Kollektivt vansinne

Dubbelt så mycket kollektivtrafik, ropar en statlig utredning, ITPS. Och vilka behov skulle det tillfredsställa? Jasså den skenheliga miljöpolitikens. Ja, men då är det väl bäst att vi gör så.

Nej, snälla ni, någon måtta på dumheterna får det väl lov att vara. Svenskarna beskylls indignerat för at älska tunga och bensintörstiga bilar. Jag lovar att bensintörsten kan vi gärna vara utan. Den önskan har bensinpriset redan ordnat.
Men det där med stora och tunga bilar är svårare. Särskilt vi på landet och i små orter är ett självständigt och händigt folk. Vi vill kunna ta med oss de grejor vi behöver när vi åker bil. Kombin med dragkrok är vår viktigaste ägodel. Vår bil är en utökad handväska eller verktygslåda på hjul. Vi är samma andas barn som pickupägarna i Amerika. Men för att kunna ta rejäl last måste bilen och i förekommande fall släpet, ha en viss styrka. Detta ger lite högre vikt. Det är en säkerhetsfråga.
Ingen kollektivtrafik i världen kan ersätta denna trafiklösning. Egen bil med transportkapacitet är rationellt även ur ett samhällsperspektiv. Visst, ett litet antal bilpendlare i storstäderna kan börja åka kollektivt. Men det finns förmodligen en anledning till att de valt bilen, trots dess högre kostnader. Att kollektivtrafikifiera landsbygden går inte. Att ta bilen ifrån oss skulle innebära ett val mellan två onda ting. Antingen att flytta in till storstaden och ge upp sitt liv. Eller att bo kvar och bli förslavad på samhällets villkor. Att ge upp sitt liv.
De som menar att bilen är källa till de miljöfrågor som nu reses, har rätt framför allt i så måtto att miljömupparna har gjort bilen till källa för sin egen frustration. Men den egentliga orsaken till miljöfrågetecknen kring människans aktiviteter och framfart är vår numerär. Vi är för många och har blivit på för kort tid för att naturen ska kunna hänga med i svängarna, alldeles oavsett bilen. Men den diskussionen är så obehaglig så den vill inte miljömupparna ta i. Hellre då sparka på dem som man är avundsjuk på eller dem som inte bor nära mediernas huvudredaktioner, där miljömupparna bor.

Det här inlägget postades i Trafik, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.