Begäran om slut på elbedrägeriet

Dagens gästskribent är Bernd Stymer

Öppet brev till Ebba Busch, energi- och näringsminister samt vice statsminister

Hej.

I Regeringsförklarning anges att alla energislag skall bära sina egna kostnader.

Vi, som aktivt på Internet Facebook i månader före valet har propagerat för en ändring av den förda katastrofala politiken, ser nu fram mot att du tillsammans med hela regeringen ser till att alla energislagen tvingas bära sina egna kostnader. Vi förenas i vår avsky över hur den tidigare förda politiken har saboterat vårt samhälle och då särskilt elförsörjningen som är livsavgörande för oss alla.

Du vet säkert att detta sabotage startades av Centerns Maud Olofsson 2009 med hänvisningen till lögnen att en klimatkatastrof beroende på CO2 hotade och att maskiner vindkraftverk måste byggas för att minska landets utsläpp av denna farlighet genom att deras CO2-fria el kunde ersätta landets el från kolkraftverk.

Så står det klart och tydligt i de båda propositionerna som föregick Riksdagsbeslut att främja utbyggnaden av vindkraftverk, proposition 2008/09:162 och proposition 2008/09:163.

Det märkliga är att ingen i Riksdagen då tycktes känna till att Sverige inte producerade el i kolkraftverk och att det är omöjligt att avskaffa något som inte finns. En oerhörd stark lobbyorganisation klargjorde för minister Olofsson att el från vindkraftverk var så ineffektiv och olönsam så den behövde stora bidrag som befolkningen måste tvingas  betala. Det tvånget ordnades med två lagar (2011:1200) om elcertifikat, och (2017:813) om ändring i lagen (2011:1200) om elcertifikat s.k. kvotplikt. Då utbyggnaden krävde runt 10 miljoner per verk och tillräckligt kapital inte blev tillgängligt i Sverige, sålde Olofsson ut Sveriges befolkning, deras hälsa och natur till utlandet.

Nu äger utlänningar 80% av all vindel i Sverige. Samtidigt behöver utlänningarna inte betala för den nödvändiga, av befolkningen betalda, reglerkraften i magasinen och inte heller för plats i de betalda näten. Det leder till att utlänningarna den 11.11 och 12.11.2022 t.ex. fick sälja el och stoppa 2 miljarder, 2 000 000 000  i egen ficka och att befolkningen inte fick ett öre för det.

På Svenska Kraftnäts sida, Kontrollrummet, bevisas med otvetydiga data att Sveriges elkonsumenter alltid kan få säker el från befintliga vatten- och kärnkraftverk, trots att förra regeringen saboterade elförsörjningen. Där visas att el exporteras även om vindkraftverken står stilla, se 3.5.2021, 11.12.2021, 29.10.2022.

Detta bedrägeri måste ändras genom att:

Lämna omedelbart Nordpool.
Avskaffa omedelbart alla lagar som ger vindkraftverksägare skattebidrag, (2011:1200) elcertifikat, (2017:813) kvotplikt, kräv betalning för reglerkraft och plats i elnät.
Avveckla omedelbart Vattenfall AB. All utländsk verksamhet säljs. Vattenfalls enda uppgift blir att garantera befolkningen el till självkostnadspris. All svensk elproduktion i kraftverk och dammar ägs av vattenfall.
Lägg ned Energimyndigheten då den enbart sysslar med åtgärder för att främja utländsk vindkraft.
Ge direktiv till länsstyrelserna att inte lämna godkännande till utbyggnaden av fler vindkraftverk tills dess det är bevisat att vidare utbyggnad inte skadar naturen och människors hälsa.
Upphäv regeringsbeslut 17.3.2011, I 6 om att Maskindirektivet inte får gälla för svenska vindkraftverk.
Gör som tyskarna som tog över finska UNIPER och ta över finska Fortum och tyska EON.
Återställ sedan Ellagen om hushållens rätt till el till självkostnadspris och gör den lagen till del av Grundlag så inga politiker kan trixa med den.

Görs dessa åtgärder så har Sverige tid att bygga nya moderna kärnkraftverk som ger all säker- och väderoberoende el i framtiden.

Men trots alla dessa åtgärder återstår då en ofantlig stor kostnad när gällande lag, Miljöbalkens krav om att återställa naturen efter det att vindkraftverken tagits ur bruk skall lillämpas. Detta krav gäller redan då vindkraftverk bevisligen är slutkörda redan efter 12 år. I svensk rättshantering har politiken tvingat domstolar att kringgå Miljöbalkens krav om återställning när enkel matematik och återställningar i utlandet anger 10 miljoner per verk. Växjö Tingsrätts dom 10.6.2011 kräver endast att 1,5 miljoner per verk skall ställas som säkerhet före byggstart och energimyndigheten har i förslag till lagändring angett garantibeloppet till bara 700 000.

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Begäran om slut på elbedrägeriet

 1. Benny skriver:

  Maud Olofsson en av de värsta förskingrarna i svensk historia! Hon lever nog gott på mutpengarna från Nuon-skandalen och det hon kostat svenska samhället med vindsnurreskojet och nedläggningen av kärnkraften måste röra sig om hundratals miljarder. I ett fungerande rättssamhälle hade denna charlatan åtalats och satts i fängelse för sin inkompetens och bedrägerierna i Nuon-affären.

 2. ivarandersson skriver:

  Den billiga vindkraften kostar idag 176 eur per MWh.

  • Göran skriver:

   Så du menar att vindkraften idag kostar cirka 0,2 öre per kW (spotpris förmodar jag). Hur kommer det sig då att jag får betala nästan 8 kr per kW (konsumentpris) mellan 18.00 och 18.59 idag i elprisområde 3?

   Alltså. Något är fel.

   • ivarandersson skriver:

    176 eur = 1800 kr per MWh dvs 1,80 kr per kWh eller 180 öre per kWh.

 3. bjornwiklund skriver:

  I en planekonomi där man lajvar marknadsekonomi blir det rörigt….. OCH vindvurmarna driver på…. och staten…. om vi har kostnaden för el som till hälften är skatten, 50%, vill väl även staten ha högre elpriser osv…. Ja men … Liten grundskolematte…. el från vind kostar räknat på 20 års återbetalning lika mycket som samma energimängd från kärnkraft….

 4. Göran skriver:

  Det är enkelt att återstämma elpriset till en ”normal nivå”. Behövs bara ett enda beslut. Förbjud export av el från Sverige.

  Det vi ser idag är att den svenska regeringen struntar fullständigt i Sveriges befolkning, vilket även tidigare regering gjorde.

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  ”All svensk elproduktion i kraftverk och dammar ägs av vattenfall”.
  Varför det? Det finns många mindre turbin/generatorer. Skall alla konfiskeras av socialisterna?
  Bernd, vi har haft den stora förmånen att få läsa din otroligt fina och grundliga redovisning av el-försörjningen i Sverige och utlandet. Hur skulle en uppställning av kostnad för en kWh kunna göras (konsument/förbrukare) för att bli lätt ”memorerad”?Saknar siffror lätta att komma ihåg när vi pratar med socialistiska ”fanatiker”.
  Gör hellre något åt Anna Borg som lyfter en månadslön om 1.380.000:kr eller moderaten Mårtensson i Sölvesborg som blev mutad med 4.800.000:kr för att hoppa i säng med socialisterna därstädes, apropå slöseri energi.

 6. Göran skriver:

  Det där med att återställa marken. Det kommer markägaren att få betala. Men ska inte ett utslitet vindkraftverk ersättas med ett nytt? Eller, är det tänkt att man ska bygga helt nytt igen? Ett nytt industriområde för vindkraftverk.

  Vindkraftförespråkarna verkar tydligen tro att ett vindkraftverk står där och snurrar i alla evighet.

 7. Pingback: Begäran om slut på elbedrägeriet | ulsansblogg

 8. Jan Andersson skriver:

  Vindkraftverk, liksom alla andra maskinerier i världen, är inte underhållsfria. Överallt där dyra och viktiga maskiner installerats, därför att de fyller ett viktigt syfte, anlitas egen eller inhyrd arbetskraft för att inspektera, kontrollera och vid tillfälle byta ut slitdelar och skadade komponenter (förebyggande eller avhjälpande underhåll). Men det finns en stor skillnad i underhållsbehov mellan t. ex. en vattenturbin och ett vindkraftverk.

  Vattenturbiner har funnits i långt över hundra år, och de är 1under denna långa tid utveckade mot alltmer driftsäkerhet och underhållsfrihet genom t. ex. materialval i hjul och lagringar och är rejält tilltagna och tunga, därför att tyngden mest är fördel för att ge stadig vibrationsfri gång vid ett alltid konstant varvtal och nära nog konstant vattentemperatur.

  Vindkraftverk däremot måste vara små och lätta för att kunna köras upp till en höjdsträckning på en nyanlagd skogsväg och sedan lyftas tvåhundra upp meter i luften med en vinglig mobilkran som monterar generatorn och de 70-90 meter långa vingarna av glasfiberarnerad plast, byggda tunna och lätta på ungefär samma sätt som en avancerad tävlingssegelbåt. Belastningen varierar hela tiden med vindstyrkan liksom omgivningstemperaturen och luftkvaliteten med regn och snö ibland.

  Underhållet är synnerligen besvärligt och för att byta en enda huvudkomponent som till exempel något av de stora rullningslagren måste kranbilen dit igen, rotorbladen tas bort, och generatorn hissas ned i skogen. Om bara rullningslagret kostar 50000 till 100000 SEK så kostar bytet tio gånger så mycket ovanpå det.

  Står vindkraftverket ute i sjön blir förstås allt underhållsarbete mer komplicerat och ännu dyrare.

  Jämför man sedan vattenturbinens kontra vindkraftverkets elproduktion och reglerbarhet blir jämförelsen nästan löjlig, till vattenkraftverkets fördel.

Kommentarer är stängda.