Subventionerad elskida kommer

Vi nås av den glada nyheten att den statliga subventionen av elcyklar från och med hösten kommer att omfatta även elskidor. Det är en ny svensk och mycket avancerad uppfinning som nu presenteras för allmänheten, med beräknad säljstart i september.

Det är ett integrerat koncept där pjäxa, bindning, skida och stavar utgör ett komplett kit. Batteri och huvuddelen av elektroniken har skickligt gömts i skidan, bindningen och pjäxan. Det hela styrs via blåtand från stavarna.

Förutom att elskidan hjälper till med framdrivningen till en reducerad kraftansträngning för skidåkaren med hela 30%, så innehåller elektroniken finesser hämtad från både flyg- och bilindustri. Det flesta moderna bilar idag har både antisladd och stabilitetssystem. Det har även denna skida, eller skidkombination som tillverkaren föredrar att kalla det.

Systemen fungerar i både hög och låg fart och kan ställas in efter åkarens skicklighet. När sensorsystemen upptäcker att åkaren är på väg att ramla stabiliseras skidorna automatiskt upp så att den så kallade textilbromsen inte behöver aktiveras.

Även för den som inte vill ta hjälp av framdrivningsdelen kan det reglerbara spannet i skidan hjälpa den som vallat lite fel att få rätt längd på glid- respektive fästytor.

Miljödepartementet anser det mycket väl motiverat med deras del i utvecklingen av skidkombinationen, eftersom en åkare som spar 30% ansträngning sparar 30% energi och därmed andas ut 30% mindre av den skadliga växthusgasen koldioxid.

Samtidigt är det ur folkhälsosynpunkt viktigt att folk rör på sig för att upprätthålla en god hälsa. Med den nya skidkombinationen blir tröskeln för att börja motionera lägre. Detta kan gälla speciellt i landets sydligare delar där skidåkning inte alltid ingår i barnens dagliga sysselsättning. Med alla finesser aktiverade ska även en måttligt tränad skåning kunna avverka Vasaloppet på cirka 5 timmar. Det visar också de hemliga tester som gjorts i just Vasaloppet de senaste två vintrarna.

Internationella Skidförbundet FIS, har redan bestämt att elskidan inklusive alla finesser kommer att vara tillåten utrusning på deras tävlingar så snart tillverkningen nått 10.000 par. Detta är inte att jämställa med fusk eller doping, säger FIS. Det är bara en naturlig del av den teknikutveckling som pågått i flera decennier inom sporten. En utveckling som sett exempelvis glasfiber och kolfiber ersätta trä, eller vallor med fluor och andra specialkomponenter som gör det enklare att lyckas med vallningen.

Provserierna av skidkombinationen har enligt uppgift tillverkats i Tarketts lokaler i Hanaskog. Om serietillverkningen kommer att ske där är ännu oklart.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Subventionerad elskida kommer

 1. Jan Andersson skriver:

  Jag vill kunna enkelt också kunna ställa in ”skating” eller ”Gundefasoner” med en app på telefonen som alltid sitter synlig i en speciell sefiestick påbyggd vänsterstaven. Den tar automatiskt en bild varje minut och skickar till alla jag har hört namnet på när jag åker Vasaloppet. Och kommer det att finnas laddstation i Evertsberg?

  • Mats Jangdal skriver:

   Möjligheten att införa de finesserna blockeras av amerikanska patent att kunna stänga av cylindrar som i V8-motorer inte används för tillfället. Men när det är löst ska även timingen mellan frånskjut med foten och stavisättning avsevärt kunna förbättras. Särskilt för amatörer, som inte är så bra på detta, väntas en stor energibesparing.

 2. Dandersan skriver:

  I backen kommer det att installeras anordningar för att förflytta skidåkaren upp för berget.
  Så all åkning utan hjälp blir utför berget-har jag förstått.

  Själv så ser jag fram emot rullande trappor och trottoarer.
  Samt plattor som man kan ta och glida fram på snöfri mark till valfria mål.

  All motion ersätts med maskinell rörelse som sker i lokaler där man kan samlas och svettas tillsammans samtidigt som underhållning pågår i lurar eller på bild.

  Se där en framtidsvision på 1 April 😉

 3. Ivar Andersson skriver:

  Med tanke på tandhälsan ska eltandborstar subventioneras med minst 500 kr. Mobiltelefoner och platt-TV behöver inga subventioner men solceller, vindkraft och elbilar behöver subventioner för att de är olönsamma.

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Underbetald politiker och funktionärer i Bryssel har för att blidka engelsmännen i brexitförhandlingarna bestämt att nästa år, 2020 jämt och bra endast rucka klockan 1/2 timma. Åt vilket håll bestäms bakom lykta dörrar.

  • Stefan Eriksson skriver:

   ”Ur led är tiden” heter det väl tror jag. Riktigt vad det betyder har jag aldrig fattat tills nu.
   Tack Samuel för den informationen.

 5. hellertz skriver:

  Tack för flera god skratt en tidig måndagsmorgon den 1 april….
  Tänk om de kunde sätta en stol, helst en fåtölj, också på dessa eldrivna skidor. Så kanske även jag för första gången i mitt liv åka skidor och tycka det är roligt…

 6. Leif skriver:

  Egentligen räcker verkligheten bra som 1 april-skämt vad gäller klimatdebatten. Verkar som att vi på något mystiskt vis hamnat i en 1:a april loop som envist vägrar släppa taget om debatten.

  • Mats Jangdal skriver:

   Ja, hörde just att någon skämtade om att Greta meddelat att hon ska sluta strejka, eftersom vi redan nått klimatmålen. Det har vi ju faktiskt gjort, men folk skämtar om det som om det vore omöjligt. Uppochnervända världen!

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Rykten som flugit över norska gränsen säger att Malena Ernman föreslås till Nobels Fredspris. Inga förklaringar bifogades.

 7. Stefan Eriksson skriver:

  Då vårt grannland i väster redan haft den här ”innovationen” i snart 20 år och det dessutom ingår i deras strategiska försvar väl implementerat i Nato, kan inget annat än en allvarlig diplomatisk kris vara att vänta.
  Ministerrådet inom Eu är så vitt jag vet uppdaterade och lämpliga sanktioner finns redan framtagna att ha till hands då ärendet hettar till.
  Enligt väl etablerade källor är Sveriges hållning i förhandlingarna (som icke medlem i Nato) att så hållbart och miljövänligt som möjligt göra territoriet snöfritt alla av årets 12 månader.
  Detta då för att förhindra invasionsförsök från väster över den skandinaviska ryggen.

  Therese Juhaug är då Nato,s expertrådgivare åt Jens Stoltenberg , medans USA företräds av generalmajor Jessica Diggins, så förhandlingarna om detta brott mot internationella avtal gällande upphovsrätten av krigsmateriel förväntas bli svåra och långdragna.

  Det talas om vätgas som energibärare till dessa skidor som då har ett framdrivningssystem med bränslecell och elmotorer som då verkar i princip ljudlöst, Problem kvarstår dock med utformning av bränsletanken som i prototypstadiet väger inte mindre än 165 kg tom. 210 kg full.

  Nåja, nu sker ju detta diplomatiska spel bakom lyckta dörrar, så vi får fortsatt försöka behålla vår mullvad i dessa förhandlingar, trots de kostnader detta innebär, allt då för att kunna vara förberedda inför krisen när den kommer.

  • Mats Jangdal skriver:

   Ja, med spioner inblandade i detta ärende kallas väl desinformationen för villervalla?

   • Stefan Eriksson skriver:

    Jag har hört beteckningen ”vintervalla” i dessa sammanhang. Villervalla stötte på problem i FN s säkerhetsråd och förpassades till det runda arkivet de har där.

 8. Stefan Eriksson skriver:

  ”STOPPA PRESSARNA”!! SENASTE NYTT!!
  Arbetsnamnet ”villervalla” var redan upptaget som benämning på en desinformationskampanj.
  Enligt källa (hemlig ) på NSÄPO, har arbetsnamnet villervalla mönsterskyddats av den S-ledda regeringen i Sverige under innevarande mandatperiod.

  Det officiella namnet givet denna kampanj har erhållit namnet ”Jöken”.

  Därav problemen i FN s säkerhetsråd

 9. Bernd stymer skriver:

  Det sägs att ett gott skratt förlänger livet.
  Håller ni på såhär så blir jag 100 år.

 10. Lars Mellblom skriver:

  Nu är det ju så att skidornas batteri måste laddas och då vet man inte om elens ursprung är förnyelsebar eller, o hemska tanke, kommer från ett polskt kolkraftverk. Här i Frankrike behöver vi inte längre riskera att drabbas av samvetskval. Därför rekommenderar jag följande lösning.

  Nämligen, den franske vetenskapsmannen Monsieur Sklpizrakz har utvecklat en elektronisk låda som hjälp till de elabonnenter som har ett känsligt ekologiskt samvete och därför enbart köper elektricitet från förnyelsebara källor. Problemet med dessa elleveranser är att kunden inte kan veta om elen verkligen är grön. Nu slipper kunderna att oroa sig. M. Sklpizrakzs låda kan avläsa elektronernas ursprung; kärnkraft, vind, sol, osv. På samma sätt som vattnet i homeopatiska preparat har ett minne av de molekyler som tidigare varit i kontakt med detta, har elektroner ett minne av hur de producerats, teorin om elektronminnet.

  M. Sklpizrakzs låda har en funktion som sållar bort elektroner med fel ursprung och lagrar dem i ett batteri som en gång om året byts ut gratis och tas om hand av elleverantören, för att upparbetas i La Hague. Trots denna eleganta lösning blir samvetsfriden ganska dyr för kunden, eftersom lådan monteras efter elmätaren och all el som passerar denna faktureras. Speciellt på vindfria nätter kan det kosta mycket, eftersom då nästan all el är ”smutsig” och andelen ”ren” el är liten.

  M. Sklpizrakzs låda är vackert grönmålad på utsidan och med röd insida. Den monteras lämpligen väl synlig från gatan nära bostadens entrédörr.

  https://www.contrepoints.org/2018/04/01/313142-le-boitier-revolutionnaire-qui-elimine-lelectricite-nucleaire

  • Stefan Eriksson skriver:

   Jaha! Nu förstår jag vad det är dom menar när ett haveri har inträffat : ”vi söker efter den svarta lådan som kan förklara haveriets orsaker”.
   Tänk vad mycket man lär sig så här den första April.
   Dagen är ju fullspäckad av nyheter för den vetgirige.

  • Jan Andersson skriver:

   Man måste på något sätt förhindra att någon tjuvkopplar strömmen förbi lådan.

 11. Samuel af Ugglas skriver:

  Lokala källor i Ystadtrakten gör gällande att Åsa Romson med ett större gäng pensionerade kärnkraftsdemonstranter blivit sedda vid Kåseberga i försöken att flytta stenarna en timme fram. De betande fåren visade en stor nyfikenhet och i mörkret misstog sig pensionärerna då de trodde det var förrymda inplanterade vargar och flydde från platsen.
  Som vanligt vågade inte Svenska Dagbladet bekräfta historien.

Kommentarer är stängda.