Alkolås skapar orättvisa

Är din bil helförsäkrad? Då ingår bärgning i försäkringen. Tror du att det kommer att ingå bärgning i försäkringen om det blir lag på alkolås i bilarna? Nej, självklart inte. Det skulle bli alldeles för dyrt. I rädsla för att för många bilägare skulle utnyttja försäkringen när de varit onyktra och försökt starta bilen, kommer försäkringsbolagen att ta bort detta skydd.

Det kommer därför att drabba alla övriga bilägare som blir stående när alkolåset fallerar. För det kommer det naturligtvis att göra då och då. Allt som kan krångla kommer för eller senare att krångla. Så är det bara. Alkolås utgör inget undantag. Men biltillverkaren och dennes underleverantör av alkolås kommer naturligtvis inte ta något ansvar. Det faller helt och hållet på bilägarna. Sveriges mest rättslösa medborgare. Som vanligt, är man beredd att tillägga.
Det enorma ingrepp i vardagen, den kraftfulla misstroendeförklaring myndigheten riktar mot oss och den stora ekonomiska börda detta kommer bli löser inget gigantiskt problem. Va, är inte rattfylleri ett problem? Jo, men det är inte så stort att det motiverar det ingrepp som alkolås innebär. Det kommer dessutom inte att lösa problemet eftersom de som vanemässigt kör berusade kommer att fortsätta med det. Vad bryr de sig om böter för ett icke fungerande alkolås?
Istället för att göra som vanligt och ge mig rätt några år efter att dumheten blivit beslutat. Ta nu och säg. Ja, du har naturligtvis alldeles rätt, Mats. Därför låter vi bli att införa alkolås. Vi kan öka kontrollerna med poliser istället och kanske skärpa straffen. För övrigt får vi acceptera en viss risk i allt vi gör. Även risken att alkohol ibland förekommer i trafiken, fast det inte ska. C’est la vie!
Alkolås är därutöver bara ett inslag i trenden att via modern teknik lämpa över ansvar och ekonomisk skyldighet på individen. Staten vill använda sina skattepengar till annat än service till medborgarna. De stora företagen vill inte göra affärer med kunderna, de vill helst bara tjäna en massa pengar till ägare och ledning. Beause they’re worth it! Typ.

Det här inlägget postades i Trafik, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.