Demokrati är att sprida makt

Det finns ingenting som skrämmer maktens människor så mycket som människor som vill ge all makt till alla människor. Sådana som vill fördela makten till alla. De som vill ta makten för egen del skrämmer inte maktens människor. De är av samma sort, de förstår varandra och kan lätt ta makten från varandra.

Om alla människor har makten och har medvetenheten om det, då är det svårt att ta av dem den makten. Det är det som är så skrämmande för maktens människor. De som genomskådar maktens människor och pläderar för en maktspridning är farliga för makten och måste stoppas. Till varje pris och varje gång. Det är därför jag ger mig in i politiken, för att sprida makten, för att öka medvetenheten om egenmakten.

Förnya det individuella samhällsfördraget
Idén om det personliga, individuella samhällsfördraget är en av de allra viktigaste ingredienserna att förstå för att kunna undvika anarki i det moderna samhället. Idag finns inte längre möjlighet att flytta någon annanstans, till en plats utan redan rigida samhällsnormer, där en avvikande människa kan leva sitt eget liv. Alltså börjar vi var och en att formulera privata samhällsfördrag där vi klargör för oss själva vilka lagar och regler vi accepterar och är villiga att följa. Detta fördrag måste dock hållas hemligt eftersom samhällsapparatens hela förtryckarmaskineri annars sätts igång för att straffa och korrigera dissidenten. Detta är orsaken till att land inte längre kan byggas med lag, mer lag ger inte bättre samhälle. Tvärtom kräver det moderna samhället mindre lag om man vill åstadkomma mer ordning. Mer av principiell lagstiftning och mindre av detaljerade lagar och regler som allt färre kan efterleva. Bort med prejudikaten. Prejudikat betyder ju inget annat än fördom. Låt varje mål avgöras på sina egna meriter. Tolerans är betydligt viktigare än intolerans.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.