Raggarindex

Tisdagens (19/2) nyheter i Västra Götalands nyhetsflod var att Göteborg måste bli större. För Göteborg anses vara motorn i regionens ekonomi. Kranskommunerna har många pendlare som hämtar pengar i Göteborg och skattar dem i sin hemkommun. Den karta som visades upp med statistik över regionens kommuner visar att ju längre bort från Göteborg, desto sämre läge. Ingen ställer sig frågan varför resurser allokeras till Göteborg från periferin och gör staden rikare på omgivningens bekostnad.

Ingen förutom Skövde då, som går ut hårt och hävdar att Skövde måste växa jättemycket så att samma fenomen kan uppstå runt Skövde som runt Göteborg. Skövde måste få resurser från Mariestad, Gullspång, Töreboda, Tibro och Falköping för att de som bor där ska kunna åka in till Skövde och hämta sina pengar att betala skatt i hemkommunen med. Man kanske ska begära av Skövde att de först ska visa att de kan arrangera skid-SM.

En undersökning visar att det finns en samvariation mellan låga fastighetspriser, hög andel fritidshus och dålig service. Vilket som är orsak och vilket som är verkan anses dock svårare att uttala sig om. Jordbruksverket och andra myndigheter funderar just nu på vad de ska göra med denna ”kunskap”.

Annars har jag en idé om ett nytt index, raggarindex. Undersök för varje ort hur många välskötta amerikanska bilar det finns per capita. Ett högt raggarindex visar dels att folket i bygden har pengar att betala för sina nöjen, intressen och böjelser, eller vad man vill kalla det. Dessutom visar det på både etablerade nätverk, tekniskt kunnande och problemlösningsförmåga. En sådan ort vore förmodligen idealisk för industrilokalisering.

Några orter som jag gissar skulle få höga index är Torsby, Mora, Nossebro, Tibro, Bollnäs och Osby. Många fler svenska småorter som skulle kunna peka på denna attraktionskraft finns naturligtvis, men jag har inte koll på alla.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Raggarindex

  1. Calle Kabo skriver:

    En medlemskarta över ACCS-medlemmar kanske?

Kommentarer är stängda.