Informationssamhällets baksida

Demokratin är inte längre den trygghet och säkerhet för individen som den en gång var. När informationen som är tillgänglig i samhället är enhetlig och förändras långsamt över tid, fungerar demokratin väl som en metod för var och en att få ett ord med i laget när något ska beslutas.

Men när informationen är splittrad och snabbt förändras, då flyttas möjligheten bort från individen till olika konstellationer. Dessa konstellationer kan vara partier, NGOs, företag eller andra fasta eller tillfälliga grupperingar. Den information som når igenom bruset bildar opinion. Den som kan skapa och/eller styra opinioner får ökad makt. Tillfälliga opinioner spelar allt starkare roll. Det blir allt svårare för den enskilde att förutse vad som kommer att slå igenom bruset, vilka opinioner som kommer att råda. Därmed blir det allt svårare att själv förhålla sig till framtiden. Vindflöjeldemokratin minskar individens inflytande, säkerhet och trygghet. Kort sagt, hotar hennes frihet. Anarkin lurar runt hörnet.
Eller ska man kalla det för lotteridemokrati. Det blir ett rent lotteri om du har valt att tycka som dem som vinner eller de som förlorar. Om du vinner eller förlorar avgörs inte av dina egna handlingar utan av om dina värderingar lockar flest vilsna själar till medhåll i opinionskriget.

Fenomenet tydliggör dock behovet av än tydligare markera majoritetsbeslutens gränser. Allt får inte beslutas av massan eller deras byråkrater. Så mycket som möjligt måste lämnas fritt för individen själv att bestämma.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.