Södra Oceanen lika kall som under förra istiden

En ny studie av Ghadi et al. 2020 med provtagning i Södra Oceanen, alltså nära Antarktis, visar att havet där är kallare nu än någonsin de senaste 156.000 åren. Temperaturen på det aktuella mätstället har haft en medeltemperatur på 1-2°C under istider och 4°C under mellanistider. Idag, med 410 ppm CO2 i atmosfären har temperaturen vid denna mätplats åter sjunkit till 2°C.
Detta ger, som alla förstår, ingen koppling mellan CO2 och jordens medeltemperatur.


Den korta notisen ger ingen indikation på vilket djup detta är noterat, förmodligen utklurat via spår i bottensediment. Notisen nämner också att under tidig holocen, alltså nuvarande mellanistid, för 10.000-8.000 år sedan var ythavet 2°C varmare än idag. Vi har alltså ingen uppvärmning att frukta, eller hoppas på. Som vanligt, det enda vi behöver frukta är kyla.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Södra Oceanen lika kall som under förra istiden

 1. Göran skriver:

  Idag ska det snöa på Åreskutan enligt SMHI. Jag ser även att det kan bli närmare noll även i södra delar av Sverige.

  En gissning är att att klimatkrisen inom några år kommer att ställas om till kyla som är orsakad av CO2 och mänsklig påverkan. Eventuell kommer någon annan orsak att uppfinnas. Till exempel kan jag träffa på folk som tror att plastpåsar i havet påverkar klimatet.

  • Jan Andersson skriver:

   När man kommer till kassan i butik X, finns numera rejäla flergångskassar som bara kostar två (2) kronor mer än den gamla sladdriga plastkassen, som nästan alltid återanvändes till soporna. Så nu måste man köpa en rulle sladdriga plastkassar också (till soporna) och bära hem i den nya flergångskassen. Skillnaden är att vi nu är nerlusade med flergångskassar överallt, oftast med en käck slogan att den som bär en sådan kasse ur butiken inte bara tänker ekologiskt utan också räddar vår jord från ond bråd död varje gång man handlar. Och om det ger oss en frist så vill man ju fortsätta med det.

   Hoppas att vi som kollektiv slipper bli anklagade för att slänga dem i havet också när den första hittas som blåst iväg från en badstrand nära dig när den sista burken energidryck hämtats ur den.

   Byråkratsverige är sig likt, vilja ett, men motivera med en häpnadsväckande dålig lögn.

   Förresten, på landet står tusentals inplastade ensilagebalar efter vägkanterna. De är större än man tror, och plasten till varje enskild bal lär kosta bonden trehundra (300) kronor. När kommer ett krav att bonden måste slå in dem i papper istället? Eller hässja hö som förr i tiden?

   • Göran skriver:

    Flergångskassarna har redan hamnat i haven och de är till mycket större problem än en engångskassa för djurlivet.

    Fråga: Hur länge håller en engångskasse att använda om och om igen? För mig håller de i flera månader och går oftast bara sönder om jag stoppar ned något med vassa kanter som skär ett hål i kassen.

    Vad är kostnaden för ett ensilagetorn: bygga och drifta? Det finns säkert någon formel för när det ena eller det andra är lönsamt?

    • Mats Jangdal skriver:

     Hur kom du till frågan om ensilagetorn?
     Finns många svar på frågan vad det kostar. Bara torn och inomgårdsutrusting, eller ska det vara med hela kedjan från fält till mule?
     Finns flera varianter och fabrikat. Men billigt är det inte.
     Kan man nå lönsamhet?
     Beror på pris för mjölk och kött.

   • Stefan Eriksson skriver:

    Bonden är väl en “klimatförstörare” vilket som, om gräset hässjas eller hamnar i en plansilo.
    Det är ju något stackars djur som skall äta och smälta det fodret, helt omedveten om vad det ställer till med.
    Som tur är har vi forskare som talar om för oss med “hönshjärnor” hur det ligger till.
    Inget ont om höns får jag kanske tillägga.

    Ps. Min kommentar kan innehålla spår av sarkasm, men inte innehållet i denna promemoria;
    https://adm.greppa.nu/download/18.77f61041167329de2ec33082/1542791796188/klimatpaverkan-fran-foderproduktion-faktablad-2011.pdf

 2. Dandersan skriver:

  Havet styr vårt klimat med lång periodicitet.
  I Arktis så är det tunnare is vilket anses bero på att vattnet där blivit varmare.
  Den okunnige skriker ut att detta är början på vår undergång.
  Mindre is i Arktis ger värmetillförsel genom sol och ändrat albedo.
  En berättelse som media gärna återger.

  Vilket visar medias och berättarens vilja att alarmera, men dåliga kunskap i var jordens hav kyls och hur!

 3. Rikard skriver:

  Hej.

  OT, men det är viktigt och behöver spridas:

  [http://helenaedlund.se/kriget-mot-swish-hororna-har-inletts/]

  Det ser ut som om Morgan Johansson då han misslyckats att via lagstiftning tysta den lilla opposition som finns nu går myndighetsvägen. Handläggare på SKV kräver Helena Edlund på 250 000:- retroaktivt baserat på en ren gissning. Man försöker skapa prejudikat för att kunna driva oppositionella bloggare i konkurs utan att behöva ha riksdagens bifall.

  Läs Edlunds genomgång av turerna och hur SKV försöker krossa henne.

  Man kan också fråga sig varför denna metod inte kan används mot IS-rekryterande imamer, yrkeskriminella, smugglare, “asfaltsläggare”, hej hej-folket, eller liknande. Då dj*vlar i min lilla låda sitter både polis och SKV tyst och stilla.

  Om man får be alla andra som läser här – hjälp till och sprid detta, inte bara till andra blogga(re) utan till vänner och bekanta. Medelsvensson, Nisse i Hökarängen osv. måste informeras, för nästa steg för SKV blir ju antagligen att gå på den som gjort en donation eller gett en gåva och hävda att det var ersättning för vara/tjänst – finns kvitto eller är det svarta pengar?

  SKV tillämpar ju negativ bevisföring, som bekant. Därmed är vi alla skyldiga tills motsatsen bevisats.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Mats Jangdal skriver:

   Jag tog upp Helenas fall igår i en äldre tråd, i diskussionen med Åke Sundström. Håller helt med dig, detta och andra exempel visar på inte bara en rättsstat utan ett helt samhälle och nationalstats upplösning!
   https://www.frihetsportalen.se/2020/08/hotet-fran-klimathotet-4/
   Mats Jangdal skriver:
   2020-08-23 kl. 16:04

   • Åke Sundström skriver:

    Överens om den beskrivningen, MEN (fortfarande) det är inte handläggaren på skatteverket som skall hängas, utan de 349 riksdagsmän och den regering som beslutat om regelverket och dess konkreta tillämpning. Inklusive Anderssons företrädare, Anders Borg.

    Så för egen del blev nog ännu mer upprörd över Svenska Kyrkans hanteringen av hennes uppsägning. Den kristne som inte redan gjort det, har nog anledning betacka sig för att stanna kvar i en kyrka som leds av marxister av ärkebiskopens sort. Eller av biskopar och kyrkoherdar som tiger om politiseringen och islamflirtandet.

    Företrädarna må rotera i sina gravar.

    • Mats Jangdal skriver:

     Det finns många skyldiga, de som skapar förutsättningarna för omoralen, de som utför den och de som inte beivrar den.
     I en sammanfattande beskrivning.

    • Samuel af Ugglas skriver:

     Efter att ha lyssnat till Ulf Kristersson under 20 sekunder på den skattefinansierade SR P1 i dag stängde jag av i ren ilska.
     Bara svammel. Hans enda uppgift tillsammans med Andreas Norle’n är att få avsatt ”Löfven” och hans socialister. Allt annat skitsnack har inte med Sveriges överlevnad att göra, tvärtom vilket Helena Edlunds förnedrande och kränkande behandling är bevis på.

     • Åke Sundström skriver:

      Du missade ingenting, ett lika kraftlöst anförande som vanligt. Inte ens om gamla paradfrågor som brottslighet och skatter vågar man tala klarspråk. Moderaterna är huvudproblemet i dagens Sverige, inte sossarna.

  • Göran skriver:

   Sätt upp andra sätt att ta betalt på. Det finns flera tusen olika kryptovalutor som går att använda.

   Sedan så anser jag att vi måste byta varor och tjänster med varandra utanför systemet. Det bästa sättet att få bukt med hela statsapparaten är att se till att inte finansiera den.

 4. Gunnar Littmarck skriver:

  Förra istiden var för 450 miljoner år sedan.

  För att gå ur denna krävs 5C högre global medeltemperatur än dagens, förra mellanistiden hade som exempel 2,5 C högra global medeltemperatur och för 10 000 år sedan var det 2C högre än dagens globala medeltemperatur d.v.s. IPCCs 3 gradershot vilket var det mest livsvänliga globala klimatet under denna mellanistid.

  Denna länk är säkert besuldad av klimatpropaganda men visar varför minskade temperaturskillnader genom förvandlig av heta öknar till vattendrag och växtlighet ökar den globala medeltemperaturen inte ändrad växthuseffekt.

  https://www.youtube.com/watch?v=CM_QS984JKI

  Så här var det långt före denna istid just för att temperaturutjämnande hav kunde röra sig relativt fritt, vilket styrker min fuindering.

  https://www.youtube.com/watch?v=cC4WiBCoVeo

  För 40 miljoner år sedan sjönk den globala medeltemperaturen allt mer tills dagens istid startade för 2,6 miljoner år sedan.

  Jag har läst de flesta funderingar på området men aldrig min som jag anser kanske kan komplettera.

  För 270 miljoner år sedan satt alla kontinentar samman runt sydpolen, därefter har alla utom Antarktis rör sig mot norr och därmed allt mer hindrat tenperaturutjämnande havsströmmar över det norra halvklotet.

  https://www.youtube.com/watch?v=uLahVJNnoZ4&t=28s

  Så trots att soleffekten ökar med 1%/150 miljoner år så leder ökade temperaturskillnader till lägre global mdeletemperatur då utstrålad energi ökar med temperaturen upphöjt till fyra.

  Eller hur Åke?

  • Gunnar Littmarck skriver:

   Fel av mig det var en istid före dagens och den som rådde för 450 miljoner år sedan.

   http://www.geocraft.com/WVFossils/Carboniferous_climate.html

   • Mats Jangdal skriver:

    Din rättelse fastnade i ett filter. Med den noterad är vi på samma spår.

  • Mats Jangdal skriver:

   Vad skrev du nu, Gunnar? Den cykel med 4 istider som vi fortfarande är inne i började för 450 tusen år sedan (TÅS), inte miljoner år sedan (MÅS).
   Svängningarna var stora, men inte snabba, i 500 miljoner år. För 50 milj år sedan började temperaturen sjunka, med en viss uppgång 25-15 MÅS.
   För 15 MÅS började medelvärdet på variationerna sjunka för att ge oss återkommande istider. Dagens mellanistid ligger strax över medelvärdet för de senaste 2 miljoner åren.
   Vi mår bra!

   • Gunnar Littmarck skriver:

    Hej Mats, definitionen av istid är att minst 15% av jordens landyta är täckt av is.

    Fan har du inte ens djup klimatgeologisk kunskap?

    Här ot på temat desinformation som ju gäller förmedling av klimatvetenskap.

    NRK är kanske en aning mindre “Trumphatiska” än skattfinansierade motsvarande systemlojalt propagandaorgan.

    Ni som sett händelsen vet att AFA-terrorister bröt sönder grinden och trängde sig in allt mer hotande med budskapet att ta över “vitas fastigheter”.

    Mark og Patricia McCloskey fikk nasjonal oppmerksomhet da de stod med våpen utenfor huset sitt i St. Louis mens Black Lives Matter-demonstranter gikk forbi 28. juni

    https://www.nrk.no/urix/republikanerne-feirer-trumps-parti-1.15130763

    • Mats Jangdal skriver:

     Och det har varit mer än 15 % istäcke när temperaturen varit 6-7 grader varmare än idag menar du?
     Nej, så djup klimatgeologisk kunskap har jag inte.

Kommentarer inaktiverade.