Skatt minskar växthuseffekten?

Å så drar man valsen om växthusgaserna igen. Det är bilismens fel sägs det. Den globala växthuseffekten ska hejdas lokalt i Sverige genom att skattebelägga bilar med potential till stora utsläpp. Ja, lägg en hög skatt på bränslet då. Så blir det rättvist så till vida att ju mer bränsle man förbrukar desto mer kostar det.

Men vänta nu. Om de inte gör samma skatteförändringar i andra länder så kommer vi bara att beskatta bort oss själva från marknad och välfärd. Och inte blir det någon markant förändring av växthussituationen.
Nej ska man göra något vettig så måste man först se till att få alternativen på plats. Än en gång tvingas jag säga detta. Se till att det blir tillåtet att etanolkonvertera alla bilar, oavsett årsmodell. Då uppstår incitament som skapar efterfrågan som kan utgöra en marknad. Med ett litet stimulanspaket går det ännu fortare och får ännu större effekt.
En skattehöjning på bensin, utan andra åtgärder, det är bara ett oärligt sätt att förbättra statens finanser.

Det här inlägget postades i Trafik, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.