Kränkt samförstånd

Alla kan tydligen bli kränkta av allt, nu för tiden. Det är naturligt och förmodligen funktionellt att vi då och då inventerar både våra samveten och våra konvenanser. Men kan det gå för långt? Borde vi inte också inventera vår tolerans?

Ett exempel, barnen i Turistens klagan av Cornelis Vreeswijk blev kittlade för att de skulle skratta och fnittra. Var det ett övergrepp, sett i nutida perspektiv? Ja, förmodligen. Vari bestod då övergreppet? Att man kittlade dem? Nej, det gör man ju fortfarande på ett kärleksfullt sätt med barn, utan att det är övergrepp. Bestod det i att man tjänade pengar på något som barnen inte lämnade ifrån sig frivilligt? Att barnen inte var informerade om vilket syftet var med aktiviteten? Ja, kanske. Möjligen objektivt sett. Men subjektivt, hur såg barnen på det? Hur ser de på det idag? Kommer de alls ihåg det? Är den frågan relevant?
Hur är det med dig och mig, visst har väl vi blivit utnyttjade på olika sätt och i olika sammanhang? Ibland till och med utan att vi vetat om det. Kanske vi fortfarande inte känner till varje tillfälle då det förekommit. Men har vi blivit kränkta då? Har vi blivit kränkta varje gång?
Jag börjar bli gammal, hur skulle mitt liv vara om jag ständigt gick och ältade kränkningar som inträffade för 30-40 år sedan? Eventuella oförrätter av den sorten kan förmodligen inte redas ut så här långt efteråt. Men om man är ung och blir kränkt då? Ja, om man kan få upprättelse kanske man ska begära det. Men om det är utsiktslöst, hur kommer då livet att te sig om man ska gå och haka upp sig på det resten av sin tid?
Det handlar alltså om att vända andra kinden till. Det måste vi förmodligen göra ofta. Oftare än vi önskar. Det kan till och med stärka oss att veta att vi kan ta en snyting och gå därifrån oberörda. Men vi kan inte i förväg tala om att vi tänker vända andra kinden till. För då kommer vi att få två snytingar, minst. Detta är toleransens dilemma.

Det här inlägget postades i Jämlikhet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.