USAs sinnessjukdom

USA är ett märkligt land. Det är ett fantastiskt föredöme när det gäller konstitutionen. Men där tar det stopp och en schizofren kultur visar sig. De är med rätta mycket stolta över sin konstitution och hur det har inneburit befrielse från tyranner och envåldshärskare i de länder de utvandrat från. Men här börjar dubbelmoralen.

USAs framgångar är OK för amerikaner men inte för andra. Det kan ses både som en svartsjuka och som en oro att bli överflyglad av någon som blir bättre än USA. Amerikanerna vill att deras status i världen ska motsvara deras konstitutions överlägsenhet. Det får finnas andra supermakter, men USA ska vara den främsta.

För att upprätthålla den ordningen är USA redo att ta till en hel arsenal av åtgärder som inkluderar ekonomiska påtryckningar, juridiska hot och spetsfundigheter, militär intervention och inte minst rena krigsoperationer. Detta är inte en respektfull, rättvis eller hållbar internationell policy i det långa loppet.

I Sydkinesiska sjön har USA mött motstånd av mandarinernas marina myndighet. De hävdar Kinas urgamla inställning att de är Mittens Rike. De tänker inte backa från det oavsett Kina är en kommunistdiktatur, ett kejsarimperium eller någon gång i framtiden en demokrati. Det gäller i synnerhet för en uppstickare som USA.

Jag tycker mig skönja lite olika inställning hos amerikaner till omvärlden beroende på under vilka förhållanden deras anfäder flyttade till USA. I praktiken vilka historier de fått höra om den gamla världen. Fram till nu har det främst varit europeiska länder som varit föremål för dessa berättelser. De som kommit från diktaturer eller länder med stark kungamakt och stora sociala skillnader, tycks mer negativt inställda till Europa än de som inte flytt från förtryck, utan bara önskat en bättre ekonomisk utveckling.

De har därför inget emot att trycka dit Europa om de kan. Det gäller i idrott lika väl som i affärer. Amerikanska staten bistår gärna med sanktioner mot besvärliga konkurrenter. Till detta kommer något helt annat, nämligen den ”moderna” woke identitetsvänstern där vita människor är hatobjekt, och vitare än européer finns knappast. Därifrån kommer alla de krav på att svenska språket kulturyttringar ska anpassas till ett mycket snävt narrativ som fördömer slaveriet i USA. Allt annat slaveri i världen glöms avsiktligt bort.

Visst finns det trevliga, hjälpsamma och lättsamma amerikaner. Men det är mest yta. Många är de svenskar jag mött som haft långvariga eller återkommande affärskontakter med amerikaner. De säger alla samma sak, de är själlösa, allt räknas i pengar aldrig i principer.

Därför uppstår lätt en sorts hatkärlek till USA och det amerikanska. Man älskar det goda men mår illa över dess avigsidor. En hatkärlek som blir som en spegling av den dubbelmoral amerikanerna frossar i. Ja, vi har dubbelmoral i Sverige och Europa också, inte minst den som ständigt låter socialister komma undan med rena lögner och svek, som tycker det är acceptabelt när socialister begår brott, men helt förkastligt när andra begått även smärre misstag.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på USAs sinnessjukdom

 1. Peter Sjöström skriver:

  Amerikaner har väl sina egenheter . Min släkt på mors sida kom från Holland runt -49 till 55 , mormor , morfar 1 moster och 1 morbror samt mor . Ingen av dem tyckte om amerikaner . Morbror var mest negativ , han sa ofta hellre 4 år med tyskarna än 1 år med amerikanerna . Han gick aldrig i jeans det var en symbol för Amerika . Krig sätter sina spår !

  • Mats Jangdal skriver:

   I mitten av 60-talet flyttade en holländsk familj in i vårt område. Barnen var födda i Sverige men pappan hade upplevt kriget i Holland. Vi fick en annan och mer direkt information än vi fått i skolan.
   Dessutom fick vi läsa i stort sett alla Tintin på holländska i en tid när endast tre fanns på svenska.

 2. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Don’t Be Fooled: A Hard Landing Lies Ahead For The Economy (And Markets) | Stephanie Pomboy
  2023-01-31

  https://www.youtube.com/watch?v=SVx2tn38rF4&list=PL7vUOWh5dtHN0HL-ckjHLeXfW8vZgo0H8

  Mvh,

 3. Pingback: USAs sinnessjukdom | ulsansblogg

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Besökte USA 1961-62, den gången helt ofördärvat.
  San Fransisco blev mina drömmars stad och ”farmarna” i Sacramento dalen helt otroligt duktiga, allt var välskött och människorna propra och nyfikna.
  Men så kom ”flower power” rörelsen med alla totalt genomkorrumperade ”guvernörena”
  som hatade duktiga bönder och därför släppte ut allt magasins vatten i Stilla Oceanen.
  Men den största olyckan blev Nancy Pelosi. Så gick det åt helvete med John SCOTUS Roberts hjälp som svurit in FALSKA presidenter fyra (4) gånger.
  Det var ”konstitutionen” det!

 5. Benny skriver:

  USA har fått nationell säkerhet på hjärnan och kan bokstavligen gå över lik för att uppnå denna ”säkerhet”. Man hittar alltid nya eller nygamla ”fiender” till USA både verkliga och inbillade. Om folk från USA dödas i andra länder blir det ett ramaskri eller blir offer för terrorism som 9/11 då ska gruvlig hämnd utkrävas. Men tydligen gör det ingenting att våldet på hemmaplan inom USA med skjutningar och kriminalitet som kräver tiotusentals dödsoffer varje år fortgår utan större politiska åtgärder. Läste att USA passerade Brasilien i brottsstatistiken så nu är det väl bara Mexiko som är värre, än så länge ska tilläggas. Hur man får ihop denna logiska kullerbytta vet jag inte men mottot tycks vara att endast USA-medborgare får ta livet av andra USA-medborgare…

 6. Ivar Andersson skriver:

  ”USA är ett märkligt land.”
  Men Ryssland är ännu märkligare som bekämpar nazister i grannländerna.

  • Benny skriver:

   Tja, nazister som mördade ca 15.000 människor i östra Ukraina sedan 2014! Den stora frågan är varför inte topplocket gått på den ryska ledningen för länge sedan? Nazister bekämpas även på hemmaplan i Ryssland men då kallas de ”frihetskämpar” i väst precis som nazisterna i Azov…

   • Jan Andersson skriver:

    Jag är inte så litet bekymrad över att det är kvinnornas åsikt som gäller i all media: Zelenskij har snällare ögon än Putin och har alltså rätt i allt han säger. Som vanligt har ingen koll på vad konflikten egentligen gäller.

 7. Bernd Stymer skriver:

  USA är ett märkligt land.
  Det är ett fantastiskt föredöme när det gäller konstitutionen.
  Nej, inte när det gäller konstitutionen som skrevs av bl.a. slavägare.
  In CONGRESS, July 4, 1776.
  The unanimous Declaration of the thirteen united States of America,
  ……………….
  We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.__
  OBS.
  All men och inte all humen.
  Just detta faktum har varit grunden och är det fortfarande till USA:s till dilemma.
  Och att förhärliga denna konstitution borde vara omöjligt även av den anledningen att statens utrotningskrig mot ursprungsbefolkningen gav och ger fortfarande varje man rätt att kunna skjuta vem som helst.

  • Mats Jangdal skriver:

   Det där är en lika grav vantolkning av konstitutionen som de gjorde som ansåg att de hade rätt att mörda indianer eller hålla slavar. De vantolkningarna har successivt korrigerats och fasats ut via utslag i Supreme Court.

Kommentarer är stängda.