Berusande teknologimakt

Clas Tingvall, TSV, tycker att vi ska automatisera övervakning och reglering av trafiken så att den mänskliga faktorn inte får så stort utrymme. För det är den mänskliga faktorn som är orsaken till de flesta olyckorna.

Men ett samhälle som eliminerar den mänskliga faktorn, hurdant blir det? Omänskligt är det enda svar jag kan finna. Ett sådant samhälle vill jag då rakt inte ha. Då får det hellre hända lite trafikolyckor då och då. Även om det skulle drabba mig själv eller mina anhöriga vid något tillfälle.
Beteendestyrande teknik är idag möjligt. Men sådan teknik medför per automatik (ingen vits avsedd) att vi annullerar alla uppfattningar och lagar om människans fria vilja. Gandhi, säkert bekant jurist och människorättskämpe, sade att ett system som inte gör det möjligt att välja fel är inte ett fritt system. Vi måste få chansen att göra våra egna val, rätt eller fel, och sedan stå till svars för konsekvenserna av våra val.
Alkolås som frivilligt installerad utrustning i den egna bilen är OK. Det är ett fritt val. Alkolås installerat i alla fordon genom lagstiftning är ofritt och en styggelse för varje samhälle som vill värna om minsta gnutta frihet för individen.
För övrigt finns redan den teknologiska nivån som gör det möjligt att detaljstyra medborgarnas dagliga liv i sina minsta detaljer och göromål, om lagstiftaren så önskar. Uppfinnare och affärsmän med rättigheterna till dessa teknologier bönar och ber att sådana bestämmelser ska införas, så att de själva kan bli förmögna. Vår frihet ger de inte ett vitten för.
Det är denna utveckling vi måste sätta stopp för. Säg nej till alkolås och andra beteendestyrande påfund.

Det här inlägget postades i Trafik, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.