Kärlekens trupper

Min mor var lärare i svenska och engelska på gymnasiet. I hennes kvarlåtenskap fanns en antologi i 15 band med litteratur som en svensklärare var tvungen läsa när hon tog sin examen. Jag har nu läst de 5 första banden och därvid avverkat antik och medeltida litteratur, inklusive drama och poesi.

I det fjärde bandet fanns en dikt från det sena 1200-talet som fått ge namn till dagens kria. Den heter i sin fullhet, Genius talar till kärlekens trupper, av Jean Meung, i översättning av Erik Staaff. Den handlar som så mycket annan äldre litteratur om livet, gud, naturen och människans ansvar mot dessa grundförutsättningar för ett gott samhälle. Självklart innehåller det ett rejält mått propaganda för den tidens ideal och inte minst för nationen och hur dess fortbestånd skulle säkras. Jag saxar några strofer:

Fördömda och förbannade
må utan all förskoning bliva,
om små de äro eller stora,
de som Naturen fräckt förneka
och som föraktfullt glömma värven,
som krävas för dess fortbestånd.
Men den, som efter sin krafter
försöker att Naturen följa,
som ständigt strävar rätt att älska
förutan alla låga tankar,
och ärligt därom sig bemödar,
han gånge, sedan han sig biktat
vid livets slut i Paradis.

Men de, som ej med stiften skriva,
som åt de dödliga ge livet,
på tavlorna de dyra, sköna,
som ej att ligga oanvända
dem blivit givna av Naturen,
men som hon därtill har förlänat,
att alla skulle skriva på dem,
till liv för alla, man som kvinna;
och de som hammare har fått,
men icke smida som de böra
med flit och kraft på rätta städet;
de, som av synden så förslösas
och av sitt högmod ledas vill,
att de försmå den rätta vägen
till bördiga och rika fältet
och gå i olycksalig blindhet
att plöja i den öde jord,
där sådden blott fördärvad blir,
och icke köra raka fåror
men vända hit och dit med plogen
och föra onda verk till slut
på sätt, som mot naturen strider,
och Orfeus ta till föredöme,
som kunde plöja ej, ej skriva
och ej på rätta städet hamra –
må de i galgen döden finna!

Så plöjen, herrar, flitigt,
och hållen eder släkt vid makt.
Om ej I plöjen jämt med iver
finns intet, som vid makt den håller.

Som den uppmärksamme läsaren inser så handlar dikten i förhållande till gud om att föröka sig inom sin art och sprida den över jorden, så som gud uppmanade Noa i första Mosebok 9:1 efter syndafloden. Men det gäller också gentemot den egna nationen, staten, det samhälle man vill leva i, bevara och utveckla. Den som vill sin avkomma väl gör också rätt i att följa dessa råd.

Vid samma tid som denna dikt skrevs instiftades i Sverige år 1280 Alsnö stadga och det vi brukar kalla Birger Jarls kvinnofrid. Man kan argumentera att priset för denna kvinnofrid, för både man och kvinna, var att ha sex inom äktenskapet, inte våldta, inte utsätta sig för våldtäkt. Kvinnor skulle slippa föda barn tillkomna vid övergrepp, en del med arv och anlag man kanske ville slippa. Men vi skulle enligt diktens uppmaning inte heller ägna oss åt meningslöst sex för njutningslystnads skull, utan i främsta rummet för det bestående släktets skull och därmed nationens fortbestånd. Att hamra på fel städ eller så i ofruktbara fåror var en synd.

Denna bibliska och medeltida ordning går naturligtvis på tvärs emot vad dagens feminism, hbtqx-rörelse och diverse vänsterideologier propagerar för. Där fritt sex, enbart för njutning, oavsett partner förespråkas. Som ingen skillnad gör på partner för njutning och avkommeavel, som anser allt är egalt och vi inget ansvar har för vad som lämnas i arv. Kalla mig konservativ, men vår tids avsteg från generationers och årtusendens erfarenheter om hur ätten och ett välfungerande samhälle bäst bevaras håller på att bryta sönder allt.

Flera exempel finns från 1900-talet hur myndigheter förhindrat människor att ordna en fortsättning på sin ätt. Här är ett av de senast uppdagade exemplen. Vilka övergrepp och metoder förekommer idag, som vi kanske får reda på om femtio år? Propagandan om att jorden är kraftigt överbefolkad blir ljudligare för var dag. Vilka åtgärder anses det legitimera? För vem?

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Kärlekens trupper

 1. Jan Andersson skriver:

  Jag har ett starkt intryck av att denna överdrivna frigjordhet är koncentrerad till de större städerna som ett motmedel för det torftiga liv med mycket dagligt krångel och förtret som man försöker sopa under mattan genom att hävda dessa andra kvaliteter i tillvaron. På landet i hela Västvärlden är man ibland eller ofta okunnig om storstadens lockelser men lever istället så mycket mera jordnära, vare sig ungdomen vill det eller ej. På ålderns höst kan man ändå sällan utnyttja någon av storstadens kulturetablissemang, även om man bor där, och då finns ingenting kvar.

  Som vanligt är medelvägen gyllene, alla vill har ”nära” till ett modernt samhälles etablissemang, och i synnerhet med stigande ålder allt mer flitigt utnyttjade vården, men mycket gärna se orörd eller försiktigt tuktad natur utanför fönstret när man dra upp rullgardinen, också för att kunna avläsa dagens väder och anpassa dagens aktiviteter till det.

  Till detta behövs tvingande en bil. Det finns inget alternativ, men i Europas storstadgetton pågår en ständig process för att ta ifrån oss detta liv med dess nödvändiga attribut, för att de själva skall komma närmare naturen utan att flytta dit. För de kan inte tänka sig att samtidigt bli av med sin livsstil i övrigt, den som de ändå snart tröttnar på.

  Ack, om de visste vilka åtlöjen de gör sig till i lantisarnas ögon!

 2. Pingback: Kärlekens trupper | ulsansblogg

 3. Glenn skriver:

  Det finns två saker att diskutera för gemene man just nu och detta görs säkert på många forum världen över men MSM är tyst som musen. Man kan undra varför.
  Nu börjar det sippra ut mer å mer om konsekvenserna av C19 vaccinerna. Det kan bli en mkt mörk historia, mycket mörkare än vad den redan är, rent av förfärligt.

  Den andra är geoengineering vilket nu är vedertaget att någon genomför och har gjort under många år. Alla vita streck på himlen vackra dagar världen över är INTE trafikflyg. Gissa vad dom vita strecken innehåller. Svårt att ta in men…

  Dessa två skeenden som någon, några; har bestämt och genomför är ont mot oss alla. Bifogar två länkar som leder till två olika klipp. Dessa klipp å länkar är tidstjuvar, jag vet. Sorry för det.

  https://rumble.com/v1sm3bm-what-is-in-the-so-called-covid-19-vaccines-evidence-of-a-global-crime-again.html

  Forskare världen över hittar tråkiga saker i vaccinet och blod hos vaccinerade och ovaccinerade. Svaret ligger i blodet.

  Det andra klippet finns på home.solari. com
  Catherine Austin Fitts. Klipp om geoengineering

  https://home.solari.com/lets-go-to-the-movies-week-of-october-9-2023-unconventional-grey/

  Ovan två saker överskuggar allt. Precis allt. Utan undantag.
  Krigen , terror, jordbävningar statskupper å idol i all ära. Fokusera rätt.
  Vad sker utan medial uppmärksamhet ?

  Admin tar bort om ämnet passar bättre på annat forum.

  • Mats Jangdal skriver:

   Jag godkänner den eftersom den har som syfte att ge tänkbara svar på frågorna i det sista stycket i min text.

   Att mRNA-soppan har okända verkningar och oöverskådliga konsekvenser är jag helt med på.

   Angående geoenginering har jag många frågor och är inte övertygad. Att det bildas vattenånga i avgaserna från alla flygplan är ofrånkomligt som en konsekvens av förbränning med syre. Ibland syns vattenångan som kondens, ibland inte. Varför är det så? Troligen för att förhållandena på plats ibland främjar synlig kondensation, ibland inte.

   Man kan endast se kondensstrimmorna när det är molnfritt. Vad finns det för anledning att spruta ut något, cloudseeding, när det inte finns några moln?
   Kanske du skriver en eller två artiklar om detta, som jag får publicera?

   • Glenn skriver:

    Hej Mats.
    Tror videoklippet ( långt) ger bra info i din tveksamhet till innehållet. Om det stämmer så ….. dokumentär.

   • Jan Andersson skriver:

    Luftens förmåga att hålla osynlig vattenånga varierar med temperaturen, ånga finns även vid minusgrader. När luftens förmåga är mättad på ett visst ställe under vissa temperaturförhållanden så uppstår istället miljarder vattendroppar som bildar synliga moln. Är det kallt består molnen av snökristaller. På tiotusen meters höjd är tempen 50 grader minus. Om man pumpar ut vattenånga där med en jetmotor bildar den synliga vattendroppar som omedelbart fryser till snö eftersom den kalla luften endast kan hålla mycket litet osynlig vattenånga. Försumbart och har inget speciellt syfte, men syns bra i solljus. Men sedan kan det förstås vara så att avgaserna innehåller andra och skadliga ämnen också, men osynliga för ögat…

   • En annan Göran skriver:

    Jag bor nära en flygplats och där har jag två inflygningskorridorer som inte ändrar sig nämnvärt över tid.
    Ibland blir det kondensstrimmor, ibland inte, beroende på väder som nämnts.
    Men sådär 3-4 ggr om året kanske så kommer det massvis med flygplan som lämnar tydliga kondensspår som ett rutmönster över hela himlen. Dessa breder sedan ut sig till något som kan liknas vid breda slöjmoln.
    För min del kan det inte vara något annat än Geoenginering.

    • Göran skriver:

     Kondensstrimmor från vanliga trafikflygplan upplöses ganska snabbt.

     När du ser kondensstrimmor som tycks aldrig lösa upp sig utan mer övergår till att bli moln, kolla med flightradar24.com om de flygplanen som lämnade dessa kondesstrimmor finns med.

     Varje flygplan kan begära att inte tas med, blockeras, på flightradar24.com. Så flygplan som lämnar ”moln” och inte visas på flightradar24.com är i mitt tycke något skumt.

     • Jan Andersson skriver:

      Sidvind råder när ett flygplan lyfter. Kondenstrimman hinner flytta sig X meter innan nästa plan lyfter. Och nästa, och nästa, Ett antal parallella kondensstrimmor kan ses samtidigt innan de upplöses…

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Varför är det så få som är villiga att diskutera andra lösningar än de SOCIALISTISKA?
  Här på FRIHETSPORTALEN, ja men i media i övrigt nej.
  Hur lyckades socialisterna locka bort, tvinga bort landsbygdsbefolkningen och en form för liv som var rätt självklart för dem till något nästan helt okänt?
  Socialister/marxisters enda målsättning är Familjens Upplösning, det har vi hört Schyman predika till förbannelse tillsammans med många andra.
  Tack Mats.

  • Göran skriver:

   Det kallas för indoktrinering. Folk växer upp med socialism i ryggmärgen. Hur tror du annars att t.ex. moderater driver socialistisk politik. De må argumentera annat, men när det ska bli verkstad, då blir det socialism.

   Folk tror att SD är konservativa eller högerextrema, men de är socialister. Jimmy Åkessons förebild är socialdemokraten Per Albin Hansson.

Kommentarer är stängda.