagbara…

   • Benny skriver:

    Japp, det lär enligt uppgift finnas över 300 miljoner termitbon runt om i världen och sammantaget en enorm metankälla. Så nu ska väl snart termiterna upp på globalisternas dödslista antar jag? Det bästa är väl givetvis att provocera fram ett enormt kärnvapenkrig så att allt liv raderas ut? Problemet löst i globalisternas sjuka värld…

 5. Gunnar Littmarck skriver:

  Hej Tege,
  Varför visar du inte exakt varför koldioxidhotet är vetenskapligt avvisat?

  Det är inte svårt men kräver djup kunskap i alla relevanta discipliner.

  En svarade mig på swebbtube.
  -Det är en för stor tugga att svälja, bättre servera bit för bit som (den i detta avseende obildade) Elsa Widding gör.

  Troligen har han rätt och jag fel.

  • Mats Jangdal skriver:

   Du får gärna redovisa det på lättfattlig svenska här på Frihetsportalen så lovar jag att sprida det över världen!

Kommentarer är stängda.