Det finns ingen medeltemperatur!

The American Thinker har kommit till samma slutsats jag gjort många gånger, bland annat här, här och här. Det finns inget vetenskapligt fastställt mått på jordens medeltemperatur. Om det skulle kunna bestämmas så vet man ändå inte vilken relevans det har för klimatet eller livet på jorden.

I alla händelser så låter man klimatalarmisterna bestämma dagordningen och äga problemformuleringsinitiativet om man går med på att tala om medeltemperatur. Det gäller alldeles oavsett vi talar om global, regional eller lokal medeltemperatur. Verkligheten, både globalt och lokalt, beskrivs av begreppet årsmån.

Det är lika viktigt att förstå detta med årsmån och framföra det som lika avgörande insikter som Schrödingers katt och Heisenbergs osäkerhetsprincip.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Det finns ingen medeltemperatur!

 1. hellertz skriver:

  Tack Mats och Frihetsportalen!

  Jag har förbaske mig låtit mig luras när det gäller tanken om medeltemperatur, fast jag har hela tiden tyckt att det var orimligt. Det har ju hela tiden framförts kritik mot möjligheten att mäta, eftersom mätstationerna ändrat plats, minskat i antal, inte finns över haven som är den största ytan, hamnat nära bebyggelse genom utbyggnad samt vid flygfält vilket måste ha höjt temperaturen på mätarna – och mycket mera. Och ändå har jag svalt idén om att det gick att mäta.

  Så tack igen Mats för att jag släpptes ut ur detta mentala fängelse också.

  • mats skriver:

   Nu blev jag nästan mallig!

   • Rutger skriver:

    Det kan man få lov att vara emellanåt.

    Detta med medeltemperaturen diskuterar jag med mina elever när det gäller Arktis. Vi kan tydligt se att medeltemperaturen har stigit men mätningar utförda av DMI visar att sommartemperaturen i högarktiska regioner har inte ändrats sedan femtiotalet säger jag till dem. Vintertemperaturen däremot har stigit ett par grader. Jag frågar mina elever vilken skillnad det är om vintertemperaturen är -27 grader istället för -30 grader. Vattnet fryser ju vid betydligt högre temperatur.

Kommentarer inaktiverade.