Bilisterna har ett ansvar

Bilisterna är utsatta för hårt tryck från många håll. Detta tryck har redan skapat och hotar att skapa ännu fler nackdelar för bilismen. Om vi bilister vill ha goda möjligheter att färdas med bil på våra villkor i framtiden så måste vi börja uppträda på ett gemensamt sätt, som om vi är ett team som jobbar för samma mål.

En av de saker som vänds emot oss är de olyckor som ibland uppstår i trafiken. Dagens opinion har förletts att tro att hastigheten där den allena avgörande faktorn för om olyckor ska inträffa eller ej. Alla erfarna bilister och även de flesta nybörjare inser så är egentligen inte fallet. Men en enögd opinion är allt lata politiker och tjänstemän behöver för att motivera förenklade och oftast ineffektiva åtgärder. Sänkt fart är därför mantrat för dagen.
Ökad framkomlighet och tillgänglighet på våra vägar är en av de mest välståndshöjande faktorerna i vårt samhälle, oavsett hur man mäter. För att nå dithän måste vägarna ständigt utvecklas, förbättras, byggas om och byggas nya. För effektiv trafik är motorväg ofta det bästa alternativet. På motorväg får man köra fort. Men om nu opinionen tror att det är orsaken till olyckorna, blir opinionen också ovillig att medge anslag till motorvägsbyggen. Om vi bilister kan lära oss att samarbeta i trafiken så att vi alla kommer fram fort, lätt och säkert, så kan restiderna kortas med färre antal olyckor. Detta kommer att noteras positivt i statistiken, vilket alltså kommer att tala till vår fördel.
Ett exempel på teamarbetet mellan bilister är att vi måste börja kommunicera med varandra på ett prestigelöst sätt. Med det menar jag bland annat att uppträda med tydlighet i trafiken, använd din körriktningsvisare som du ska, ljustuta om du vill köra om, tacka för hjälpen med vinkning eller en blinkning. Det betyder också att själv vara hjälpsam, släppa förbi den som vill köra om, tolka andras uppträdande positivt, som att de vill vara smidiga i trafiken, avstå från att försöka fostra med bilen som tillhygge eller vägbom. På detta sätt minskar irritationen, och irritation är som bekant en av de vanligast källorna till misstag och dåligt övervägda handlingar, oavsett vilken verksamhet vi utövar.
Alla vi bilister måste helt enkelt börja köra på ett sätt som gör propaganda för bilismen. Så att bilism uppfattas som något positivt. Då kan vi också få bra vägar med höga hastigheter och bra framkomlighet. Vi som bilförare har ett speciellt ansvar. Om vi uppträder hänsynsfullt, hjälpsamt och tacksamt för den hjälp vi får och alla känner sig bättre till mods, blir det färre olyckor och bättre villkor för trafiken.

Det här inlägget postades i Trafik, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.