Intervjuer – samtal

Nyligen på Twitter dök frågan upp vilka personer man skulle kunna tänka sig att äta lunch med. Så jag började naturligtvis fundera på det och kom ganska snabbt fram till att jag skulle vilja träffa dessa intressanta personer en och en för ett sansat och gärna förtroligt samtal.

Mitt naturliga förstahandsval skulle vara Putin. Han är född 1952 och alltså två år äldre än jag och jag skulle gärna vilja veta hur han som barn upplevde starten av bygget av Berlinmuren, John F. Kennedy och mordet på honom. Jag har tydliga minnen av detta, så vad noterade han, bakom järnridån? Vi skulle säkert ha massor att tala om efter en sådan start.

Som nummer två skulle jag vilja träffa Donald Trump, född 1946. Min inledande fråga skulle vara varför han egentligen ville bli president när han ställde upp första gången. Han verkar vara väldigt lättpratad så det skulle nog bli full fart på samtalet.

Som nummer tre skulle jag vilja träffa Viktor Orbán född 1963. Han är en nationalist och socialisternas särskilda hatobjekt. Deras förtal av honom och Ungern har fått honom fördröja en svensk anslutning till Nato, vilket fått de natofrälsta moderaterna att gå i taket. Jag tror det skulle bli ett intressant samtal.

Som nummer fyra skulle jag vilja träffa Tulsi Gabbard född 1981. Hon ställde upp i demokraternas primärval för presidentposten 2020, men avfärdades tidigt efter att hon förargat Hillary Clinton. Gabbard är från Samoa och före detta militär. Hon lovade att hon inte skulle ställa upp igen om hon inte blev presidentkandidat. Det löftet verkar hon hålla, i vart fall inför valet 2024.

Nummer fem blir Tucker Carlsson, född 1969. En mainstreamjournalist på Fox-TV som fick sparken för att inte var mainstream och därtill alldeles för populär bland tittarna. Han har nu sin egen kanal och Fox har tappat många tittare.

Nummer sex blir Condoleezza Rice, född 1954. Hon har dubbla doktorsgrader och var säkerhetsrådgivare åt George W. Bush. Hon avslutade sin politiska karriär på eget intiativ. Frågan är varför? Vad såg hon för avigsidor och problem? Jag förväntar mig endast intelligenta svar.

Med viss tvekan skulle jag vilja träffa Erdogan, också han född 1954. Hans relation Sveriges natoansökan är klart mindre intressant än hans syn framtidens relationer mellan Europa och Turkiet, mellan den kristna världen och islam.

Det finns naturligtvis andra det skulle vara intressant att få samtala med, men dessa är toppen på min lista. Vilka skulle du vilja ha ett samtal med?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Intervjuer – samtal

 1. Jan Andersson skriver:

  Intressant vinkling, men utopisk eftersom ingen av dessa i sin tur skulle vilja träffa en ganska maktlös svensk person från ett litet obetydligt land, inte minst av säkerhetsskäl. Det vore förstås den första tankeställaren, så man kanske borde vända på frågan: vilken svensk skulle dessa personer prioritera ett samtal med?
  Alla? Någon? Jaså, ingen.

  Många skulle nog på sin tid velat tala förstånd med Olof Palme och fråga vad i hela friden han sysslade med, mem sedan har vi haft en rad synnerligen mediokra ledargestalter som inte ens kunnat ta till sig någon annans välgrundade åsikter utan att utnyttja tillfället att håna, smutskasta och förminska sina opponenter – ett tydligt arv från Olof Palme, som alltid tog till personangreppsmetoden när han alltsom oftast blev ställd mot väggen, för han visste att det gick hem i stugorna och att han automatiskt blev vinnaren i alla debatter. Han var inte dum på det sätter, och den enda som kunde ge honom svar på tal var Gösta Bohman.

  Dessutom, ett samtal med någon av dessa nämnda och högintressanta personer, måste ske i ett läge där de inte längre är i rampljuset, utan har dragit sig tillbaka och kunnat filosofera länge över sin aktiva tid. Det måste också föras på ett gemensamt språk där båda förstår varje liten nyansskillnad i ord och uttyck både då och nu och har samma personliga bakgrund, annars reduceras samtalet till en vanlig vinklad mediaintervju.

  Läs om ”snillepanget” i Smedjebacken förr, dit kom den svenska kultureliten för att träffa varandra och utbyta djupa tankar. Men det hade inte funkat för någon med en hord av beväpnade säkerhetsvakter runt sig.

  Vi måste bort från de globala perspektiven och åtagandena och sänka ambitionsnivån till vad som anstår och förväntas av ett land som hyser en tusendel av jordens invånare. Och våra utsedda ledare ska finnas bland sina väljare och inte åka i skytteltrafik till Bryssel, Dubal, Paris eller på ”Bilderbergkonferenser” på min bekostnad. De har inget där att göra och vi har inte gett dem det uppdraget. Nu vet alla hur Putin och Trump ser ut på bild men det vore extremt mycket intressantare om vi visste vad de tio viktigaste inköpscheferna med behov av importvaror i respektive länder hette och hur de såg ut.

  • Mats Jangdal skriver:

   Självklart fullständigt utopiskt och jag är väl lite konstig hellre drömmer om att få ett samtal med någon av ovanstående än med miss Universum eller någon känd artist.

   • Jan Andersson skriver:

    Om man möter dem nu i sin politiska roll får man inte några personliga reflektioner alls, utan bara standardretoriken, eftersom de inte vet om samtalet blir publicerat någonstans eller inte. De är vana att bli misstolkade i allt de yttrar så de yttrar sig bara om samma sak som de redan sagt.

    Men ack så kul idé att kunna fånga dem när de lämnat politiken och inte har problem med erkänna sina egna misstag. Vi har också problemet med IQ, om de gamla kändisarna är vana att ha lika smarta omkring sig, kan de inte spänna av om de möter någon som inte är på deras nivå.

    Det är därför jag tror att Mats verkligen skulle kunna göra jobbet, men det är intervjuoffrens egna berättelser man vill läsa, det är lätt att lägga ord i deras munnar om de verkar svårpratade. De har nog redan blivit intervjuade för olika biografier av växlande kvalitet, och blir nog misstänksamma om det kommer ”en till”. Så det gäller att locka dem med något nytt…

 2. Pingback: Intervjuer – samtal | ulsansblogg

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Långt de flesta av de personer Du nämner Mats vet vi med någorlunda säkerhet var vi har.
  Men jag skulle hellre ha ett samtal med ”STIMMENS” verkliga ledare typ Hanna Stjärne eller Carl Bildt eller marxisterna Ulf Bjereld eller Ylva Johansson eller varför inte den som lurade alla Moderaterna i Sölvesborg Kith Mårtensson eller friherrinnan Madeleine Ramel, Sven Olle Olssons baneman. Nyfiken endast för att förhöra mig om hur dom mår. Men det blir väl mest lögner alltihopa.

  • Jan Andersson skriver:

   Den som byggt sitt liv och karriär på att följa en doktrin utan att egentligen känna sympati för den eller dess anhängare, kommer aldtig att erkänna det. Det blir för mycket att reda ut och för mycket frågor att besvara. Det farliga är när en diktatorisk karismatiskt ledargestalt först rensat upp i positiv mening, men sedan börjat med halvt vansinning politik så törs följarna inte protestera utan måste fortsätta att gilla läget, annars måste deras hustrur snart förklara för barnen varflr deras pappa blivit avrättad, något som är omöjligt att ta till sig i ett fritt land.

   Jobbet och politiken blir en fruktansvärd fars som man måste spela med i, annars kan man inte försörja sig eller familjen.

   Heder åt fria länder där politiken bara behandlar praktiska sakfrågor och där ledarna aldrig kommit till makten med hjälp av samfundsupplösande orimliga löften om livslång försörjning eller en genväg till paradiset.

   Vi i Sverige kan nog inte riktigt förstå att man fortfarande i vissa länder måste vakta sin tunga noga för att inte hamna ute i kylan. Tyvärr ser vi tendenser till detta varje dag i ökande omfattning, inom kyrkan, klimatrörelsen, värdegrundsfanatikerna, feminismen och islamismen, glatt förmedlade av alla bottenlöst usla slaskmedia som i brist på relevant samhällsinformation skaffat sig ett rykte som sanningskolportörer. Bättre i så fall att vara utan dessa och medborgarna tvingas börja tänka själv.

 4. Göran skriver:

  Efter Mats Jangdals lunchmöten blir det självklara valet som nummer ett att luncha med Mats Jangdal.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Göran,
   Jag vill komma i kontakt med dig. Har ett förslag.

Kommentarer är stängda.